به گزارش خبرنگار مهر، میوه توت فرنگی در کشور ما سابقه ای بیش از نیم قرن دارد و جزو میوه هایی است که علاوه بر مصرف تازه خوری از طریق صنایع تبدیلی هم قابل فرآوری است که این مسئله نیز موجب ایجاد ارزش افزوده، کارآفرینی و اشتغال خواهد شد.
توت فرنگی از جمله محصولات کشاورزی است که علاوه بر ایجاد درآمد و اشتغال و دارابودن ارزش غذایی، زیانی به منابع اصلی تجدید ناپذیر وارد نمی کند و بدون مصرف هر گونه سم و با حداقل مصرف کودهای شیمیایی تولید می شود و از این لحاظ بسیار حائز اهمیت است.
در دومین جشنواره ملی توت فرنگی که 10 و 11 خردادماه سال گذشته در دانشگاه کردستان برگزار شد مسئولان استانی اعلام کردند سطح زیرکشت توت فرنگی در کردستان 2 هزار و 100 هکتار و تعداد بهره برداران این عرصه نیز در استان 12 هزار خانوار است.
حال با سپری شدن این مدت زمان امسال اعلام می شود که سطح زیر کشت توت فرنگی در استان به 2 هزار و 500 هکتار رسیده است، و تعداد بهره برداران را هم بیش از 12 هزار خانوار هستند.
افزایش سطح زیر کشت تا دو برابر فعلی توت فرنگی عنوان بند اول فصل پنجم نقشه راه تهیه شده کانون هماهنگی دانش و صنعت توت فرنگی کردستان است كه البته دست پيدا كردن اين مهم بيشتر شبيه يك روياست تا واقعيت.
هرچند اکنون حرف و حدیث های زیادی در خصوص عدم کامل شدن و تایید این نقشه راه وجود دارد ولی با چشم پوشی از این مسئله، براساس آمار مذکور واگر روال هم به صورت کنونی طی شود و سالی حدود 200 هکتار به سطح زیر کشت این محصول در استان افزوده شود 21 سال طول خواهد کشید تا سطح زیر کشت توت فرنگی به دوبرابر فعلی( دو برابر 2 هزار و 100 هکتار سال 91) برسد.
تمام توت فرنگی کشور هم قادر به چرخاندن چرخ های صنعت این محصول نیست
معاون ترویج و آموزش وزیرجهادکشاورزی دولت دهم در این جشنواره كه سال گذشته برگزار شد، عنوان کرد: مطابق اهداف برنامه پنج ساله توسعه صنایع تبدیلی مرتبط با توت فرنگی در کردستان و سایر نقاط کشور باید پسترش پیدا کند.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان کردستان هم در خصوص توسعه صنایع تبدیلی این محصول به خبرنگار مهر گفت: میزان تولید توت فرنگی در طول سال نه تنها در کردستان بلکه در کل کشور هم جمعا قادر به چرخاندن صنعتی در این راستا نیست.
ابراهیم حسن نژاد ادامه داد: کارخانه "خرمدشت" و "ون" کردستان توانایی تولید پوره و اسلایس توت فرنگی را دارند ولی کل توت فرنگی استان خوراک 10 روز هر یک از این کارخانه ها هم نیست.
وی عنوان کرد: اقتصادی ترین نحوه مصرف توت فرنگی به صورت تازه خوری است مگر اینکه ضایعات یا تولید آن به اندازه ای زیاد باشد که بخشی از آن قادر به تامین نیاز صنایع باشد.
بدون شک علاوه بر استفاده از ارقامی با عملکرد بالا و شرایط محیطی مناسب توسعه زیرکشت نیز از شرایط مهم و اساسی و تاثیرگذار در افزایش تولید است که برای دوبرابر کردن سطح زیرکشت و افزایش تولید این محصول به گونه ای که چرخ های صنایع تبدیلی را به چرخش درآورد باید در خوشبیانه ترین حالت 15 تا 18سال دیگر انتظار بکشیم.
پس با این شرایط نه تنها در برنامه پنجم بلکه در ششم، هفتم و هشتم هم امکان توسعه صنایع تبدیلی مرتبط با توت فرنگی در کردستان وجود نخواهد داشت.
ناگفته نماند در طول این چند سال در خصوص تولید پری کولینگ (دستگاه پیش سردکن) و توسعه کشت ارقام تجاری در استان اقدامات ارزشمندی صورت گرفته است و اکنون بیشتر مزارع توت فرنگی به کشت ارقامی هم چون سلوا، کویین الیزا و سایر ارقام تجاری اختصاص پیدا کرده است ولی این موارد کافی نیست و نیاز است توجه بیشتر و تلاش فراوان تری صورت گیرد.
