۲۹ شهریور ۱۳۸۴، ۱۷:۴۴

در گفتگوي مشروح "مهر" با كارشناسان و صاحبنظران مظرح شد:

تربيت ديني كودكان مورد غفلت واقع شده است // خانواده ، مدرسه و صداوسيما با فعاليتهاي هماهنگ نقش مؤثري در تربيت ديني كودكان دارند

تربيت ديني كودكان مورد غفلت واقع شده است // خانواده ، مدرسه و صداوسيما با فعاليتهاي هماهنگ نقش مؤثري در تربيت ديني كودكان دارند

خبرگزاري "مهر" - گروه دين و انديشه: تربيت ديني يكي از عواملي است كه سعادت فردي و اجتماعي و همچنين دنيوي و اخروي انسان را در پي دارد كه براي رسيدن به آنها مي بايست عوامل تربيتي مناسب را شناخت و با توجه به آنها زمينه دستيابي به ارزشهاي فوق را فراهم كرد، به اعتقاد كارشناسان خانواده ، مدرسه و صداوسيما به تربيت با هماهنگي دقيق، مي توانند تأثيرات مطلوب و ارزشمندي در راستاي تربيت ديني داشته باشند.

به گزارش خبرنگار گروه دين و انديشه "مهر" ، يكي از نهادهايي كه از سوي كارشناسان و صاحبنظران، بعنوان متولي اساسي امر تربيت ديني كودكان معرفي شده، خانواده است .

به اعتقاد اين گروه ، خانواده نهادي است كه بيشترين ارتباط با كودكان داشته و به همين دليل نيز مي توانند بهترين و بيشترين تأثيرگذاري را بر روح و روان آنها، به لحاظ فكري، معنوي و فرهنگي داشته باشند:

رئيس مركز پژوهشهاي اسلامي سازمان صداوسيما: نقش "خانواده" در تربيت ديني كودكان بسيار اساسي است 

حجت الاسلام دكتر هادي صادقي رئيس مركز پژوهشهاي اسلامي سازمان صداوسيما يادآورشد: تربيت ديني كودك، امري بديهي است كه اگر در زمان خود صورت نگيرد، راه براي هرگونه شكل گيري نادرست و قبول باورهاي غلط باز خواهد شد .

دكتر صادقي افزود: عليرغم اينكه كودك فطرت الهي دارد، اما نمي توان آنرا به امان خدا رها كرد، چرا كه اين فطرت مي تواند تغيير كند و اين تغيير نيز بواسطه عوامل مختلف تربيتي و بيروني صورت مي گيرد، بنابراين تعلل و اهمال در امور تربيتي، خسارات بسياري در پي دارد .

حجت الاسلام صادقي تصريح كرد: چنانچه تربيت ديني از سنين كودكي آغاز شود در عمق و جان كودك نفوذ كرده و در فراز و نشيبهاي زندگي و همچنين مواجهه با تلقينات نادرست، منحرف نخواهد شد .

مهمترين نقش در راستاي تربيت ديني كودكان بر عهده والدين است

رئيس مركز پژوهشهاي اسلامي صداوسيما با تأكيد بر اينكه مهمترين نقش در راستاي تربيت ديني كودكان بر عهده والدين است، گفت: بعد از آنها، محيط بيرون از منزل، تلويزيون، سينما، مدارس و ديگر محيطهاي اجتماعي و افرادي كه با آنها ارتباط برقرار مي كنند، در اعتقادات كودك تأثيرخواهند داشت ، اين عوامل بقدري مؤثر هستند كه مي توانند نقش پدر و مادر را ضعيف و يا تقويت كنند .

وي در ادامه نقش معلم را نيز در اين مورد بسيار مهم اعلام كرد و گفت: بطور طبيعي كودكان، به هنگام حضور در كلاس درس، تأثيرپذيري بسياري از آموزگار خود دارند، در واقع رفتار، اعمال و گفتار آنها بر دانش آموز بسيار تأثيرگذار است .

