به گزارش خبرگزاری مهر، جلسه نقد و بررسی جلد نخست «مجموعه تفسیری امام رضا(ع)» با حضور محمود کریمی مؤلف اثر، ابوالفضل خوشمنش رئیس مرکز هماهنگی، توسعه، پژوهش و آموزش عالی قرآنی و علی شریفی عضو پژوهشکده مطالعات دینی فرهنگ، در بیستودومین نمایشگاه بینالمللی قرآن کریم برگزار شد.
علی شریفی در ابتدای این نشست درباره «مجموعه تفسیری امام رضا(ع)» گفت: این کتاب از جمله آثار منتشر شده توسط بنیاد بینالمللی فرهنگی هنری امام رضا(ع) است که زیر نظر پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تدوین شده و دو بخش سیره علمی امام رضا(ع) و موسوعه تفسیری امام رضا(ع) را شامل میشود.
وی از «نماز از منظر امام رضا(ع)»، «درآمدی بر طب از منظر امام رضا(ع)»، «درآمدی بر مناظرات امام رضا(ع)»، «ترجمه عوالم العلوم»، «دو پیشوای ملل»، «سیاست و حکومت در سیره امام رضا(ع)» و ... به عنوان دیگر آثار منتشر شده توسط بنیاد بینالمللی امام رضا(ع) نام برد و از انتشار جلد دوم مجموعه تفسیری امام رضا(ع) به قلم محمود حکیمی و محسن دیمهکار خبر داد.
در ادامه این نشست، محمود کریمی درباره انگیزه خود و محسن دیمهکار از تألیف «مجموعه تفسیری امام رضا(ع)» گفت: متأسفانه همچنان شخصیت و مقام علمی ائمه(ع) آن گونه که شایسته است، معرفی نشده، بنابراین برای داشتن یکی زیارت بامعرفت، باید امام را بشناسیم و پیوند او با قرآن و نحوه نگرش و تفسیرش را بدانیم.
وی ادامه داد: تکیه بر یکی از دو ثقلی که پیامبر(ص) در حدیث ثقلین از آنها یاد کرده است، درست نیست و هدایت زمانی اتفاق میافتد که با هر دو یعنی قرآن و عترت پیوند داشته باشیم. «مجموعه تفسیری امام رضا(ع)» برای ایجاد این پیوند و شناساندن آن تلاش میکند.
کریمی درباره این اثر اظهار داشت: تلاش کردیم میراث تفسیری ائمه(ع) را احیاء کنیم و در این راستا دهها کتاب ـ اعم از منابع شیعی و سنی ـ مورد بررسی قرار گرفت و تفاسیر از آنها اخذ شد. ضمن اینکه به گفته علامه طباطبایی، روش تفسیر صحیح در اینباره بسیار مهم است.
به گفته مؤلف «مجموعه تفسیری امام رضا(ع)»، روایات تفسیری در این اثر براساس ترتیب سورهها ذکر شده و تلاش شده است از همه منابع استفاده شود. همچنین عناوین آنها در پاورقی کتاب ارائه کردیم و سند روایات را نیز آوردهایم.
وی به منابع مورد استفاده در اثر خود اشاره کرد و افزود: کتب اربعه شیعه، بصائرالدرجات، تفسیر ابراهیم قمی، تفسیر عیاشی، تفسیر منسوب به امام عسکری(ع) و ... از جمله منابع مورد استفاده ما بودند.
کریمی سپس به بررسی تخصصی دو فصل حاضر در «مجموعه تفسیری امام رضا(ع)» پرداخت و پس از ذکر توضیحات اظهار داشت: گونهشناسی روایات تفسیری، مبانی و روش تفسیری امام رضا(ع)، تفسیر موضوعی امام، مباحث نظری درباره علوم قرآنی و ... در این دو فصل مورد بررسی قرار گرفته است.
ابوالفضل خوشمنش رئیس عضو هیئت علمی دانشگاه تهران نیز در ادامه این نشست با اشاره به رأفت ثامنالحجج، امام رضا(ع) را امام مدنیت، سیاست و حکومت توصیف کرد و افزود: پرداختن از این منظر به امام رضا(ع) بسیار مهم است.
وی سپس درباره «مجموعه تفسیری امام رضا(ع)» گفت: این کتاب بسیار ارزشمند و دارای تقسیمات داخلی خاصی است اما برای عامه مردم قابل استفاده نیست و نمیتواند به عنوان یک کتاب عامی در سبد خانواده مورد استفاده قرار گیرد.
این مدرس دانشگاه در مقام منتقد کتاب افزود:روششناسی کتاب اگرچه مورد توجه مؤلفان بوده، اما در چهار صفحه ارائه شده است. ضمن اینکه سه چهارم مطالب این کتاب به زبان عربی است.
کریمی نیز در دفاع از اثر خود گفت: این کتاب مخاطبان خاص دارد و برای اینکه مخاطبان عامتری پیدا کند، باید به زبان فارسی ترجمه شود.
در پایان این نشست، محمدرضا معینی مدیر کمیته علمی نمایشگاه قرآن از تلاش محمود کریمی در نگارش جلد نخست «مجموعه تفسیری امام رضا(ع)» تقدیر و با اهدای لوح از وی تجلیل کرد.
نظر شما