به گزارش خبرنگار مهر، در قانون بودجه سال 1391 مصوب سیام اردیبهشت ماه برای نخستین بار هزینه مصرفی و حق انشعاب برق، آب و گاز برای مساجد کشور چه شهری و چه روستایی رایگان اعلام شد، این طرح با وجود اینکه قانون بسیار خوبی در جهت حمایت از مساجد و توسعه فرهنگ در کشور به حساب می آمد در قانون بودجه سال 1392 با اضافه شدن قید «رعایت الگوی مصرف» همراه بود.
شرطی که دردسرساز شده و در قانون بودجه سال 1393، قید «رعایت الگوی مصرف متناسب با مساحت فضاهای اصلی» به آن اضافه شده است، اما هم اکنون و در طی چندین ماه گذشته قبض های گاز با مبلغ بسیار بالا به مساجد ارسال شده و این اماکن را با مشکل مواجه ساخته است به گونه ای که تمامی هیئت امنای و انجمن های اسلامی مساجد، یکپارچه بر نبود توان مالی در مساجد برای پرداخت هزینه گاز تاکید دارند و امیدوارند این مشکل چاره سازی شود.
مساجد توان پرداخت هزینه گاز را ندارند
مسئول ستاد هماهنگی انجمن های اسلامی استان در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به پراکنش مساجد در محلات مختلف آذربایجان شرقی و به خصوص شهر تبریز گفت: همه مساجد برای اداره، دارای درآمد کافی نیستند و در این میان مساجد مناطق حاشیه نشین بیشتر دچار مشکل بوده و تعدد مساجد نیز در این مناطق زیاد است.
حبیب طاهری ادامه داد: بسیاری از مساجد تبریز منبع درآمدی ندارند و تنها از طریق برگزاری مجالس ترحیم مبلغ ناچیزی دریافت می کنند که این مبلغ را صرف مرمت، پاکسازی، نظافت و هزینه های فرهنگی می کنند.
وی افزود: در این میان مبلغ مصرف حامل های انرژی مخصوصا گاز ضربه سنگینی به مساجد وارد می کند و قبض های گاز با هزینه بالا نصیب بسیاری از مساجد تبریز شده و مدت 72 ساعت برای پرداخت این مبالغ مهلت داده شده است.
طاهری با اشاره به اینکه مساجد پایگاه های فرهنگی کشور هستند، و خود را وامدار فرهنگ مسجد میدانیم گفت: مدیران باید توجه ویژه ای به مساجد داشته باشند زیرا تاکنون کمک شایانی از سوی مسئولان و مدیران برای حمایت از مساجد انجام نشده و مردم به تنهایی مساجد را ساخته و اداره می نمایندو تنها حمایت آنها در طول سال های گذشته، رایگان بودن مبالغ حاملهای انرژی بخصوص گاز بود که آن هم از آنها دریغ شده است.غیر از کارکردهای عمیق و ماندگار مساجد و توجهات جدی دین به این مقدسترین مکان در کشور ما مرکز برنامه های اجتماعی مثل محل اخذ رای ،دیدار مسوولین ،کلاسهای مختلف دینی ، حتی نهضت سواد آموزی و غیره نیز می باشد که تاثیرات خود را خواهد داشت.
وی ادامه داد: با وجود اینکه برای پرداخت هزینه گاز مساجد سقف تعیین شده اما این سقف غیرکارشناسی است و باید وسعت مساجد,نوع و میزان فعالیت و همچنین منطقه قرار گرفتن این مسجد درنظر گرفته شود.
رئیس اداره امورفرهنگی و تبلیغ اداره کل تبلیغات اسلامی آذربایجان شرقی با اشاره به ضرورت ورود نمایندگان مجلس برای اصلاح این قانون گفت: اما در این میان مسئولان نیز باید بدانند که در صورتی که مساجد به پرداخت این هزینه وادار شوند، انجمنهای اسلامی مساجد مجبور هستند فشار این هزینه ها را به مردم وارد آورند و هزینه مراسم هایی همچون مجالس ترحیم را چندین برابر بکنند که در صورت این اتفاق، مسئولان باید خودشان پاسخگوی مردم باشند.