حجت الاسلام اختري، عضو كميسيون فرهنگي مجلس: نقش والدين در تربيت ديني كودكان بسيار تعيين كننده است 

حجت الاسلام عباسعلي اختري عضو كميسيون فرهنگي مجلس شوراي اسلامي و همچنين عضو كميته ارشاد و تبليغات  در  اظهار داشت: از نظر مباني و ديدگاههاي اسلام، تربيت براي انسان اصل مهمي است كه از كودكي و حتي از زمان تشكيل جنين، مي بايست مورد توجه قرار گيرد، به اين معنا كه هرگونه تغذيه، رفتار، كردار و مسائل اخلاقي در مراحل جنيني، بر شخصيت كودك ، تأثير مستقيم دارد .

وي در ادامه با تأكيد بر نقش سازنده والدين در تربيت فرزندان وآينده سازان جامعه، گفت: والدين در اين زمينه نقش تعيين كننده اي دارند كه مي بايست با آگاهي از مباني تربيتي صحيح، اقدام به تربيت كودكان خود كرده و نسلي سالم، پاك، خلاق و سازنده را تحويل جامعه دهند .

حجت الاسلام اختري مشكلات اخلاقي موجود در غرب را ناشي از عدم توجه به تربيت كودكان اعلام و تصريح كرد: مسئوليت تربيت ديني كودكان در مرحله اول به عهده پدر و مادر است و پس از آن مراكزي چون مهدهاي كودك و مدارس در اين زمينه تأثيرگذار خواهند بود .

عضو كميته ارشاد و تبليغات مجلس شوراي اسلامي افزود : در اين مرحله نيز مسئولان و مربيان مراكز فوق ، مي بايست تمام مراحل تربيتي را با مباني ژرف اسلام تطبيق دهند و شك نيست كه در اين ميان عدم آگاهي از ارزشها ، مسائل و مباني ديني و اخلاقي ، ضعف بزرگي براي مسئولان مراكز آموزشي خواهد بود .

يحيي زاده، عضو كميسيون فرهنگي مجلس: نقش والدين در تربيت ديني كودكان بسيار تعيين كننده است

حجت الاسلام سيد جلال يحيي زاده عضو كميسيون فرهنگي مجلس شوراي اسلامي مهمترين نقص و ضعف در مورد تربيت ديني كودكان را نداشتن يك تعريف و شاخص معين از تربيت عنوان كرد و افزود: نداشتن تعاريف واحد از مفاهيم فرهنگي و تربيتي در جامعه نوعي ناهماهنگي را ايجاد مي كند ، بي ترديد اتفاق نظر در مورد اين مفاهيم نتايج مطلوبتري را حاصل خواهد كرد .

وي با تأكيد بر ضرورت برقراري ارتباط عميق عاطفي والدين با فرزندان و نقش آن در نتيجه گيري مطلوب در زمينه تربيت ديني ، گفت: علاوه بر انجام برنامه هاي تربيتي كودكان  كه قبل از تولد بايد به آنها توجه داشت، كودكان در هفت سال اول زندگي خود نياز بسياري به محبت پدر و مادر دارند.

عضو كميسيون فرهنگي مجلس شوراي اسلامي پدر و مادر را مهمترين عاملان تربيت ديني كودكان معرفي كرد و گفت : پس از آنها تمام افراد يا نهادهايي كه به طور مستقيم يا غير مستقيم با كودكان در ارتباط هستند ، در تربيت آنها نقش داشته و مسئول هستند .

مدير آموزش، تحقيقات و تأليفات سازمان مركزي انجمن اولياء و مربيان: اعمال و رفتار ديني والدين بهترين تأثير را در تربيت ديني كودكان دارد 

واگذاري نقش خانواده به نهادها و مراكزي چون آموزش و پرورش و صداوسيما در عرصه تربيت ديني كودكان ضعف محسوب مي شود

كيومرث امجديان مدير آموزش، تحقيقات و تأليفات  سازمان مركزي انجمن اولياء و مربيان ضمن تأكيد بر اهميت نقش خانواده در تربيت ديني كودكان، يادآورشد : واگذاري نقش خانواده به نهادها و مراكزي چون آموزش و پرورش و صداوسيما در عرصه تربيت ديني كودكان ضعف محسوب مي شود .

امجديان تصريح كرد : رفع نيازهاي فيزيولوژيك و تأمين امنيت عاطفي و رواني كودك در خانواده گامهاي اول براي خودشكوفايي در كودكان خواهد بود به همين دليل مهمترين نهاد مسئول در زمينه تربيت ديني كودكان خانواده است كه بسترهاي تربيتي را براي نهادهاي ديگري چون مدرسه و صدا و سيما فراهم مي كند .

