به گزارش خبرنگار مهر، دکتر علیرضا رهایی در هفدهمین کنگره سراسری همکاری های دولت، دانشگاه و صنعت با اشاره به ابلاغ سند اقتصاد مقاومتی به سران سه قوه افزود: با توجه به اینکه مبنای عمل کشور این سند است، از این رو مباحثی که در این کنگره مطرح می شود به تبیین برخی راهکارهای تحقق اقتصاد مقاومتی پرداخته خواهد شد.
رئیس دانشگاه صنعتی امیر کبیر با بیان اینکه شرایط امروز جهان در نیم قرن اخیر شاهد تحولات گسترده ای در عرصه علم و فناوری است، اظهار داشت: این دگرگونی ناشی از جهانی شدن اقتصاد، گسترش موافقتنامه های تجاری میان کشورها، توسعه پرشتاب علم و فناوری و انقلاب در فناوری اطلاعات است و حاصل این دگرگونی ورود به فاز جدیدی از توسعه در جهت اقتصاد مبتنی بر دانش بنیان است.
وی ادامه داد: تجربه نشان داده است که کشورهای توسعه یافته فناوری را محور توسعه خود قرار داده اند و به ندرت می توان کشوری را یافت که توسعه آن مبنایی غیر از علم و فناوری باشد از این رو نیاز است تا اهمیت فناوری و نوآوری در توسعه اقتصادی کشور مطرح شود تا جایی که برنامه ریزان کشور کلید سلامت اقتصاد و رقابت پذیری در تجارت بین الملل را فناوری بدانند.
رهایی با اشاره به اهداف سند چشم انداز بیست ساله ایران خاطرنشان کرد: دستیابی به جایگاه اول اقتصاد علمی و فناوری در سطح منطقه از جمله اهداف این سند است که تدبیر کلان و راهبردهای ملی برای توسعه صنعتی کشور نقش کلیدی و بنیادی در رسیدن به این اهداف است.
وی دانشگاه، دولت و صنعت را سه رکن مهم و اثرگذار در توسعه فناوری نام برد و یادآور شد: دانشگاهها مهمترین نهاد پرورش نیروی انسانی و تبدیل آنها به نیروهای متخصص مورد نیاز در فرآیند خلق ایده و تبدیل آن به ثروت هستند که در این زمینه دانشگاهها اقدام به جذب استعدادهای برتر کرده اند.
رئیس دانشگاه صنعتی امیرکبیر با اشاره به وضعیت تولید علمی کشور خاطرنشان کرد: ارتقای رتبه ایران از 150 به رتبه 15 در دنیا نشان می دهد که متخصصان کشور توانایی لازم برای تولید علمی را دارند.
وی با ابراز امیدواری از حمایت دولت برای تبدیل علم به فناوری و ثروت یادآور شد: با توسعه صندوق شکوفایی و نوآوری و بودجه های جاری امیدوایم تا در آینده پشتوانه های مناسبی برای تبدیل ایده ها به محصول فراهم شود.
رئیس دانشگاه صنعتی امیر کبیر، دانشگاههای نسل اول را دانشگاههای آموزش محور، دانشگاههای نسل دوم را دانشگاههای تحقیق و پژوهش و دانشگاه نسل سوم را دانشگاههای نوآور و کارآفرین توصیف کرد و گفت: در حال حاضر دانشگاههای کشور در مرحله ورود به دانشگاههای نسل سوم هستند که باید به آن توجه شود چرا که توسعه دانشگاههای کارآفرین موجب توسعه فناوری ، اشتغالزایی و رفاه جامعه می شود.
رهایی عدم برنامه برای فارغ التحصیل شدن دانشجویان را یکی از مشکلات دانشگاهها ذکر کرد و افزود: از جمله ویژگی های دانشگاههای کارآفرین می توان به غیر متمرکز بودن، گروهی کار کردن، برخوردار بودن از ساختار سازمانی که مانع ایجاد ایده نوآورانه باشد، کنترل سهل و غیرمتمرکز و به کارگیری ایده های جدید است که باید دانشگاههای کشور به این سمت حرکت کنند.
وی از ایجاد مرکز ایده پردازی و نوآوری در این دانشگاه خبر داد و یادآور شد: با جلسه ای با حضور صنعتگران موفق شدیم تا بخشی از ایده ها از سوی صنعتگران مورد حمایت قرار گیرد.
رئیس دانشگاه صنعتی امیرکبیر رسیدن به اقتصاد دانش بنیان را در گرو توسعه صنعتی دانست و ادامه داد: در این راستا از سالهای گذشته اقدام به اجرای طرح های کلان ملی در دانشگاهها شد که در این دانشگاهها 16 پروژه ملی در حال اجرا است که از آن جمله می توان به طرح پلتفرم ملی مربوط به صنعت خودروسازی اشاره کرد.
وی طراحی و ساخت هواپیمایی 100 تا 150 نفره را از دیگر پروژه های ملی این دانشگاه ذکر کرد و افزود: در این طرح 4 دانشگاه و یک پارک فناوری همکاری دارند ولی برای توسعه آن نیاز است تا حمایت های بیشتری صورت گیرد.
نظر شما