به گزارش خبرنگار مهر، سیدعباس صالحی معاون امور فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی عصر امروز سه شنبه یکم بهمن ماه در مراسم تودیع و معارفه مدیران قدیم و جدید دفتر توسعه کتاب و کتابخوانی وزارت فرهنگ و ارشاد که در سالن اجتماعات دبیرخانه شورای فرهنگی و عمومی کشور برگزار می شد در سخنانی گفت: اداره کتاب یا همان دفتر توسعه کتاب و کتابخوانی وظایف متنوعی دارد و این وظایف متنوع و مهم به یک وظیفه که همان بحث نظارت پیش از چاپ یا بررسی کتاب و یا همان ممیزی است تقلیل یافته است.
به گفته وی از بین صدها مساله مورد توجه در اداره کتاب و حدود 15 مساله اصلی آن، از جمله نشر زیرزمینی و کتابسازی، عمده مباحث به مساله ممیزی کتاب فرو خواسته شده است.
معاون فرهنگی وزیر ارشاد سپس گفت: آنچه بر اهل قلم گذشته است، چیزهای خوبی نبوده است و مهم این است که بدانیم این عوامل الان کجاست برای جمهوری اسلامی که با شعار فکر و فرهنگ جلو آمده است، این مسائل کارنامه خوبی نیست اما همین نکته های سیاه یا کدر برای ما به عنوان انسانهایی آرمانگرا خوب نیستند و باید به طرف رفع آنها حرکت و تلاش کرد که اهل فکر حرمت ببینند.
این مقام مسئول در وزارت ارشاد اظهار کرد: آنها نباید احساس کنند که در یک فضا تاریک خانه ای و یا گلخانه ای تولید اندیشه می کنند عوامل متعددی در این زمینه دخالت داشته که باید آسیب شناسی شود. به عنوان مثال در همین مساله نظارت پیش از چاپ باید ساختارهایی پیشین که همان هیاتهای نظارت بر نشر است تشکیل می شدند.
صالحی با بیان اینکه ترکیبی به شورای عالی انقلاب فرهنگی به عنوان هیاتهای نظارت پیش از چاپ معرفی شده اند، این ترکیب را قابل دفاع خواند و گفت: اگر آقای الهیاری (مدیر سابق اداره کتاب) از این اقبال برخوردار نبود که در یک ساختار با قوام فعالیت کند، آقای شجاعی این امید را دارد که در یک ساختار مقاوم می تواند فعالیت کند.
معاون فرهنگی وزارت ارشاد سپس به شکل گرفتن یک فضای امنیتی در کشور در سالهای اخیر اشاره کرد و یادآور شد: نگرش امنیتی که به خصوص بعد از حوادث سال 88 شکل گرفت، حوزه های مختلف را در بر گرفت از جمله فرهنگ و کتاب و مدیرانی مسئولیت ها را بر عهده گرفتند که فکر می کردند اگر هر چه بیشتر فضای فرهنگ را امنیتی کنند بیشتر می توانند آن را در کنترل داشته باشند این نگاه به هر حال نتایجی را هم به بار آورد و آقای الهیاری هم در دوره ای فعالیت می کرد که مدیریت کلان کشور با این نگاه همراه شده بود و طبیعی بود که این نگاه تاثیر خود را در فعالیت حوزه کتاب هم بگذارد.
وی با بیان اینکه ما حق نداریم و نباید ضعیف کشی کنیم گفت: ظاهرا عده ای دوست دارند همیشه ضعیف کشی کنند در حالی که باید دید مسئول این سیاستها الان کجا هستند چرا که اگر تقصیری وجود دارد، آنجاهاست.
برداشت من این بود که با تغییر دولتها، رده های میانی تعویض جدیدی پیدا نمی کنند اساسا حرکت سیاسی در میان احزاب و در ساختارهای دمکراتیک به گونه ای است که مثلا تنها کابینه عوض می شود و در رده های میانی تغییری به وجود نمی آید.
معاون فرهنگی وزارت ارشاد در توضیح این نکته یاد آور شد: من با همین نگاه به معاونت فرهنگی آمدم و سعی کردم حتی المقدور با دوستانی که از در مجموعه بودند، همکاری کنم در مورد اداره کتاب هم، این موضوع (تغییر مدیر آن) پیشنهاد خود آقای الهیاری بود. که به من گفتند اگر در یک فرصت کوتاه دو سه هفته ای به فرد دیگری رسیدی، من می توانم تا آن زمان در خدمتتان باشم که در نهایت هم ما رسیدیم به آقای کمالی نژاد که ایشان هم پذیرفتند و با خلوص نیت و جدیت فعالیت کردند و ما همکاری دلپذیری باهم داشتیم.
صالحی با بیان اینکه توفیقات الهیاری زیاد بود است بر لزوم استفاده از سلیقه های مختلف در این حوزه تاکید کرد و گفت: من در مورد مدیر جدید معیارهایی در ذهنم بود که طبق این معیارها افراد مختلفی وارد لیست می شدند برخی می ماندند و برخی می رفتند.
معاون فرهنگی وزارت ارشاد سپس برخی از این معیارهای را برشمرد و گفت اول اینکه مدیر اداره کتاب باید کسی باشد که هم به اصل آزادی فکر و اندیشه و هم به قانون اعتقاد داشته باشد دوم اینکه او باید یک فرد کتاب شناس باشد و با کتاب الفت داشته باشد؛ مدیر اداره کتاب باید فردی باشد که با کتاب زیسته باشد نکته سوم اینکه او باید بتواند حرمت ناشر و مولف را به خوبی نگاه دارد و گفتگوی خوبی را با ناشر و مولف داشته باشد.
وی اضافه کرد: برخی اتفاقات ناخوشایند گذشته به جهت این بود که حرمت نهی بر اهل فرهنگ آن طور که باید و شاید اتفاق نمی افتاد. معیار چهارم آشنا بودن مدیر اداره کتاب با فرآیند بررسی کتاب بود. چرا که بخشی از مشکلات ما در این حوزه به ناآشنا بودن مسئولان با فرآیندها بر می گردد. نکته پنجم این بود که باید دستش در بررسی های کیفی باز باشد و بتواند آدمهای مختلفی را به حوزه بررسان کتاب مرتبط کند؛ وقتی 60، 70 هزار کتاب در سال منتشر می شود، این مستلزم آن است که مدیر اداره کتاب به بررسان بیشتری دسترسی داشته باشد.
صالحی ادامه داد: نکته ششم برای مدیر اداره کتاب بی حاشیه بودن اوست حوزه کتاب وقتی موفق است که فضایی بی حاشیه داشته باشد و مدیر آن از بن دندان قائل به بی حاشیه بودن باشد.
نکته هفتم اعتقاد به سیاستهای فرهنگی دولت است مدیری که در فضای اداره کتاب فعالیت می کند، باید نگاهی وفادارانه به دولت یا ملت داشته باشد.
نکته هشتم اعتماد و اعتقاد به دغدغه های رهبری در حوزه فرآیند بررسی کتاب است.
وی در پایان سخنانش گفت: بی تردید آقای شجاعی صائین تلاش می کنند مسیر رو به جلویی در حوزه اداره کتاب ترسیم کنند حوزه ای که البته تنها وظیفه اش نظارت و بررسی کتاب نیست و وظایف دیگری دارد ذهن او باید حتما متوجه این مساله باشد که بحث نظارت را در افقی سه لایه ، کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت ببیند و انشاءالله در آینده ای نه چندان دور شاهد پویا شدن میراث مکتوب کشورمان باشیم.
نظر شما