وي در ادامه گفت : مديران ، معاونان معلمان و خدمتگزاران مدرسه نيز در جريان تربيت ديني كودكان مؤثر خواهند بود . آگاه بودن و داشتن معرفت ديني براي اين گروه بسيار لازم است، البته نبايد فراموش كرد مهمترين نكته در اين است كه، اين معرفت در رفتار و عمل آنان بخوبي مشهود باشد .

كارشناس مسئول سازمان انجمن اولياء و مربيان: خانواده مهمترين نقش را در تربيت ديني كودكان بر عهده دارد

حسن زارعيان كارشناس مسئول سازمان انجمن اولياء و مربيان در گفتگو با خبرنگار گروه دين و انديشه "مهر" تأكيد كرد : به موازات خانواده ، نهادهايي چون آموزش و پرورش و رسانه هاي گروهي مانند صداوسيما نيز در اين زمينه بسيار تأثيرگذار هستند .

زارعيان تصريح كرد:  خانواده به عنوان مهمترين و قديمي ترين نهاد تربيت فرزندان در دنيا شناخته شده كه بيشترين تأثيرگذاري را بر تربيت همه جانبه كودك بر عهده دارد .

كارشناس مسئول سازمان انجمن اولياء و مربيان  گفت: خانواده هاي دين مدار اهميت بسياري به تربيت ديني كودكان خود مي دهند كه در قالب اين تربيت چارجوبها و روشهاي ديني را بطور مستقيم و غير مستقيم به فرزندان ارائه و آنها را به اين مسيرها هدايت مي كنند .

وي با اعلام اينكه تربيت ديني و مذهبي در تمام اديان و مذاهب وجود دارد ، گفت: اين آموزه هاي ديني از منابع ماوراء طبيعي سرچشمه مي گيرند و توجه به آن براي تمام اديان از اهميت و جايگاه خاصي برخوردار است .

بسياري از كارشناسان و صاحبنظران بر اين باور هستند كه پس از خانواده، آموزش و پرورش بيشترين نقش و مسئوليت را در تربيت ديني كودكان بر عهده دارد

اما بسياري از كارشناسان اعتقاد دارند كه پس از خانواده، مدرسه بيشترين نقش را در تربيت ديني و شكوفايي معنوي كودكان بر عهده دارد.

به باور اين گروه، معلم و محيط آموزشي، به اندازه و حتي در برخي موارد بيش از خانواده در سازندگي فكر و روح كودكان نقش دارد .

در واقع مدرسه، نقش تكميل كننده تربيت فرزندان را بر عهده داشته و مي تواند با عملكرد و برنامه ريزي دقيق، صحيح و كارشناسي شده، بمنظور ارتقاء باورها و اعتقادات ديني،در كنار آموزشهاي علمي ، فعاليت مثبت و مؤثري داشته باشد :

سروري، عضو كميسيون فرهنگي مجلس: آموزش و پرورش فعاليت مناسبي در زمينه تربيت دانش آموزان نداشته است // تربيت ديني كودكان مورد غفلت قرار گرفته است

پرويز سروري عضو كميسيون فرهنگي مجلس شوراي اسلامي اظهار داشت: تا امروز فعاليتهاي متنوع و متعددي در راستاي تقويت تربيت ديني كودكان از سوي عموم انجام شده است ولي با توجه به ظرافتهاي خاصي كه در اين قشر وجود دارد، با كاستي هاي بسياري مواجه هستيم .

عضو كميسيون فرهنگي مجلس شوراي اسلامي آموزش و پرورش را مهمترين نهاد براي فعاليت در زمينه تربيت ديني معرفي كرد و افزود : اين نهاد ، در راستاي تعليم دانش آموزان فعاليتهايي دارد، اما براي تربيت اين گروه از جامعه كه از سوي اسلام در اولويت است ، مي توان گفت تعطيل بوده و فعاليتي ندارد .

وي گفت : در مواردي هم كه اين نهاد براي تربيت ديني فعاليت مي كند ، چنان بي برنامه ،  بدون كارشناسي و نامطلوب است كه فرار كودكان از مسائل و مباحث ديني را شاهد هستيم .

عضو كميسيون فرهنگي مجلس شوراي اسلامي با اشاره به اينكه بينش اسلامي از دروسي است كه كودكان و نوجوانان نسبت به آن احساس خوبي ندارند ، افزود : اين واكنش نشان مي دهد كه مسئولان و كارشناسان تربيتي ، در زمينه ارائه مفاهيم و قواعد با كاستي ها و ضعفهاي بسياري مواجه هستند .

ميرزايي، عضو كميسيون فرهنگي مجلس: نقش مدرسه در تربيت ديني كودكان نبايد مورد غفلت قرار گيرد

غلامرضا ميرزايي عضو كميته ارشاد و تبليغات مجلس شوراي اسلامي گفت: بطور طبيعي نخستين پايه هاي شكل گيري شخصيت كودك ، در خانواده گذاشته مي شود ، در واقع  محيط خانواده محل رشد و هدايت كودك است .

وي با اشاره به اينكه شرايط اعتقادي، اخلاقي و رفتاري والدين، تأثير مستقيمي بر شكل گيري شخصيت و افكار فرزندان دارد، تأكيد كرد: البته شك نيست كه براي تربيت صحيح ، عميق و اصولي فرزندان، تنها نمي بايست به محيط خانواده و والدين اكتفا كرد، بلكه عوامل ديگري نيز در اين راستا تأثيرگذار هستند كه بايد به دقت مورد توجه قرار گيرند .

ميرزايي محيط مدرسه را يكي از فضاهاي بسيار تأثيرگذار معرفي كرد و گفت : محيط مدارس هم ، به اندازه محيط خانه ، در تربيت ديني كودك و شكل گيري شخصيت وي تأثيرگذار است ، دوستان ، معلمان و فضاي كلي مدرسه ، تأثير مستقيم و عميقي بر خصوصيات اخلاقي و رفتاري دانش آموزان داشته ، جوهره وي را كامل مي كند .

عضو كميسيون فرهنگي مجلس شوراي اسلامي تأثيرمحيط مدارس را بقدري مؤثر اعلام كرد كه در موارد بسياري اگر شخصيت كودك بخوبي شكل نگرفته باشد ، مي توانند تأثيرگذاري مثبت و يا منفي داشته باشند و در واقع شخصيت ضعيف كودك را شكل دهند .

تأئير رسانه هاي گروهي در سازندگي فكر و روح كودكان را نبايد ناديده گرفت

در كنار خانواده و مدرسه، رسانه هاي گروهي ، بويژه صداوسيما بعنوان رسانه اي فراگير و بسيار تأثيرگذار نيز مي تواند فعاليتهاي مثبت و مؤثري در اين زمينه داشته باشد كه البته به گفته مسئولان و كارشناسان امر، اين رسانه تاكنون فعاليت مثبت و ارزنده اي در اين زمينه نداشته است :

هدايتخواه، عضو كميسيون فرهنگي مجلس: عملكرد صداوسيما براي ارائه اطلاعات لازم در راستاي تربيت ديني كودكان مطلوب نيست 

ستار هدايتخواه عضو كميسيون فرهنگي مجلس شوراي اسلامي با تأكيد بر اينكه شيوه و نوع تربيت در شخصيت  و روابط فردي و اجتماعي كودك بسيار تأثيرگذار است، گفت: از آنجا كه شناخت روح پيچيده بشر، تنها از جانب پروردگار ممكن است، تربيت انسان به معناي واقعي تنها از طريق آموزه هاي ديني و بهره گيري از معارف دين ممكن خواهد بود .

هدايتخواه در همين رابطه به تأثير نهاد خانواده بر تربيت ديني كودكان تأكيد و نقش مدرسه و سازمان صدا و سيما بعنوان يك دستگاه تبليغي را در تربيت ديني كودكان و آينده سازان جامعه بسيار تعيين كننده اعلام كرد .

وي عدم آگاهي خانواده ها از اصول ، مباني و روشهاي تربيتي را يكي از ضعفهاي بزرگ در اين راستا اعلام كرد و يادآورشد : متأسفانه برخي از گفتگوهاي كارشناسان در صدا و سيما بر گرفته از روانشناسي غربي است كه در نهايت الگوهاي مناسب تربيتي را ارائه نمي دهند.

