۱۷ خرداد ۱۳۹۳، ۱۴:۰۱

حجت‌الاسلام اسکندری:

تهمت‌زدن و آبروریزی در ارتباطات دینی جایگاهی ندارد

تهمت‌زدن و آبروریزی در ارتباطات دینی جایگاهی ندارد

قم - خبرگزاری مهر: مدیرکل تبلیغات اسلامی استان قم با تبیین گزاره‌های مهم در شکل گیری ارتباطات دینی گفت: در ارتباطات دینی، تهمت‌زدن به انسان‌ها و آبروریزی جایگاهی ندارد.

به خبرنگار مهر، حجت‌الاسلام والمسلمین عباس اسکندری پیش از ظهر شنبه در دوره آموزشی معاونان فرهنگی ادارات کل تبلیغات اسلامی استان های کشور که در تبلیغات اسلامی قم برگزار شد، نامگذاری سال اقتصاد و فرهنگ با عزم ملی و مدیریت جهادی توسط مقام معظم رهبری را انگیزه اصلی برگزاری این نشست ها ذکر کرد و گفت: اولین جلسه معاونان فرهنگی که طرح های کاربردی با رویکرد مدیریت جهادی با حضور حجت الاسلام والمسلمین دکتر خاموشی برگزار شد مورد استقبال قرار گرفت.

وی از معاونان فرهنگی به عنوان افسران جبهه فرهنگی یاد کرد که در حوزه فعالیت های فرهنگی حوزه دین با بهره گیری از تجربیات گذشته و اطلاعاتی که لازم است کسب کنند، در سال اقتصاد و فرهنگ با عزم ملی و مدیریت جهادی یک حرکت موثرتری داشته باشند.

حجت الاسلام اسکندری در بررسی ارتباطات دینی، به تاریخچه علم ارتباطات پرداخت و اظهار کرد: علم ارتباطات یک رشته جوان در زیرمجموعه علوم اجتماعی است. پیدایش این علم به جنگ جهانی دوم بر می گردد. حوادثی در این جنگ رخ داد که بر نحوه جنگ تاثیرگذار بود و آن تاثیر ارتباطاتی بود که توانست وضع جنگ را دگرگون  کند. تا آن زمان کسی نمی دانست ارتباطات تا این اندازه می تواند تاثیرگذار باشد.

مدیرکل تبلیغات اسلامی استان قم گفت: به مرور زمان این علم در دانشگاه های دنیا رشد کرد. در آن زمان به دلیل اینکه امکانات و ابزار ارتباطی وسیع نبود جهش این علم محدود بود ولی با پدیدارشدن ابزارهای نوین و جدید، در علم ارتباطات جهش و خیزش فوق العاده ای ایجاد شد به گونه ای که قرن حاضر را قرن انفجار اطلاعات و ارتباطات نامگذاری کردند.

وی اظهار کرد: اگر زمانی ارتباط را بین دولت ها می دیدیم الان ارتباط بین ملت ها مطرح است و محدودیت ها برطرف شد. البته سابقه علم ارتباطات در ایران کمتر از کشورهای دیگر است اما در ایران هم دانشمندان و نویسندگان و استادان بزرگی در علم ارتباطات رشد کردند و فوق العاده تاثیرگذار بوده و هستند.

پیدایش نظریه ارتباطات دینی

حجت الاسلام اسکندری به پیدایش نظریه ارتباطات دینی اشاره کرد و افزود: سال 87 یک طلبه بحث ارتباطات دینی را مطرح کرد که مورد توجه استادان علم ارتباطات و رسانه ها قرار گرفت.

مدیرکل تبلیغات اسلامی استان قم تاکید کرد: ارتباطاتی مورد تاکید است که ارزش های دینی و وحیانی یا اساسا خود دین را به عنوان یک پدیده اجتماعی با تاکتیک ها و ابزارهای ارتباطی یا مراکز و مجامع دینی که در اختیار داریم تبلیغ کند. این همان چیزی است که مبلغان و دستگاه های فرهنگی و تبلیغی ما به آن نیاز دارند.

وی عنصر ارتباط گر، فرد یا جامعه، عنصر ابزار و وسایل و محتوای ارزشی را چهار عنصر مهم در مسیر دستیابی به ارتباطات دینی ذکر کرد.

حجت الاسلام اسکندری با اشاره به وجود 5 گزاره که وجه تمایز ارتباطات دینی با ارتباطات موجود در غرب است تصریح کرد: گزاره های ارتباطات دینی از منابع دینی و قرآنی ما قابل استخراج است.

گزاره‌های ارتباطات دینی

وی توحید و یکتاپرستی و پرهیز از شرک را اولین گزاره ارتباطات دینی برشمرد و تصریح کرد: ما در ارتباطات دینی می خواهیم وحدانیت و عبودیت خداوند را مورد تاکید قرار داده و انسان ها را به خدا برسانیم.

مدیرکل تبلیغات اسلامی استان قم با بیان اینکه در ارتباطات دینی محور همه امور، خداوند است تاکید کرد: در غرب استفاده استعماری از علم ارتباطات می شود و ابزار ارتباطات همچون رسانه، هنر و... به دنبال رونق اقتصادی و رسیدن به لذت(شهوت) و خشم و غضب هستند، در حالی که هر دو اینها در ارتباطات دینی نفی شده است. یعنی یک مومن به گونه ای باید ارتباطات خودش را تعریف کند که خشم و شهوت آن در حد لازم و در مسیر درست باشد.

حجت الاسلام اسکندری تاکید کرد: نگاه یک ارتباط گر دینی نگاه آرمانی است نه استعماری. یک ارتباط گر دینی به دنبال بهره کشی و برده گیری انسان ها نیست بلکه به دنبال رشد و تعالی انسان ها است.

وی امت را یکی دیگر از گزاره های مهم در ارتباطات دینی ذکر کرد و افزود: امت یک واژه اعجاب انگیز در مبانی دینی است و ما به انسجام ملی اعتقاد داریم و در ارتباطات دینی، اختلاف جایگاهی ندارد و این وحدت و همبستگی است که جایگاه دارد.

مدیرکل تبلیغات اسلامی استان قم تقوا را از دیگر گزاره های ارتباطات دینی برشمرد و افزود: در ارتباطات دینی یک رسانه حق ندارد مطلبی را منتشر کند که آبروی کسی را ببرد و یا به کسی تهمت بزند، در حالی که در ارتباطات غربی این مفاهیم جایگاهی ندارد.

وی اظهار کرد: در ارتباطات دینی، انسان ها باید آبرومند شوند، سرمایه ها و زیرساخت ها رشد کنند و کرامت های انسانی باید بالنده شوند و رشد یابند، بنابراین تقوا یکی از گزاره های مهم در ارتباطات دینی است.

در ارتباطات دینی همه مسئولند

امر به معروف و نهی از منکر یکی دیگر از گزاره های ارتباطات دینی است که حجت الاسلام اسکندری به آن اشاره کرد و گفت: در ارتباطات دینی همه مسئولند و باید احساس وظیفه بکنند.

مدیرکل تبلیغات اسلامی استان قم تاکید کرد: بر اساس آیات شریفه قرآنی، مومنان بر هم ولایت دارند و باید مراقب همدیگر باشند. اگر به این وظیفه دینی عمل می کردیم امور جامعه ما به گونه دیگری بود و هر چه آسیب می‌بینیم از ترک همین فریضه است.

وی پنجمین گزاره ارتباطات دینی را امانت ذکر کرد و گفت: در ارتباطات دینی روابطی که بین انسان ها و مجموعه ها به وجود می آید، همه این امور را با دید امانت نگاه کنیم.

به گفته مدیرکل تبلیغات اسلامی استان قم، گفته ها و مسئولیت ها نوعی امانت هستند و مومن حق ندارد خیانت در امانت کند.

حجت الاسلام اسکندری تصریح کرد: این 5 گزاره ارکان و مبانی ارتباطات دینی را شکل می دهند ولی این موارد در ارتباطات غرب جایگاهی ندارند.

کد خبر 2306121

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha