به گزارش خبرنگار مهر، تقريبا حدود يك دهه ميشود كه رشته ورزشي پاراگلايدر، علاقهمندان به پرواز در خراسان شمالي را به آرزوي پروازي تقريبا بيواسطه رسانده است؛ آنها كه علاوهبر علاقه به پرواز، دستشان نيز به دهانشان مي رسد، پاراگلايدر و يا پاراموتور خريده و از فراز محوطه اي مرتفع به سوي آسمان پر مي كشند.
اكنون در خراسان شمالي اين محوطههاي مرتفع و يا به زباني بهتر سايت ورزشهاي هوايي، در دو نقطه اين استان فعال است؛ يكي در ارتفاعات دركش در شهرستان مانه و سملقان و ديگري در كوه هاي مهنان در 10 كيلومتري جنوب بجنورد، پرواضح است كه سايت مهنان رونق و جايگاه بهتري دارد.
اما با اين وجود سايت ورزشهاي هوايي بجنورد كه روزهاي تعطيل دهها علاقهمند به پرواز را به سوي خود ميكشاند؛ هنوز همانند چندين سال پيش خود تنها محوطهاي مرتفع است كه پرندگان پاراگلايدر از آن نقطه ميپرند؛ دريغ از كوچكترين نشاني از پايگاهي براي فعاليت ورزشي و يا تفريحي؛ نه محوطهسازي شده و نه اندك امكاناتي براي ورزش كاران و علاقه مندان به پرواز دارد.
همه اين كمبودها در مقابل بزرگترين مشكل ورزشكاران فعال در اين سايت پروازي ناچيز است؛ مشكل نبود راه دسترسي مناسب كه ورزشكاران را مجبور ميكند تجهيزات 50 تا 70 كيلوگرمي پاراگلايدر را به دوش كشيده و از كوه بالا روند.
اين مشكل سبب شده تا ورزشكاران اين رشته نتوانند به سهولت خود را به راس اين سايت و نقطه آغاز پرواز برسانند، البته علاوهبر کوهنوردی، صعود به راس سایت پروازی با استفاده از خودرو نیز امکان پذیر است اما راهي كه اكنون ورزشكاران با استفاده از آن به فراز كوه ميروند؛ جادهاي شش كيلومتري و صعب العبور است كه تردد در آن تنها با استفاده از خودروهاي شاسي بلند و كمك دار امكان پذير است و خودروهاي معمولي نميتوانند در اين مسير تردد كنند.
اين در حالي است كه فاصله راس محوطه پروازي تا پاي كوه كمتر از 500 متر فاصله دارد و در صورتي كه راه دسترسي به آن احداث شود؛ ورزشكاران مي توانند به سهولت و در مدت زمان بسيار كمتري با استفاده از وسايل نقليه معمولي خود را به نقطه آغاز پرواز برسانند؛ موضوعي كه بي شك استقبال ورزشكاران از اين رشته را افزايش خواهد داد.
رونق ورزشهاي هوايي در گرو احداث راه دسترسي
محمدرضا موفق، مسئول انجمن پاراگلايدر خراسان شمالي در گفتگو با خبرنگار مهر، اظهار مي كند: با وجود اين كه رشته ورزشي پاراگلايدر علاقهمندان زيادي در استان دارد اما كمبود امكانات و نيز نبود راه دسترسي مناسب به سايت ورزش هاي هوايي مشكلاتي را براي ورزشكاران ايجاد كرده است.
وي سايت ورزش هاي هوايي مهنان را از نظر موقعيت جزء يكي از بهترين سايتهاي كشور ميداند و ميگويد: متاسفانه نبود راه دسترسي سبب شده تا ورزشكاران براي رساندن خود به راس محوطه مشكلات زيادي داشته باشند و حمل تجهيزات سنگين اين رشته به صورت كوله پشتي نيز باعث مي شود تا آنها نتوانند به دليل خستگي، پروازهاي تمريني مستمر داشته باشند.
به گفته موفق در سال هاي گذشته راه دسترسي به اين سايت نقشه برداري و حتي ميخ كوبي نيز شد اما با وجود وعدههاي مختلف، اقدام چنداني براي احداث اين راه صورت نگرفت.
وی اضافه میکند: در روزهای اخیر مدیران دستگاههای مرتبط در این زمینه از جمله راه و شهرسازی، معاونت های استانداری، اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، ورزش و جوانان و ... با حضور در محل سایت، برای اجرای پروژه راه دسترسی و نیز افزایش امکانات مورد نیاز این سایت ورزشی قول مساعد دادند.
