۲۶ خرداد ۱۳۹۳، ۸:۴۴

معاون امور فرهنگی وزارت ارشاد:

کتاب نماها مجال دیدن کتابهای خوب را نمی‌دهند

کتاب نماها مجال دیدن کتابهای خوب را نمی‌دهند

معاون امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی جشنواره‌هایی مانند کتاب فصل را بستری برای خوب شناساندن کتابهای خوب و دیده شدن آنها در جامعه دانست و گفت: متاسفانه انبوه کتاب نماها مجال را برای دیدن کتابهای خوب، کم و محدود کرده است.

به گزارش خبرنگار مهر، سیدعباس صالحی معاون امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی عصر روز یکشنبه 25 خرداد در مراسم پایانی بیست و هفتمین جایزه کتاب فصل که با حضور جمعی از نویسندگان، پژوهشگران و متخصصین عرصه تالیف و ترجمه در پژوهشکده فرهنگ و هنر و معماری برگزار شد، در سخنانی گفت: جشنواره کتاب فصل و هر جشنواره دیگر حوزه کتاب را گاهی می‌توان با انتظارات حداقلی دید که آن تکریم پدیدآورندگان و تقدیر انسانی از زحمات و مرارت‌هایی است که پدیدآورنده برای آفرینش یک اثر خوب و برتر متحمل شده است اما می‌شود سقف این انتظارات را بالاتر برد و جشنواره‌های کتاب را در افق هندسه و مهندسی کتاب دید.

وی افزود: اگر این سخن درست و حق از رهبر فرزانه انقلاب اسلامی که کتاب مادر و عصاره تمدن سازی است، به عنوان یک نگاه اصولی تلقی شود، طبیعتا نگاه به کتاب می‌تواند از یک محصول عادی فرهنگی خارج شود و حتی از یک رسانه ساده و عادی هم فراتر رود و به عنوان شاخص تمدن سازی نگریسته شود. اگر چنین نگاهی به عرصه کتاب داشته باشیم، طبیعتا مهندسی کتاب می‌تواند انگیزه زیادی در حوزه تمدن‌سازی پیدا کند.

معاون امور فرهنگی وزارت ارشاد تاکید کرد: اگر کتاب را با شش ضلع اصلی آن یعنی پدید آورنده، ناشر، اطلاع رسانی، تبلیغ و ترویج کتاب، توزیع کتاب و مصرف کتاب نگاه کنیم، جشنواره های کتاب باید بتوانند ما را به این اضلاع شش گانه نزدیکتر و نزدیکتر کنند. و برآوردی نشان دهند برای مهندسی کتاب.

صالحی لزوم پایش و تحلیل حوزه کتاب را با استفاده از اطلاعاتی که از جشنواره هایی مانند کتاب فجر بیرون می آید، یاد آور شد و افزود: جشنواره هایی مانند کتاب فجر و کتاب سال فرصتهایی هستند برای پایش و تحلیل تغییرات حوزه کتاب و همچنین قابلیت ایجاد منظره های دیگری از جمله در حوزه اقتصاد فرهنگ، دیپلماسی فرهنگ، آینده شناسی حوزه کتاب راه خواهند داشت.

وی گفت: جشنواره های حوزه کتاب در حد تکریم پدیدآورندگان آثار مکتوب منحصر بمانند می توانند فرصت سازی کنند برای اهدافی بالاتر و والاتر این جشنواره ها می توانند فرصتی برای بازخوانی و مقدمه‌ای باز مهندسی حوزه کتاب باشند.

این مقام مسئول در وزارت ارشاد جشنواره ها را بستری برای خوب شناساندن کتابهای خوب و دیده شدن آنها در جامعه دانست و گفت: متاسفانه انبوه کتاب نماها مجال را برای دیدن کتابهای خوب، کم و محدود کرده است.

صالحی همچنین با تاکید بر لزوم شفاف سازی داوری ها در جشنواره هایی مانند کتاب فجر برای آنچه او ایجاد منطق گفتگو درباره آثار مکتوب در کشور نامید گفت: برای نخستین بار در این دوره شاهد اعلام رسمی و شفاف داوران جایزه کتاب فصل هستیم این یعنی اینکه داوران مسئولیت داوری خودشان را بپذیرند و این خودش فرصتی ایجاد می کند برای اینکه منطق داوری مدللتر شود.

وی در پایان ابراز امیدواری کرد: با تمهیدات اندیشه شده از سوی مسئولان موسسه خانه کتاب وضعیت جشنواره های حوزه آثار مکتوب از هر جهت بهبود یابد.

در این برنامه همچنین مجید غلامی جلیسه معاون فرهنگی و پژوهشی موسسه خانه کتاب در گزارشی درباره سوابق جایزه کتاب فصل گفت در مجموع 27 دوره این جایزه 110 هزار و 445 اثر داوری شده که 1119 اثر انتخاب شده و این تعداد 475 عنوان، برگزیده و 644 عنوان شایسته تقدیر شناخته شده‌اند.

همچنین به گفته وی در دوره اخیر جایزه کتاب فصل (دوره بیست و هفتم) 3986 اثر ارزیابی شد که از میان 198 اثر به مرحله نهایی راه یافت و در نهایت 7 اثر، عنوان برگزیده و 22 اثر، عنوان شایسته تقدیر به دست آورده اند. همچنین در مجموع 5 دوره اخیر جایزه کتاب فجر، تنها آثار 22 گروه ارزیابی، شایسته تقدیر و برگزیده شده‌اند که رفع خلاء موجود در مورد گروههای دیگر نیازمند اهتمام جدی است.

معاون فرهنگی و پژوهشی موسسه خانه کتاب همچنین با بیان اینکه در بخشی از گروهها، بیشتر آثار برگزیده، آثار ترجمه ای، این موضوع را یک زنگ خطر و یک هشدار جدی برای مولفان عرصه های مختلف دانست و گفت: متاسفانه حتی بیش از 50 درصد حوزه کودک ترجمه ای هستند.

در ادامه این برنامه بهمن نامور مطلق نویسنده درآمدی بر اسطوره شناسی و محمود گلاب چی نویسنده کتاب طراحی مفهومی ساختمانهای بلند و حجت الاسلام و المسلمین نواب مترجم کتاب معجم الاحادیث المعتبره نکاتی را در خصوص این آثار بیان کردند. نامور مطلق که معاون سازمان میراث فرهنگی نیز هست از جمله در سخنان خود پیشنهاد راه اندازی جایزه ویژه برای مجموعه سازان را ارائه کرد. همچنین حجت الاسلام نواب در سخنان خود بر لزوم گسترش مبادلات فرهنگی با ملت کتاب خوان افغانستان و به ویژه جوانان این کشور تاکید کرد.

در آئین اختتامیه بیست و هفتمین جشنواره کتاب فصل همچنین نجف قلی حبیبی دبیر این جایزه با اشاره به اعلام اسامی داوران و انتشار فرمهای داوری جایزه کتاب فصل برای اولین بار، خواستار آن شد تا داوران و کارشناسان حوزه کتاب نظرات اصلاحی خود را در این خصوص به دبیرخانه ارائه کنند.

وی همچنین با انتقاد از آنچه رواج کتابسازی در جامعه نامید، گفت: گرچه برخی از جوانان اقدام به این کار می کنند اما می توان راههایی پیدا کرد تا آنها را در مسیر درست نوشتن کتاب قرار داد.

دبیر جایزه کتاب فصل همچنین خواستار آن شد تا برگزاری جلسات نقد برای آثار منتخب این جشنواره، این آثار را به منتخبان و به ویژه جوانان معرفی کرد.

در پایان این برنامه برگزیدگان و شایستگان تقدیر بیست و هفتمین جایزه کتاب فصل معرفی و جوایزی به آنها اعطا شد.

کد خبر 2312513

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha