به گزارش خبرنگار مهر، چند سالی است که تب بدنسازي در كشور ما بالاست و به همان میزان استفاده از داروهاي نيروزاي غيرمجاز هم شیوع پیدا کرده است.
این روزها گرايش افراد بویژه نوجوانان و جوانان به رشته بدنسازی برای داشتن بدنهایی زیبا و عضلانی اگرچه به عنوان یک فعالیت ورزشی، امری مهم و باارزش به حساب می آید اما بسیار دیده شده است که با عدم آگاهی ورزشکار در استفاده از مکمل ها و داروهایی که از آن به عنوان مکمل ورزشی یاد می شود، سلامت نسل جوان جامعه در معرض خطر قرار گرفته و تبعات منفی آن حتی نام عده ای از قهرمانان را هم در لیست سیاه یا محروم شدگان از فعالیت های ورزشی قرار می دهد. استفاده از مکمل های سالم در ورزشکاران حرفه ای برای تقویت قوای جسمانی و انرژی از دست رفته ناشی از فشار تمرینات، اجتناب ناپذیر است اما وجود مواد و داروهای غیرمجازی که در باشگاه ها و یا از سوی عده ای از دلالان به راحتی در میان نسل جوان و ناآگاه این ورزش، دست به دست می چرخد نگرانی بزرگی است که تاکنون برای کنترل آن چاره اندیشی اساسی نشده است.
وقتی درآمدزایی اولویت باشگاه ها می شود
یکی از قهرمانان جوان پرورش اندام کشور معتقد است اگر جنبه اقتصادی و درآمدزایی باشگاه ها اولویت فعالیت آنها نباشد و علم مربیان و ورزشکاران بالا رود استفاده از این مواد را آگاهانه و با کمترین خطرات در بین ورزشکاران می توان دید.
فرشاد آقابابایی 22 ساله که پنج عنوان قهرمانی، نایب قهرمانی و سومی پرورش اندام ایران را در کارنامه دارد، در این باره در گفتگو با مهر ادامه می دهد: متاسفانه در این استان علی رغم فراوانی باشگاهها، تنها چند باشگاه معدود هستند که به صورت جدی برای قهرمانی دغدغه دارند و بقیه برای درآمدزایی خود. در سه چهار سال اخیر مسابقات قهرمانی استان هم از تکاپو افتاده و من فکر می کنم هزینه های بالای قهرمان پروری از یک سو و دانش و علم پایین مربیان از سوی دیگر باعث شده تا در تمام این باشگاهها برنامه ای برای قهرمانی نباشد.
آقابابایی با بیان اینکه، مصرف مکمل برای افرادی که در حوزه قهرمانی فعالیت دارند لازم است، می افزاید: اما در استفاده از این مواد باید به سن ورزشکار و سلامت مکمل توجه جدی شود؛ ورزشکار کمتر از 17 سال نباید مکمل مصرف کند چون بدنی آسیب پذیر دارد. از طرف دیگر، باید به سابقه تمرینی فرد هم توجه شود. همه اینها در حالیست که حتی پروتئین های مجاز در داروخانه ها به فروش می رسند در حالی که قابل استفاده برای هر سنی نیستند.
او در خصوص مربیگری افراد کم تجربه با دانش پایین در این رشته می گوید: متاسفانه نه تنها در این استان بلکه در کشور مربیگری زودهنگام را در این ورزش شاهد هستیم به طوری که بسیاری از آنهایی که قهرمان می شوند بلافاصله با یکی دو عنوان قهرمانی به مربیگری روی می آورند این در حالی است که سطح علمی پایین آنان برای قهرمان پروری مطلوب نیست و ممکن است برای ورزشکاران خطرساز هم باشد.
قهرمان پرورش اندام ایران، تغذیه، تمرین و مکمل سالم را در کنار مربی بادانش برای قهرمانی در این ورزش ضروری می داند و با ااشاره به کوتاه بودن عمر قهرمانی در این ورزش می گوید: رسیدن به قهرمانی در این رشته طاقت فرساست، همین باعث می شود که خیلی ها بخواهند راه قهرمانی را کوتاه تر کنند؛ این افراد شاید در زمانی کوتاه به قهرمانی برسند اما باید بدانند که زود هم تمام خواهند شد.
مردم به خوش تیپ ها احترام بیشتری می گذارند!
بیشتر از گرايش نوجوانان و جوانان به ورزش بدنسازی و پرورش اندام استفاده این قشر از داروهاي نيروزاي غيرمجاز نیز شايع شده است، داروهایی که عامل بدنهایی با عضلاتی حجیم در همان دوران مصرف اند و اثرات سوء آنها دامن افراد را می گیرد. در آمار اعلام شده از تهران پایتخت کشور، بیش از 16 درصد مراجعین به باشگاه های بدنسازی که به استفاده از مواد نیروزا روی می آورند از آنابولیک استروئیدها که آمیخته با مخدر شیشه بوده، استفاده می کنند؛ موادی که حالا در همین شهر هم در دسترس بسیاری از این «عشق هیکل ها» قرار می گیرد.