ولی در این میان آنچه حائز اهمیت است و در برنامه ریزی ها نیز عاملی تاثیرگذار خواهد بود وجود آمار دقیق از میزان تولید محصولات کشاورزی به ویژه توت فرنگی در استان است.
تولید 67 درصد توت فرنگی کشور در کردستان
ابراهيم حسن نژاد مدير كل جهاد كشاورزي كردستان در گفتگو با خبرنگار مهر اعلام کرد: میزان تولید توت فرنگی درکل کشور 49 هزار تن و از این میزان 33 هزار تن آن مربوط به کردستان است به عبارتی بیش از 67 درصد تولید کشور را کردستان به خود اختصاص داده است.
وی بیان کرد: مازندران با سطح زیرکشت هزار و 300 هکتار و گلستان هم با هزار هکتار در رتبه های دوم و سوم تولید این محصول قرار گرفته اند.
وی میزان راندمان تولید را در سایر استان های کشور پایین ذکر کرد و افزود: میزان تولید مازندران و گلستان هر یک 9 هزار و 200 تن است.
بازاریابی مهمترین دغدغه توت فرنگی کاران است
بازاریابی در حقیقت پیدا کردن مکان های مناسب برای ارائه محصولات تولیدی است که در این عرصه هم نیاز به شبکه بازاریابی است تا بدین طریق تولیدکنندگان را در مسیر به فروش رساندن محصولات تولید شده یاری کند.
به دلیل پایین بودن کیفیت خدمات رسانی در امر بازاریابی شاهد بروز خسارت اعم از کیفی و کمی در عرصه توزیع محصولات تولیدی هستیم.
بازاریابی محصول توت فرنگی به دلیل داشتن قدرت فسادپذیری بالای آن و هم چنین افزایش تولید آن در سطح کشور و به تبع افزایش رقابت دارای اهمیت بیشتری است.
كاوه پزشکیان یکی از توت فرنگی کاران کردستانی که از اهالی روستای سراب قامیش سنندج است، در رابطه با دغدغه ها و مشکلات توت فرنگی کاران به خبرنگار مهر گفت: چند سالی است که زمینه کاهش تولید توت فرنگی در استان فراهم شده و این روند قطبیت استان را در عرصه تولید این محصول به خطر انداخته است.
وی عنوان کرد: قبل از بحرانی شدن این مسئله و افزایش تولید و سطح زیرکشت سایر استان ها باید اقدامات اساسی در کردستان صورت گیرد.
وی اظهارداشت: هنوز تعداد زیادی از کشاورزان از سیستم های سنتی آبیاری استفاده می کنند و سیستم های نوینی هم چون قطره ای و بارانی چندان توسعه پیدا نکرده است.
این توت فرنگی کار كردستاني بیان کرد: بازاریابی توت فرنگی دغدغه اصلی تولیدکنندگان این محصول است وعلارغم اینکه پیشینه تولید توت فرنگی در ایران نسبت به کشورهای همسایه بیشتر است ولی متاسفانه بازار کشور عراق از جمله اقلیم کردستان در اختیار سایر کشورها قرار گرفته است.
پزشکیان یکی دیگر از مشکلات را کامل نبودن زنجیره تولید تا مصرف توت فرنگی در استان خواند و افزود: هنوز تعدادی از توت فرنگی کاران استان اقدام به کشت رقم محلی کردستان می کنند که بسیار مناسب برای فرآوری است.
وی ادامه داد: متاسفانه در استان به اندازه کافی ظروف مناسب بسته بندی توت فرنگی تولید نمی شود و جمعی ازتوت فرنگی کاران برای تهیه این بسته ها به آذربایجان غربی مراجعه می کنند.
البته از سال گذشته عملیات ساخت گلخانه هیدروپونیک توت فرنگی در سنندج آغاز شده است و در آینده ای نزدیک هم کشت محصول در آن انجام می گیرد که با توجه به اینکه میزان تولید توت فرنگی به صورت کشت هیدروپونیک چندین برابر فضای باز است، انتظار مي رود تولید این گلخانه به همراه مزارع سطح استان چرخه های صنایع تبدیلی را به چرخش درآورند.
ایجاد صنایع تبدیلی همواره یکی از خواسته های توت فرنگی کاران و مردم استان بوده است و در طول سالیان متمادی هم مسئولان مختلف کشوری و استانی در دولت گذشته و دولت کنونی هم بر توسعه این امر تاکید داشته و دارند که در این میان وعده های مسئولان دولت گذشته محقق نشد ولی انتظار مي رود در دولت تدبیر و امید شاهد افزایش تولید و توسعه صنایع تبدیلی در اين استان باشیم.
.................
گزارش؛ چنور صادقی
نظر شما