رئيس گروه آموزش خانواده در سازمان مركزي انجمن اولياء و مربيان: خانواده ، مدرسه و صداوسيما در راستاي تربيت ديني كودكان عملكرد ضعيفي داشته اند

صديقه مرتضوي رئيس گروه آموزش خانواده در سازمان مركزي انجمن اولياء و مربيان آموزش و پرورش اظهار داشت: با چاپ و انتشار كتابهاي مفيد، ارزشمند و سازنده مي توان زير بناهاي تربيت ديني را در اولياء نهادينه كرد تا باورهاي ديني در آنها تقويت شود، در چنين شرايطي مي توان انتظار داشت اين گروه در تربيت و ارائه خط فكري به كودكان خود، عملكرد موفقي داشته باشند .

وي با تأكيد بر اينكه تربيت يك بعدي نيست، گفت: تربيت ابعاد متنوعي دارد اما دو نهاد خانواده و مدرسه در اين ميان از اهميت و جايگاه خاصي برخوردار هستند، يعني اين نهاد نبايد تعارضاني با يكديگر داشته باشند .

مرتضوي نقش رسانه هاي كشور را در اين راستا تعيين كننده اعلام كرد و گفت: اگر زيربناي فكري توسط رسانه ملي ما شكل صحيحي بگيرد، تأثيرات مثبتي در افكار عمومي خواهد داشت .

صداوسيما بعنوان رسانه اي فراگير و تأثيرگذار مي بايست به گونه اي فعاليت كند كه علاوه بر مقابله با اطلاعات نادرستي كه از طريق رسانه هاي غربي در اختيار گروههاي مختلف جامعه قرار مي گيرد ، خانواده ها را براي تربيت صحيح كودكان خود ، به درستي هدايت و راهنمايي كند

رئيس گروه آموزش خانواده در سازمان مركزي اولياء و مربيان با اشاره به اينكه رويكرد صداوسيما براي تربيت ديني كودكان مناسب نيست ، گفت : مخاطبان اين رسانه بيشتر بزرگسالان هستند و از آنجا كه ارزشها و اصول در آنها نهادينه نشده است ، نمي توانند ارتباط مناسبي با كودكان برقرار كنند ، در حاليكه صداوسيما بعنوان رسانه اي فراگير و تأثيرگذار مي بايست به گونه اي فعاليت كند كه علاوه بر مقابله با اطلاعات نادرستي كه از طريق رسانه هاي غربي در اختيار گروههاي مختلف جامعه قرار مي گيرد ، خانواده ها را براي تربيت صحيح كودكان خود ، به درستي هدايت و راهنمايي كند .

رئيس گروه آموزش خانواده در سازمان مركزي انجمن اولياء و مربيان با تأكيد بر اينكه بحث تربيت در آموزش و پرورش مورد غفلت واقع شده و خانواده ها نيز به اين مقوله مهم ، توجهي سطحي داشته اند ، گفت : رفتارهاي انساني ، جنبه هاي مثبت اجتماعي و ديگر موارد تربيتي مي بايست از سوي نهادهاي مختلف بويژه خانه و مدرسه مورد توجه و دقت نظر قرار گيرد .

وجود هماهنگي بين دستگاهها و نهادهاي مختلف عاملي براي عملكرد موفق است

آنچه كه تمام كارشناسان و صاحبنظران بر آن اتفاق نظر دارند، وجود هماهنگي بين تمام دستگاهها و نهادها است، در واقع نهادهاي مختلف با هماهنگي مي توانند مكمل يكديگر بوده، نقاط ضعفهاي موجود را رفع و تقويت كننده فعاليت ديگر نهادها و سازمانها بوده، در ارتقاء فرهنگ ديني و معنوي مؤثر واقع شوند:

مشاور فرهنگي قائم مقام وزير آموزش و پرورش در انجمن اولياء و مربيان: هماهنگي بين نهادها و فعاليت هدفمند بهترين راهكار براي ارتقاء معرفت ديني در كودكان است

منصوره رحماندوست مشاور فرهنگي قائم مقام وزير آموزش و پرورش در سازمان انجمن اولياء و مربيان گفت: خانواده اولين الگوي تأثيرگذار بر كودكان است، البته به موزات اين تأثيرگذاري عوامل ديگري چون محيط، دوستان و آشنايان و همچنين رسانه هاي گروهي نيز در اين زمينه نقش دارند كه مي بايست با توجه و دقت نظري كه از سوي خانواده ها اعمال مي شود، در اين بخش مؤثر بوده، همكاريها و راهنمائيهاي لازم براي بهره گيري مناسب از شرايط را ايجاد كنند.

