دكترمهدي مطهرنيا، استاد دانشگاه و صاحبنظر امور استراتژيك در گفتگو با خبرنگار سياسي " مهر" در خصوص جايگاه و نقش نهاد مشاوره و مشاوران در نظام سياسي كشور ، گفت: مشورت يعني رجوع به عقول سليم و داراي تخصص و تجربه و تعهد. مهمترين ويژگي مشاوران بايد " به روز بودن" مشاوران باشد.
وي سپس به آسيب شناسي بحث مشاوره در نظام سياسي كشور پرداخت و گفت: متاسفانه نهاد مشاوره در كشور ما از " هويت " خالي است و اكثر كساني كه به حوزه مشاوره مي روند، كساني هستند كه به دلايلي از حوزه " اجرايي" بازمانده اند و تلاش شده است كه با ورود به حوزه مشاوره ضمن حفظ احترام آنها ، پستي به آنها داده شود، اين نوع نگاه به مشاوره و مشاوران ، اين پست استراتژيك كه نقش اش در همه دنيا " تصميم سازي" براي مديران است را به "تبعيدگاه مديران "يا "ييلاق دوستان" تبديل كرده است.
مطهرنيا گفت: نوع نگاهي كه مديران به مشاوران دارند هم خود يكي از دلايل "ناكارآمد شدن و تشريفاتي شدن" مناصب مشاوره در نظام سياسي كشور ماست، مديران ما بر اساس يك فكر كهنه و سنتي گمان مي كنند، مديريت و تصميم گيري، برتر و مقدم بر تصميم سازي و تفكر استراتژيك است و تصميمات خود را فارغ از مشاوران و مشاوره مي گيرند.يعني مديران هم نگاه هويتي و عميق به مشاوران ندارند
وي در بخش ديگري از سخنانش، اينگونه نتيجه گيري كرد كه ناكارآمدي مشاوران به ناكارآمدي و بيماري ساختار اداري كشور بازمي گردد.
اين استاد دانشگاه آسيب ديگر در حوزه مشاوران را " فقدان تلاش و فعاليت مشاوران در حوزه هاي تخصصي" و "وجود و حضور و فعاليت مشاوران در امور كلي " قلمداد كرد و گفت: مشاوران بايد در حوزه هاي كاملا تخصصي و محدود به امر مشاوره و تصميم سازي بپردازند نه اينكه به خود اجازه دهند در همه امور به اظهار نظر بپردازند.
مطهرنيا در خصوص پررنگ ترشدن و افزايش تعداد مشاوران در دولت احمدي نژاد گفت: هر طرحي كه موجب شود عقل اجرايي تعميق يابد و خرد رفتاري در حوزه خدمتگزاري به ملت گسترش پيدا كند، اقدامي شايسته است، اما متاسفانه بارها مشاهده شده كه تشكيل گروههاي مشاوره از قانون " اسمش را بياور ولي خودش را نياور" تبعيت مي كند. به عبارت ديگر عنوان مشاوره به افراد داده مي شود، گروههاي مشاوره تشكيل مي شوند، حقوق هم به آنها داده مي شود، اما متاسفانه خروجي و بازده آنها مورد استفاده قرار نمي گيرد و در صورت وجود كوچكترين تعارضي با نگاه مديران ، اين جمع ها به نشست هاي تشريفاتي و بي خاصيت و محدود بدل مي شود كه البته اميدواريم اين اتفاق تكراري در دولت جديد اتفاق نيافتد.
نظر شما