امير حسين تاوپور در گفتگو با خبرنگار مهر در خصوص اطلاعات پروژه احداث روگذر سعد آباد شاهرود، اظهار داشت: حذف گذرگاه همسطح، افزايش ايمني در ترددهاي ريلي و جاده اي، كاهش تلفات جاني و مالي در حوادث و افزايش سرعت قطارها از جمله اهداف این پروژه بوده است.
وی با یادآوری اینکه روگذر سعد آباد با دو پروژه احداث روگذر برم و زيرگذر كارخانه قند شاهرود در قالب يك قرارداد منعقد شده است تصریح کرد: روگذر برم به بهره برداري رسيده و در مورد زيرگذر كارخانه قند نيز تنها ساخت سازه آن انجام شده ودر مورد تكميل آن تا كنون كاري انجام نگرفته است.
مدير كل راه آهن شمالشرق با بیان اینکه مبلغ 38 میلیارد و 424 میلیون و 645 هزار ريال برای اجراي این سه پروژه اختصاص یافته است، خاطرنشان کرد: این پروژه ها در خرداد ماه سال 88 آغاز شده و باید ظرف 24 ماه به بهره برداری برسد که به دلیل وجود برخی مشکلات در تملک اراضی مدتی متوقف و سپس روند اجرایی آن ادامه یافت.
تاوپور در پایان خاطرنشان کرد: احداث 720متر جاده و رمپ شامل 185 متر رمپ اصلي شمالي (سمت شاهرود) و 320 متر رمپ اصلي جنوبي (سمت سعدآباد)، به عرض 10.80 متر با نیم متر پياده رو در طرفين و ابعاد گاباري 18متر عرض و ارتفاع هفت و نیم متر ا ز روي ريل، از مشخصات فنی پروژه روگذر سعد آباد است.
نظر شما