علی.ر جوان 21 ساله ای است که به مهر می گوید " آدم با هیکل بزرگ ابهت خاصي پيدا ميكند، مردم هم به آدم احترام بیشتری ميگذارند." علی اشتباه هم فکر نمی کند و این از نگاه علم روانشناسی مورد تایید است که افرادی با هیکل های درشت و ورزیده بیشتر مورد توجه قرار می گیرند.
بدنسازهای واقعی هیچ وقت زیبایی بدن خود را از دست نمی دهند
قهرمان 28 ساله 7 دوره پرورش اندام ایران در این باره می گوید: متاسفانه این عده هر روز بر تعدادشان افزوده می شود، این افراد باید بپذیرند برای ساختن یک بدن خوب، باید هم خوب ورزش کرد و هم برایش وقت گذاشت، تغذیه خوبی هم داشت و مکمل های واقعی را مجاز و با مشاوره مصرف کرد.
ابوالفضل میرزایی با بیان اینکه "بدنسازهای واقعی هیچ وقت زیبایی بدن خود را از دست نمی دهند" ادامه می دهد: این روزها مکمل های غذایی درجه یک، مانند زیرخاکی، اندک و بسیار باارزش اند که اگر علم شناخت آنها را نداشته باشی حتما فریب می خوری. میرزایی که در گرگان مربیگری هم می کند، تصریح می کند: تازه وارد ها به باشگاههای بدنسازی، بدن خوب می بینند و خوششان می آید و این باعث شتابزدگی آنان می شود. در واقع این افراد فریب می خورند و با این کار خودشان را نابود می کنند چون اصول بدنسازی، تغذیه درست، تمرین مداوم، استراحت کافی و مصرف مکمل های سالم با آگاهی در استفاده از آنهاست.
ورزشکاران گول مربی نماها را نخورند
"نوجوان ها و جوان ها عمر و سلامت خود را که بزرگترین نعمت است، مفت هدر ندهند و گول مربی نماها را نخورند." اینها هشدارهای یک مربی است که دغدغه اصلی اش در این ورزش، قهرمان پروری است.
عزت الله رجبلو که طی دو دهه باشگاهداری در شهر گرگان حدود یکصد عنوان قهرمانی تا سومی کشور نصیب او وشاگردانش شده است، می گوید: بیش از 60 درصد مراجعین به ما هدف شان سلامتی، تناسب اندام ، داشتن بدنی ایده ال و بدنسازی تخصصی رشته های ورزشی است که در آن فعالیت دارند.آمار بدنسازهای خیابانی ما هم حدود 10 تا 15 درصد است و در این بین، بقیه ای که می مانند هدف قهرمانی دارند. دسته اقلیت گاه سفارش ما را می پذیرند که از مواد نیروزا استفاده نکنند و سالم به فعالیت شان ادامه می دهند اما عده ای هم ناراحت می شوند و می روند.
او با بیان اینکه، یک مربی باید بتواند به درستی ورزشکار را راهنمایی کرده و با شناخت تیپ بدنی او را به سمت قهرمانی سوق دهد، می افزاید: متأسفانه بسیاری از باشگاه ها از مربیانی استفاده می کنند که سابقه چندانی در قهرمانی ندارند و با تجربه و دانش کم، بسیار هم مدعی اند. در حالی که مربی باید رزومه ای در تربیت قهرمان در شهر یا استان خود داشته باشد و بتواند از نظر علمی خود را ارتقا دهد. متأسفانه در این باشگاه ها مربی حضور مداوم ندارد، در بسیاری مواقع مدیر حضور ندارد، قهرمان پروری انجام نمی شود، تیمداری نمی شود، بنابراین از نظر من نام این مکان سوپرمارکت است نه باشگاه.
مسوولان بیشتر نظارت کنند
رجبلو، میرزایی و آقابابایی تأکید می کنند نظارت بر فعالیت این باشگاه ها از سوی متولیان ورزش و دستگاه های ذیربط باید افزایش یابد.
گفتنی است؛ مصرف هر يك از انواع خوراكي و تزريقي مواد نيروزای غيرمجاز و حتي نيروزای مجاز بدون مشورت با پزشك و عدم آگاهی از شیوه و چگونگی مصرف آنها، باعث بروز عوارضي چون ناباروري، سرطان پروستات، بروز اختلالات رفتاري، تغيير در ميل جنسي، كوتاهي قد، بروز صفات ثانويه جنسي زودرس، ريزش مو و دهها نوع آسيب ديگر ميشود و بيشتر اين مكملهاي ورزشي به ویژه از نوع هورموني و استروئيدي، سرطان زا هستند.
نظر شما