موفق میگوید: قرار است دستگاه های دخیل با حرکتی جهادی برای احداث جاده دسترسی و ایجاد زیرساختهای خدماتی در این محل اقدام کنند تا پس از چندین سال سرانجام دغدغه ورزشکاران و علاقه مندان این رشته مرتفع شود.
به گفته وی با توجه به موقعیت مناسبت سایت ورزشهای هوایی بجنورد، در حال حاضر ورزشکارانی از دیگر استانهای کشور برای پرواز به این سایت مراجعه میکنند که در صورت رفع نواقص موجود، شاهد حضور ورزشکاران بیشتری در این سایت خواهیم بود و ورزهای هوایی در خراسان شمالی رونق میگیرد.
جایگاه مناسب خراسان شمالی در رشته پاراگلایدر
علی رحیمی، رییس انجمن ورزش های هوایی خراسان شمالی نیز در گفتگو با خبرنگار مهر، با اشاره به این که در حال حاضر 32 نفر در رشته ورزشهای هوایی استان فعالیت می کنند که از این تعداد 30 نفر با پاراگلایدر و دو نفر با پاراموتور پرواز میکنند، می افزاید: در این استان دو سایت پروازی مهنان و درکش وجود دارد اما نداشتن راه دسترسی مهم ترین مشکل این سایت های پروازی محسوب می شود.
به گفته وی اکنون تمامی سایتهای ورزشهای هوایی در کشور دارای راه دسترسی مناسب هستند و ورزشکاران با استفاده از خودروهای خود به همراه تجهیزات به این سایت ها مراجعه می کنند اما در بجنورد به دلیل نبودن راه دسترسی مناسب؛ ورزشکاران نمیتوانند به صورت مداوم به تمرین بپردازند.
رحیمی اظهار میکند: اکنون به دلیل نبود جاده دسترسی؛ ورزشکاران فعال در این رشته تجهیزات سنگین پاراگلایدر را به صورت کوله پشتی به راس سایت حمل می کنند که خستگی ناشی از این کوهنوردی سبب می شود آنها نتوانند به صورت مکرر اقدام به پرواز کنند.
وی نداشتن راه دسترسی را یکی از مهم ترین دلایل کندی فراگیری و رشد ورزشهای هوایی در استان ذکر و اضافه می کند: ایجاد راه دسترسی به راس سایت نیازمند اجرای حدود 300 متر عملیات خاکبرداری بوده که در روزهای اخیر اداره کل راه و شهرسازی برای اجرای آن قول مساعد داده و امید میرود با انجام این تعهد؛ آرزوی چندین ساله ورزشکاران ورزش های هوایی خراسان شمالی برآورده شود.
حکایت پرهای بسته و شوق پرواز
اگر چه عمر ورزشهای هوایی در جهان و ایران به صد سال نیز نمی رسد اما اشتیاق به پرواز و اوج گرفتن؛ احساسی است که تقریبا همه افراد دارند؛ در خراسان شمالی نیز ورزش های هوایی علاقه مندان زیادی دارد اما در کنار عدم تجهیز سایت پاراگلایدر، گران بودن تجهیزات مورد نیاز این رشته ورزشی سبب شده تا غالب علاقه مندان نتوانند تجهیزات آن را تامین کنند.
البته رشته پاراگلایدر خراسان شمالی در سطح کشور جایگاه نسبتا مناسبی دارد و در سال های اخیر نیز سه ورزشکار این استان توانستهاند در مسابقات 150 نفره کشور رتبه های برتر را کسب کنند اما فراگیری و رشد بیش از پیش این رشته در گرو توسعه امکانات و رفع نواقص فعلی است.
گفته می شود حداقل هزینه خرید تجهیزات مورد نیاز برای انجام ورزش های هوایی نظیر پاراگلایدر حدود پنج میلیون تومان است؛ هزینهای که شاید برای برخی پرداخت آن چندان دشوار نباشد اما روشن است که همه علاقه مندان به این ورزش از عهده تامین آن بر نمی آیند مگر آن که اقدام به خرید شراکتی تجهیزات پرواز کنند؛ در آن صورت شاید بتوانند هر چند روز یک بار به سوی آسمان پر بگشایند.
نظر شما