مقصود قربانی در گفتگو با خبرنگار مهر، با اعلام اینکه برنامه عملیاتی پنج ساله طرح خودکفایی گندم در آذربایجان غربی تدوین شده است، با اشاره به تشکیل کارگروه تخصصی ویژه گندم برای طراحی برنامه عملیاتی طرح خودکفایی این محصول در استان، اظهار داشت: دستیابی به عملکرد مدنظر در مزارع آبی و دیم، با ارتقای بهرهوری، رعایت تناوب زراعی بدون افزایش سطوح کشت با در نظر گرفتن منابع آب از الزامات و ضرورتهای تدوین این طرح است.
وی با اشاره به این که بیش از 50 درصد اراضی زراعی استان زیر کشت گندم آبی و دیم میرود، گفت: براساس این طرح، با توجه به عملکرد متوسط پنج ساله گندم آبی، باید برای تحقق افزایش میزان عملکرد گندم آبی از 3 هزار و 400 کیلوگرم در هکتار فعلی به 4 هزار و 800 کیلوگرم در هکتار و میزان تولید گندم دیم از یک هزار و 200 کیلوگرم در هکتار فعلی به یک هزار و 350 کیلوگرم در هکتار افزایش یابد.
معاون بهبود تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی آذربایجان غربی با بیان اینکه با عملیاتی شدن این طرح که از سال زراعی93-92 اجرا و در پایان سال زراعی 97-96 به مرحله پایانی خواهد رسید، افزود: میزان تولید گندم استان از 580 هزار تن موجود به 836هزار تن افزایش می یابد كه سطح زیر کشت گندم دیمی و آبی در استان طی سال زراعی جاری 12 درصد افزايش يافته است.
قربانی میزان سطح زیر کشت گندم پاییزه در سال زراعی 93- 92 را بیشتر از برنامه های ابلاغی وزارت جهاد کشاورزی دانست و با اشاره به اینکه بر اساس پیش بینی ها و اقدامات انجام شده سال زراعی جاری بالغ بر 580 تن گندم از مزارع زراعی استان برداشت می شود، گفت: عدم رعایت تاریخ کشت، استفاده از ارقام بومی یا واریته های اصلاح شده قدیمی ، عدم مبارزه با علفهای هرز در حدود 75 درصد، رابطه ضعیف تحقیق و ترویج و بذر پاشی بادست از جمله علل عمده کاهش عملکرد تولید گندم در مناطق سردسیر است.
وی افزود: رعایت سیستم های تناوبی در شرایط دیم، رعایت تناوب زراعی و پایداری تولید گندم، استفاده از ارقام متحمل به سرما شامل رقم گل سفید، استفاده از لگوم های چند ساله، استفاده از کشت مخلوط علوفه با گندم در شرایط کم آبی، آبیاری به موقع و تامین کود مورد نیاز رااز جمله مواردی است که بارعایت آنها می توان افزایش عملکرد و بازدهی در واحد سطح در مناطق دیم را بالا برد که در این راستا 9 هزار و 500 تن بذور اصلاح شده از ارقام مختلف توسط پنج شرکت فرآوری و اصلاح بذور در بین زارعان توزیع می شود.
معاون بهبود تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی آذربایجان غربی با اشاره به اینکه از مجموع سطوح کشت شده گندم دیمی و آبی آذربایجان غربی 42 هزار و 600 هکتار گندم آبی و 205 هزار هکتار گندم دیم به صورت کاملا مکانیزه کشت می شود، ادامه داد: لزوم رعایت الگوی کشت در جهت مدیریت مصرف آب با توجه به بحران کمبود آب دریاچه ارومیه ضروری بوده و با توجه به نیاز جغرافیایی مناطق، 121 نفر ناظر با هماهنگی و مشارکت 43 شرکت خدمات فنی و مشاوره ای کشاورزی در سطح 23 هزار و 805 هکتار از مزارع گندم آبی و دیم استان نظارت می کنند.
قربانی از بهبود کیفیت گندم و افزایش بهره وری مزارع گندم آذربایجان غربی خبر داد و با اشاره به بهبود عملکرد هر هکتار زمین زراعی در مزارع گندم آبی و دیم آذربایجان غربی، اعلام کرد: در این راستا 15 مزرعه الگویی گندم و 15 مزرعه گندم آبی و دیم توسط کارشناسان به منظور آموزش زارعان کشت شده و همچنین طرح ملی خودکفایی گندم در 61 هزار هکتار از مزارع گندم آبی و دیم در حال اجرا بوده که ارقام زرین، سرداری و آذر را ارقام پر کشت گندم در این مزارع کشت می شوند.
وی با اعلام اینکه پیش بینی تولید گندم آذربایجان غربی برای سالجاری 580 هزار تن است، اظهار داشت: امسال به علت خسارت ناشی از حوادث غیر مترقبه و کمبود بارندگیها در برخی از اراضی استان با کاهش عملکرد در هکتار مواجه بودیم که این امر تا حدی میزان پیش بینی برای تولید در استان را با کاهش مواجه کرده است.
نظر شما