رحماندوست در مورد نقش و جايگاه رسانه هاي عمومي ، صداوسيما را يكي از رسانه هاي فراگير و بسيار تأثيرگذار معرفي كرد و افزود : اين رسانه براي تأثيرگذاري مطلوب و فعاليت مناسب در راستاي اهدافي كه براي اين آن متصور است ، مي بايست با برنامه ريزي دقيق در امور مختلف ، بويژه ارائه مباحث و برنامه هاي مطلوب و مناسب براي تربيت ديني كودكان ، فعاليت داشته باشد .

لازمه رسيدن به آموزش صحيح و اصولي، هماهنگي بين دستگاهها و نهادهاي مختلف آموزشي ، تربيتي و رسانه اي است

مشاور فرهنگي قائم مقام وزير آموزش و پرورش در سازمان انجمن اولياء و مربيان در ادامه نقش و جايگاه مدرسه و محيطهاي آموزشي را در زمينه تربيت ديني كودكان يادآورشد و گفت: لازمه رسيدن به آموزش صحيح و اصولي، هماهنگي بين دستگاهها و نهادهاي مختلف آموزشي ، تربيتي و رسانه اي است ، چرا كه اگر اين مراكز، فعاليت منسجم و هدفمندي داشته باشند، تأثيرگذاري لازم را در ارتقاء معرفت ديني و ارائه مناسب آموزه ها و مباني ديني و فرهنگي خواهند داشت، در واقع نهادهاي مختلف مي بايست با دقت نظر كامل ، تكميل كننده و تأئيد كننده فعاليتهاي يكديگر باشند.

مشاور فرهنگي قائم مقام وزير آموزش و پرورش در سازمان انجمن اولياء و مربيان همچنين به اهميت نقش شعرا و نويسندگان در اين زمينه تأكيد كرد و گفت: انتقال مسائل آموزشي در قالب شعر و داستان تأثيرات غير مستقيم بسياري بر كودكان دارد كه مي بايست از سوي فعالان اين عرصه ها، موضوع فوق مورد توجه قرار گرفته، در اين زمينه ها نيز آثاري خلق و ارائه شود .

شريعتي، عضو كميسيون فرهنگي مجلس : فعاليت هماهنگ نهادهاي مختلف همراه با برنامه ريزي دقيق براي تربيت ديني صحيح و مؤثر ضروري است

عفت شريعتي عضو كميسيون فرهنگي مجلس گفت: خانواده مهمترين بستر نقش پذيري است و اولين مكاني است كه دين و مفاهيم دين و مفاهيم ديني در آن اشاعه مي يابد و به همين دليل مهمترين جايگاه براي ارتقاء و تعالي بشري محسوب مي شود .

وي نقش رسانه ها را در تنوير افكار عمومي پيچيده و در عين حال  مهم عنوان كرد و گفت: رسانه هاي گروهي، بويژه صدا و سيما در ايجاد فرهنگ غني و ارزشمند نقش بسزايي دارند و بايد گفت تا به حال هم بطور نسبي موفق بوده اند، البته گاهي نا خواسته با الگوهاي نامناسبي كه اشاعه داده اند در فرهنگ تربيت ديني خللهايي وارد كرده اند، اين در حاليست كه در جوامع مختلف كاركرد فرهنگ ساز رسانه ها، كاركردي انكار ناپذير است .

نماينده مردم مشهد در مجلس شوراي اسلامي نقش نهادهايي چون وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي و همچنين آموزش و پرورش را در اين مورد بسيار تأثيرگذار و قابل توجه ارزيابي  و تصريح كرد : نقش تربيتي اين عوامل بسيار بالاست و كوچكترين اشتباهي از جانب نهادهاي فوق فوق، شرايطي را ايجاد مي كند كه با گذر زمان دامنه كوتاهي و اشتباه فوق بزرگتر و گسترده تر شده، نتايج سوء و مخربي در پي خواهد داشت .

کد خبر 231812

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha