۲۳ تیر ۱۳۹۳، ۹:۵۰

مهر گزارش مي‌دهد/

فعاليت تعاوني‌هاي كشاورزي در حد سوپرماركت/ وقتی پاي دلالان به مزارع باز می‌شود

فعاليت تعاوني‌هاي كشاورزي در حد سوپرماركت/ وقتی پاي دلالان به مزارع باز می‌شود

يزد - خبرگزاري مهر: زمانی كه قانون اصلاحات ارضي در كشور اجرا شد، كشاورزي در مناطق روستايي نيازمند ساماندهي بود به همين منظور تشكل‌ها و تعاوني‌هاي روستايي تشكيل شد تا نيازهاي كشاورزان را تامين و محصولات آنها را بازاررساني كنند اما امروز برخي از اين تعاوني‌ها عملا در استان يزد ناكارآمد شده و ديگر دردي از كشاورزان دوا نمي‌كنند.

به گزارش خبرنگار مهر، تعاوني‌هاي روستايي كه در كشور ما قدمتي حدود 60 سال دارند، از زمان‌هاي دور براي ساماندهي امور كشاورزي، تامين نيازهاي كشاورزان در زمينه هاي مختلف، به بازاررساني محصولات آنها و... تشكيل شدند و در مقطعي توانستند فعاليت هاي خود را به خوبي انجم دهند.

اين تعاوني ها در واقع براي حمايت از كشاورزان و توليدكنندگاني كه پس از اصلاحات ارضي مالك زمين شده بودند، پا به عرصه روستاها گذاشتند.

مفيد بودن و احساس نياز كشاورزان و مردم مناطق روستايي به اين تعاونی‌ها سبب شد تا آمار آنها روز به روز در روستاها افزايش پيدا كند.

تعريف وظايف 17 گانه براي تعاوني ها و اتحاديه هاي كشاورزي

تعاوني‌ها كه ابتدا بسيار خوب و كارآمد ظاهر شدند، وظايف 17 گانه‌اي برايشان تعريف شد اما اكنون اغلب اين تعاوني‌ها به انجام يك يا در نهايت دو مورد از وظايف تعريف شده مي پردازند و بقيه وظايف خود را رها كرده اند.

اين تعاوني‌ها تهيه و توزيع نهاده‌هاي كشاورزي، خريد محصولات كشاورزان، فروش بدون واسطه محصولات، حمايت از توليدكننده و مصرف كنندگان محصولات دامي و كشاورزي، عرضه ارزاق مورد نياز مردم روستا و در مجموع 17 وظيفه را بر عهده دارند اما اكنون به نظر مي رسد اغلب آنها تنها به اداره سوپرماركتي با عنوان تعاوني رضايت داده اند و 16 وظيفه ديگر خود را به طور كامل به فراموشي سپرده اند.

تعاوني‌هايي كه روزگاري با همكاري خود مردم و كشاورزان و با سرمايه‌هاي آنها اداره مي‌شد تا نيازهاي آنها را برطرف كند، اكنون به مهمترين نيازهاي كشاورزان يعني تهيه و توزيع نهاده هاي كشاورزي و بازاررساني محصولات آنها بي توجه شده‌اند و رسالت اصلي خود را به فراموشي سپرده‌اند.

در شرايطي كه ديگر روستاها مانند گذشته نيستند و در هر روستا حداقل دو سه مغازه براي عرضه نيازهاي مردم راه اندازي شده، تعاوني هاي روستايي نيز به تامين ارزاق مردم مي پردازند و با ساير مغازه هاي روستا به رقابت مي پردازند تا جايي كه از سود سرمايه اوليه براي تبديل واحد صنفي خود به سوپرماركتهاي شيك استفاده مي كنند.

عملكرد نادرست تعاوني ها پاي دلالان را به مزارع و باغ ها باز كرد

اين در حالي اتفاق مي افتد كه اغلب كشاورزان براي فروش محصولات خود در روستاها با مشكل مواجه هستند و كمرنگ شدن حضور تعاوني‌هاي كشاورزي، پاي دلالان را به مزارع و باغ ها باز كرده است.

در استان يزد در حالي كه در بسياري از روستاها محصولاتي منحصر به همان منطقه و روستا توليد مي شود، محصول بايد هنگام برداشت دست به دست در ميان دلالان بچرخد تا در نهايت به دست مصرف كننده برسد و در اين ميان توليدكننده و مصرف كننده معامله اي دو سر سوخت انجام داده اند.

كشاورز به رغم هزينه هاي بسيار و زحمات طاقت فرسا، محصول خود را به كمترين قيمت به فروش رسانده و مصرف كننده نيز اين محصول را به بالاترين قيمت ارائه شده از سوي دلالان خريداري كرده است.

و اين در حالي اتفاق مي افتد كه در برخي شهرستانها نظير تفت، بايد تعاوني ها يا اتحاديه هاي تخصصي مثلا در زمينه انار راه اندازي شود.

لزوم ايجاد اتحاديه هاي تخصصي در برخي شهرها و روستاهاي استان يزد

اكنون نه كشاورزان و نه تعاون روستايي و جهاد كشاورزي از فعاليت و عملكرد اغلب اتحاديه‌ ها و تعاوني‌ هاي روستايي رضايت ندارند و اين امر سبب افت هر ساله توانمندي هاي تعاون روستايي شده است در حالي كه اين تعاوني ها و اتحاديه ها مي توانند شكوفايي اقتصاد روستا را رقم بزنند.

مديركل تعاون روستايي استان يزد در مورد تعاوني ها و اتحاديه هاي روستايي استان يزد به خبرنگار مهر گفت: در حال حاضر در استان يزد بيش از 100 اتحاديه و تعاوني كشاورزي مشغول به فعاليت هستند.

علي جحازي با انتقاد از عملكرد تعاوني هاي روستايي و اتحاديه ها، بازاررساني محصولات كشاورزي است و تعاوني ها بايد شرايطي فراهم كنند تا محصول از مزرعه بسته بندي شود.

روند بسته بندي و عرضه محصول كشاورزي به بازار بايد تغيير كند

وي با بيان اينكه بخش قابل توجهي از محصولات كشاورزي اصلا نبايد وارد بازار فروش شود، بيان كرد: اين بخش از محصول به دليل كيفيت پايين بايد به سمت كارخانه هاي فرآوري و صنايع تبديلي بروند اما به دليل نبود اين صنايع و البته نبود بسته بندي مناسب در مزرعه، وارد بازار مي شوند و اين امر سبب عرضه محصول با كيفيت پايين اما قيمت بالا مي شود كه اين نه به نفع توليدكننده و نه به نفع مصرف كننده است.

جحازي تصريح كرد: اگر اين اتفاق نيفتد و محصول بي كيفيت به آنجا كه بايد، برود، ارزش افزوده بيشتري به دنبال خواهد داشت و به طور قطع كشاورز نيز از فوايد آن بهره مند خواهد شد.

وي عنوان كرد: در حالي كه يكي از مهمترين وظيفه تعاوني ها و اتحاديه هاي روستايي و كشاورزي، بازارساني مطلوب و ايجاد زيرساختهاي بسته بندي و انبار است، محصول به اين شكل روانه بازار مي شود.

تعاوني هايي كه فقط در حد سوپرماركت فعاليت مي كنند، منحل خواهند شد

مديركل تعاون روستايي استان يزد تصريح كرد: تعاوني ها اكنون به روستاها به سوپرماركت تبديل شده اند و اگر اين روند ادامه پيدا كند، منحل خواهند شد.

وي بيان كرد: تعاوني هايي كه فقط به تامين ارزاق چسبيده اند و تك فازي عمل مي كنند و 16 وظيفه ديگر خود را رها كرده اند، با تشكيل مجمع عمومي تعاوني، منحل مي شوند.

جحازي، تامين نهاده هاي كشاورزي، ايجاد زيرساختهايي نظير انبار، صنايع بسته بندي و ...، بازاررساني محصول و ... را از مهمترين وظايف تعاوني ها برشمرد و تاكيد كرد: متاسفانه اين بخش از فعاليت هاي تعاوني ها مغفول مانده است.

تعاوني هاي روستايي بايد به وظايف اصلي خود بازگردند

وي با تاكيد بر اينكه تعاوني ها بايد به وظايف اصلي خود بازگردند و سوپرماركت بودن را رها كنند، افزود: اگر اين اتفاق بيفتد، در روستاها شاهد رونق كشاورزي و دامداري خواهيم بود.

جحازي در مورد لزوم فعاليت اتحاديه هاي تخصصي محصولات كشاورزي نيز عنوان كرد: مثلا در شهرستانهايي كه محصول انار آنها بالاست، بايد اتحاديه تخصصي اناركاران ايجاد شود كه اين اتحاديه بايد وظايفي نظير شناخت بازار، نيازهاي بازار، ذائقه مصرف كننده و ... را انجام دهند.

وي تاكيد كرد: اتحاديه هاي تخصصي در واقع بايد مطالعه بازار را بر عهده بگيرند زيرا هركس بدون مطالعه وارد بازار شود، به طور قطع شكست خواهد خورد.

جحازي با تاكيد بر تقويت تعاوني ها عنوان كرد: ما به دنبال تقويت تعاوني ها هستيم اما اگر تعاوني ها همكاري نكنند، به سمت انحلال آنها پيش خواهيم رفت.

حمايت تعاون روستايي از طرح هاي اقتصادي تشكل هاي كشاورزي

وي ادامه داد: تشكل‌ها در هر زمينه اي كه طرح داشته و طرح آنها داراي توجيه اقتصادي باشد، از سوي اداره تعاون روستايي به آنها تسهيلات پرداخت خواهد شد.

به نظر مي رسد نوع فعاليت تعاوني ها و اتحاديه هاي روستايي، ضعف در بازارساني محصولات دامي و كشاورزي را رقم زده و اين امر سبب كاهش انگيزه در كشاورزان و دامداران شده است.

حلقه مفقوده تعاوني هاي روستايي اگر سر جاي خود قرار گيرند و وظايف اصلي و واقعي خود را انجام دهند، روستاها به طور قطع شاهد شكوفايي و بازگشت جمعيت خواهند شد و از سوي ديگر مصرف كنندگان نيز محصولات كشاورزي را با كيفيت مطلوبتر و قيمت پايين تر خريداري خواهند كرد كه اين امر هم رضايت توليد كننده و هم رضايت مصرف كننده را به دنبال دارد.

کد خبر 2330814

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha