به گزارش خبرنگار مهر، محمد رضا حافظ نیا ظهر چهارشنبه در نشست مشترک اعضای کمیته برنامهریزی و علوم جغرافیایی و کمیسیونهای تخصصی وابسته که از سی و یکم اردیبهشت ماه تا دوم خرداد سال جاری در مجتمع آموزشی رفاهی سردار جنگل چمخاله لنگرود در حال برگزاری است، افزود: علم جغرافیا در ایران با سه مشکل اساسی روبروست که در صورت رفع آن جغرافیا با توسعه روبرو خواهد بود.
وی با بیان اینکه مهمترین مشکل اساسی علم جغرافیا که در عرصه جهانی نیز خودنمایی میکند تبیین نادرست فلسفه علم جغرافیاست، اظهار داشت: در کتابهای منتشر شده از سوی جغرافیدانان ایرانی به فلسفه علم جغرافیا توجهی نشده است که این امر نیازمند بازنگری است.
رئیس کمیته برنامهریزی علوم جغرافیایی وزارت علوم تحقیقات و فناوری اطلاعات ادامه داد: برای تدوین فلسفه علم جغرافیا باید هستیشناسی، روششناسی و معرفتشناسی رشته علمی مورد نظر بررسی شده تا به نخستین نیاز در این حوزه پاسخ داده شود.
وی مسئله هویت را دومین مانع توسعه علم جغرافیا دانست و گفت: وضعیت علم جغرافیا در کشور رو به بهبود است و کمکم با تلاش استادان این عرصه به جایگاه واقعی خود نزدیک میشود.
حافظ نیا افزود: در مورد مسئله کاربرد جغرافیا میتوان گفت که در این بخش علم جغرافیا از وضعیت مطلوبی برخوردار نیست اما افقهای جدیدی پیش روی آن باز شده است.
وی با بیان این که استادان و مدیران گروه علم جغرافیا در دانشگاههای سراسر کشور باید در راستای اشتغالزایی این رشته در بخش خصوصی گام بردارند، اظهار داشت: این درحالیست که بیشتر رشتههای علوم انسانی برای رفع نیازهای جامعه به صورت کاربردی وارد میدان شده است.
رئیس کمیته برنامهریزی علوم جغرافیایی وزارت علوم تحقیقات و فناوری اطلاعات ادامه داد: آژانسهای املاک سراسر کشور به عنوان مهمترین عرصه فعالیت دانشآموختگان جغرافیا به شمار میرود که نسبت به توسعه آن باید بیش از پیش تلاش کرد.
وی با تأکید بر این که جغرافیا در صنعت گردشگری و توریسم میتواند نقشی اساسی ایفا کند، گفت: تولید مدلهای نظری کاربردی و تبیینی از سوی دانشجویان مقطع دکترا باید به معرفت بنیادی و تبیین نظری مبدل شود.
حافظ نیا با بیان این که مدیران گروه علم جغرافیا در دانشگاههای سراسر کشور باید توجه به بازیگری برنامههای این دانش را در اولویت برنامههای خود قرار دهند، افزود: در رشتههای تحصیلی علم جغرافیا باید گذشت پنج سال تازه صورت گیرد و مسائل و اولویتهای بومی – محلی، بازار کار و معیارهای اسلامی در آن در نظر گرفته شود.
فرماندار شهرستان رشت نیز در این نشست اظهار داشت: جغرافیا با ایجاد ظرفیتهای کاربردی در نظام برنامهریزی کشور بعد از انقلاب شکوهمند توانست از جایگاه مناسبی برخوردار شود.
سید عیسی مهدوی با بیان اینکه انسان، محور مطالعات علوم جغرافیایی است، ادامه داد: جغرافیا بیش از علوم دیگر در زندگی انسانها اثرگذار است که در این راستا در استان گیلان دو پروژه جغرافیایی از سوی ستاد راهبردی توسعه روستایی استانداری با همکاری جغرافیدانان به اجرا درآمد.
نظر شما