به گزارش خبرگزاری مهر ، بیست و دومین جلسه از سلسله نشست های تحکیم روابط خانوادگی با سخنرانی معصومه خلیلی، کارشناس و مشاور خانواده، کودک و نوجوان در مجموعه فرهنگی ورزشی شهدا برگزار شد.
در این جلسه معصومه خلیلی به ادامه مباحث خود در رابطه با کلیدهای رفتار با نوجوانان و جوانان پرداخت و آسیب ها و راهکارهای این دوران را مورد بررسی قرار داد.
مولف مقالات علمی پیرامون نقش دین در خانواده، ریشه بسیاری از مشکلات والدین با فرزندان را تغییرات و دگرگونیهای اتفاق افتاده در والدین عنوان کرد و افزود: کاهش هوش والدین ، تغییرات در گفتار و رفتار، فراموشی به واسطه افزایش سن، کاهش ارتباط با فرزندان، کاهش نفوذ پذیری والدین نسبت به دوستان هم سن و سال از جمله تغییراتی هستند که بواسطه آن بین فرزند و پدر و مادر فاصله ایجاد می شود.
وی به تغییرات حاصل از دوران بلوغ اشاره کرد و اظهار داشت: باهوش شدن، تاثیر پذیری بیشتر از گروه دوستان هم سن و سال، کاهش علاقه به داشتن ارتباط با والدین، علاقه به تنها بودن در سن نوجوانی و علاقه به مصرف گرایی از جمله ویژگیهای این دوران است که نیازمند داشتن اطلاعات کافی جهت برخود صحیح با آنان است.
راهکارهای کاهش پرخاشگری در نوجوانان و جوانان
محقق و پژوهشگر امور خانوده، عصبانیت و پرخاشگری را از ویژگیهای دوران نوجوانی و جوانی دانست و تصریح کرد: باید دقت کنیم خاصیت این دوران این است که نوجوان ما علاقه به پرداختن به کارهای خود را دارد و تمایل او به شراکت در فعالیت های خانواده اندک است. به همین دلیل است که اگر کاری از او بخواهیم، غرغر کردن و پرخاشگری او افزایش پیدا می کند.
خلیلی با بیان این که یکی از راه های برخورد صحیح با این مشکل نوجوانان القاء غیر مستقیم است گفت: ما در دوران کودکی باید القاء مستقیم داشته باشیم، اما در سن نوجوانی باید القاء غیر مستقیم داشته باشیم. به عنوان مثال از طریق داستان ها، روایات تاریخی آموزه های دینی را به وی القاء کنیم. اگر در برخورد با نوجوان و جوانانمان به طور مستقیم به آنان تذکر دهیم، رفتار و واکنش آنان را تشدید خواهیم کرد.
وی صحبت کردن با زبان نرم و آرام را یکی دیگر از راهکارهای اصلاح رفتار نوجوانان عوان کرد و گفت: در قرآن کریم وقتی خداوند به موسی امر می کند که با فرعون که طغیان کرده است مواجه شود، از او می خواهد با زبانی نرم و لین سخن بگوید تا اثر کلامش بیشتر شود. آرام صحبت کردن با فرزندان موجب می شود که عصبانیت آنان کاهش پیدا کند.
کارشناس ارشد الهیات گفت: علامه طباطبایی(ره) می فرمایند که ممارست بر عمل صالح آثاری ایجاد می کند که یکی از اثراتش ایجاد حسن خلق در انسان است. عمل صالح یعنی آن که برای رضای خدا در منزل و جامعه کارمان را انجام دهیم. لذا برای رسیدن به بیان نرم و آرام یکی از راه ها، انجام عمل صالح است.
معصومه خلیلی استفاده از داروهای گیاهی و عرقیات را به عنوان یکی دیگر از راههای آرام شدن مطرح کرد و افزود: استفاده عرق بید مشک، بهار نارنج، نسترن در اعصاب و روان تاثیر می گذارد. امام رضا(ع) می فرمایند به بچه هایی که زود عصبانی می شوند، زیتون بدهید که موجب آرام شدن روان و اعصاب آنها می شود. همچنین افراد عصبانی زود رنج نباید غذاهای ادویه دار مصرف کنند.
