به گزارش خبرنگار مهر، دکترسید محسن حاجی بابائیان امیری شامگاه دیروز با حضور در برنامه تلویزیونی به تشریح برنامهها و وظایف معاونت فرهنگی قوه قضائیه در حوزه فرهنگ عمومی پرداخت.
وی با اشاره به پیشینه ایجاد تشکیلات «معاونت فرهنگی» در ساختار اداری قوه قضائیه، عملیاتی کردن بند 5 اصل 156 قانون اساسی مبنی براتخاذتدابیری درجهت کاهش جرم وبزه درجامعه را از جمله اهداف مهم تأسیس این معاونت برشمرد.
حاجی بابائیان در تشریح ساختار سازمانی معاونت فرهنگی، به استقرار دو معاونت «فرهنگ دینی و سازمانی» و«فرهنگ عمومی» در این مجموعه اشاره کرد و با یادآوری این نکته که «فعالیتهای معاونت فرهنگ دینی و سازمانی درحوزه درون سازمانی ویژه کارکنان،قضات وخانواده های آنان است»، خاطر نشان کرد: معاونت فرهنگ عمومی حقوقی عهدهدار حوزه فرهنگ در سطح عمومی واقشارمختلف جامعه در چارچوب وظایف قوه قضائیه بارویکرد ارتقاء فرهنگ حقوقی وقضائی جامعه ازطریق قانون مداری،حق طلبی،رعایت انضباط اجتماعی،رعایت حقوق شهروندی،آگاه سازی مردم نسبت به حقوق وتکالیف فردی واجتماعی ،ترویج فرهنگ صلح وسازش است.
معاون فرهنگ عمومی معاونت فرهنگی قوه قضائیه همچنین اتخاذ تدابیر لازم برای افزایش اعتماد عمومی به دستگاه قضایی، ارتقاء شأن و منزلت قاضی در ا فکارعمومی، افزایش آگاهی جامعه نسبت به قوه قضائیه و آشنایی مردم با موضوعات و مسائل مبتلابه حقوقی، قضایی و قانونی را از جمله اهداف و برنامه های این معاونت ذکر کرد.
وی تحقق اهداف فوق را مستلزم ارتقاء سطح فرهنگی مردم در حوزه قانون مداری و قانونشناسی ورعایت حقوق شهروندی خواند و تأکید کرد که این بینش عمومی که قوه قضائیه صرفاً متولی دادگاه و زندان و مجازات است، باید تغییر اساسی کند و اصلاح همین دیدگاه، مسوولان دستگاه قضایی را بر آن داشته است تا در حوزه فرهنگ گام بگذارند و تغییر در رویکردهای فرهنگی نسبت به قوه قضائیه در سطح جامعه را در اولویت برنامه های این دستگاه قرار دهند.
وی درخصوص احترام ورعایت حقوق شهروندی گفت: ما براساس آموزه های دینی که درکلام امام صادق (ع)نیز آمده ومی فرمایند ما عبدالله به شیٍ افضل من اداء حق المومن، هیچ عبادتی برتر از اداء حق مومن نیست. این مقوله مهم را تحت عنوان « حق الناس» می شناسیم وباعنایت به اینکه درحکومت اسلامی هر شهروند ، حق دارد یک زندگی ساده، آرام ، عادلانه،امن وامان، مصون از خطر و ضرر و دور از ظلم و حق کشی داشته باشد، معتقدیم براساس تکالیف منبعث ازفرهنگ دینی دراین حوزه هر کس آن را مراعات نکند در حق دیگران جفا و ظلم کرده و مدیون است، براین اساس اطلاع رسانی ما برای جلوگیری از تضییع این حقوق خواهد بود.
حاجی بابائیان در ادامه گفتوگوی تلویزیونی خود ، در پاسخ به این سوال که «قوه قضائیه تا چه میزان می تواند در حوزه فرهنگ عمومی ورود پیدا کند و تأثیرگذار باشد؟»، گفت: طبیعتاً ترویج مؤلفه های فرهنگی نظیر عدالتطلبی، قانونمداری و افزایش آگاهی های عمومی نسبت به جرم و بزه بدون همکاری و مساعدت سایر ارگان ها و نهادهای فرهنگی و به ویژه بدون مشارکت عموم مردم امکان پذیر نخواهد بود.
معاون فرهنگ عمومی معاونت فرهنگی قوه قضائیه در ادامه تشریح اقدامات و فعالیتهای این معاونت، تأکید بر افزایش آگاهیهای عمومی قشر کودک و نوجوان از طریق ابزارهای غیرمستقیم تربیتی نظیر کتب، نشریات، متون آموزشی، سینما و تلویزیون را از اولویتهای کاری این معاونت برشمرد و از تعاملات و همکاری های جدی معاونت فرهنگ عمومی با حوزه هایی نظیر کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، وزارت آموزش و پرورش، صدا و سیما،دانشگاه ها ،مجامع و تهیه کنندگان فیلم های سینمایی و دیگر فعالان فرهنگی خبر داد.
حاجی بابائیان همچنین درخصوص برنامه های معاونت فرهنگ عمومی برای جوانان و دیگر اقشار بزرگسال جامعه گفت: ترویج فرهنگ استفاده صحیح از اسناد و طریقه به کارگیری از آن، مشاوره های حقوق و قضایی پیش از ازدواج، آموزش های حقوقی به مردم در زمینه امور بانکی، مالیاتی و ... از جمله برنامه های ما برای ارتقاء سطح فرهنگ عمومی جامعه است؛ چرا که این امور درصدر موضوعات پرونده های وارده به محاکم قرار دارد و آشنایی مردم با این مقولات در کاهش آمار پروندهها، آمار طلاق و دیگر آسیب های اجتماعی و نیز زندان زدایی، قضازدایی و استحکام نظام خانواده بسیار تأثیرگذار خواهد بود.
وی در عین حال تأکید کرد که امور فرهنگی و نهادینه سازی فرهنگ، امری زود بازده نبوده و در بستری آرام و بدور از جنجال آفرینی قابل انجام است، لذا نتیجه گیری از اجرای سیاستهای فرهنگی می باید با حوصله اما در عین حال با پرهیز از اتلاف زمان، صورت پذیرد و در تدوین سیاست های فرهنگی می باید ویژگی های قومیتی و تنوع ادیان و مذاهب نیز مدنظر قرار گیرد.
فعال سازی دفاتر حمایت از خانواده و کودک
در ادامه گفتوگوی تلویزیونی معاون فرهنگی عمومی قوه قضائیه در شبکه تهران، وی از فعالیت جدی دفاتر حمایت از خانواده و کودک در سطح کشور یاد کرد و در توضیح چگونگی تعامل مردم با این دفاتر گفت: این دفاتر که از زیرمجموعههای معاونت فرهنگی قوه قضائیه است و در دادگستریها فعالیت دارد، می تواند کانون امنی برای خانواده ها به ویژه زنان و کودکان و حل مشکلات حقوقی آنها باشد.
حاج بابائیان در ادامه تصریح کرد که شهروندان می توانند با مراجعه به این دفاتر که در دادگستری های کل مستقر است، به بیان مشکلات خود در حوزه های قضایی و حقوقی و حتی اجتماعی بپردازند و کارشناسان این بخش که دارای تخصص های مختلف از قبیل، مددکاری، حقوقی و قضایی هستند، خدمات شایانی را در این بخش به هموطنان عزیز ارائه می کنند.
معاون فرهنگی عمومی معاونت فرهنگی قوه قضائیه در پایان از سازمانها و دستگاه ها و کلیه فعالان حوزه فرهنگ خواست با برقراری تعامل در موضوعات گوناگون فرهنگی، اجتماعی و حقوقی، این معاونت را در ارتقاء سطح فرهنگ عمومی و افزایش بینش و آگاهی شهروندان یاری رسانند.
نظر شما