افت تحصیلی و کاهش علاقه به تحصیل از ویژگی های دوران جوانی و نوجوانی است
وی که سی سال سابقه فعالیت در دبیرسانهای تهران را دارد ابراز داشت: افت تحصیلی و کاهش علاقه به تحصیل یکی دیگر از ویژگی های این سنین است. چه اشکالی دارد که بچه ها با نظارت ما هم بازی کنند و درسشان را هم بخوانند، هم فوتبال نگاه کرده و هم به مطالعه بپردازند، چرا می خواهیم بچه های ما تک بعدی پرورش پیدا کنند؟ امیر المومنین علی (ع) می فرمایند: شادابی و طراوت فرصت مناسبی برای طراوت روح و جان و انبساط روان است.
خلیلی اضافه کرد: باید از زمانی که بچه های ما شاداب هستند، برای ارائه تربیت دینی استفاده کنیم. این زمان بیشترین اثرگذاری را خواهد داشت. اگر بچه ها تک بعدی باشند، خموده خواهند شد و این برای این سن سم است.
مشاور خانواده، کودک و نوجوان به استفاده از ابزار ها و تکنولوژی های روز در خانواده ها اشاره کرد و گفت: استفاده از تلفن همراه می تواند هم مفید بوده و هم مضر باشد. اگر به فرزندانمان نحوه استفاده از تلفن همراه را نیاموزیم، در آینده با مشکل مواجه خواهیم شد. مثلا اگر بیش از حد به استفاده تلفن همراه مشغول شود از وظایف اصلی خود باز می ماند و منجر به مشاجره می شود. یا آنقدر در تلفن غرق می شود که متوجه اتفاقات محیط پیرامونش نمی شود.
وی افزود: برای اصلاح این رفتار باید از روش تشویق و تنبیه استفاده کرد. مثلا به او بگوئیم که اگر تکالیفت را انجام ندهی، حق استفاده از وسایل بازی و یا تلفن را نداری. و یا آنکه باید هزینه مکالمات تلفنی ات را خودت پرداخت کنی.
خلیلی گفت: برای آنکه نوجوان و یا جوان ما مسئولیت پذیر شود، باید در زمینه ای که او علاقه دارد، به او مسئویت بدهیم. این دوران، دورانی است که آنان از کارهای خانه گریزان بوده و به دنبال فعالیت های شخصی خودشان هستند. راه دیگر آن است که به او حرفه آموزش دهیم.
لغزش ها و انحرافات فرزندان به دلیل غفلت و بی توجهی والدین است
این پژوهشگر و محقق خانواده گفت: یکی از مشکلات دیگر ما با جوان و نوجوانان ما گرایش به مد و نوع لباس پوشیدن آنان است. دقت کنیم که اگر چیزی که مد شده متناسب با ارزشها و هنجار های جامعه است و لطمه ای به هویت شخصی و دینی او وارد نمی کند، اشکالی ندارد.
وی در رابطه با استفاده از بازی های رایانه ای اظهار داشت: استفاده از رایانه و بازی های کامپیوتری به خودی خود بد نیستند، بلکه نحوه استفاده از آنان است که ایجاد مشکل می کند. تمام لغزش ها و انحرافات فرزندان به دلیل کوتاهی و بی توجهی والدین است. اگر نظارت بر عملکرد و نوع استفاده فرزندانمان از این وسایل نداشته نباشیم، به انحراف و خشونت کشیده خواهند شد.
خلیلی تصریح کرد: نظارت کردن به معنی محروم کردن نیست، بلکه باید آن ها را محدود کرد. منع کردن، نوجوان و جوان را حریص می کند. به عنوان مثال به آنان بگوئیم اگر تکالیفت را انجام دهی می توانی از کامپیوتر استفاده کنی. اگر برای اوقات فراغت بچه هایمان برنامه ریزی کنیم، بسیاری از مشکلات ما در این زمینه کاهش می یابد.
نظر شما