نوع فعالیت مساجد برای تعیین سقف مصرف گاز در نظر گرفته شود
رئیس انجمن اسلامی مسجد شهیدی تبریز نیز در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: مسجد شهیدی تبریز یکی از بزرگترین و فعالترین مساجد تبریز است اما منبع درآمدی نداشته و پرداخت پول گاز و دیگر حامل های انرژی برایمان غیرممکن است، هر چند این مسجد یکی از صدها مسجدی در شهر است که این مشکل را دارد و هم اکنون مساجد زیادی با این مشکل گریبان گیر هستند.
یوسف امیر ناصری ادامه داد: قبلا به ما گفته بودند که هزینه گاز به طور کامل رایگان خواهد بود و کسی در این خصوص در مورد شرایط مصرف چیزی نگفته بود.
وی با اشاره به اینکه تنها مساجد محدودی در شهر تبریز دارای منبع درآمدی هستند، گفت: ما در این مسجد سه وعده نماز جماعت برگزار می کنیم و در این مسجد همواره برای مردم باز است، با این وجود سقف قانونی مصرف برای ما باید بالاتر از برخی مساجد کوچک باشد.
امیرناصری افزود: چند روز قبل اخطاریه هایی مبنی بر قطع گاز به مسجد آمده است که در صورت عدم پرداخت مبلغ گاز با قطعی مواجه خواهیم شد که این مشکل را برای چند روز با شرکت گاز حل کرده ایم اما این امر نیازمند راهکار اساسی است و نه تنها مسجد ما، بلکه بسیاری از مساجدی که منبع درآمدی ندارند، نمی توانند این مبلغ را تهیه کنند.
گازبهای مساجد و اماکن مذهبی استان تا حد الگوی مصرف رایگان است
رئیس روابط عمومی شرکت گاز استان با اشاره به شرایط رایگان بودن گاز این بناها گفت: برابر قانون بودجه سال 93 هزینه مصرف گاز برای حوزههای علمیه، مساجد، دارالقرآنها، حسینیهها و اماکن دینی واقلیتهای دینی مطرح در قانون اساسی رایگان است که شمول این معافیت تا حد الگوی مصرف گاز طبیعی است.
محمدعلی فتح اله زاده تصریح کرد: شرکت گاز با محاسبه مصارف گاز اماکن مذهبی، گازبهای مصرفی تا حد مصرف بهینه را از صورتحساب کسر نموده و نسبت به صدور قبوض برای باقیمانده مصرف اقدام می کنند.
وی با اعلام اینکه برخی از این اماکن مذهبی با احتساب رایگان بودن صورتحساب ها از پرداخت گازبها امتناع می کنند، اظهار داشت: انباشت گاز بهاء وعدم پرداخت طی چند دوره منجر به قطع جریان گاز بر اساس مصوبات و دستورالعمل های اجرایی خواهد بود.
فتح اله زاده افزود: ادارات گاز در تمامی مناطق استان آماده پاسخگویی و رفع ابهامات قانون اجرایی هستند و هیئت امنای مساجد با مراجعه به ادارات مربوطه ضمن آگاهی از الزامات قانونی می توانند از مساعدت این شرکت در جهت تقسیط هزینه گاز مصرفی اقدام کنند.
شرکت گاز حمایت های لازم را از مساجد انجام دهد
محمد اسماعیل سعیدی در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به این مشکل گفت: در کنار برخی از مساجد، مجموعه های تجاری ساخته شده است و متاسفانه برخی از این مجموعه ها از گاز مساجد استفاده می کنند که مجلس برای جلوگیری از این وضع مجبور به تعیین سقف خاصی برای مصرف گاز شد.
نماینده مردم تبریز، اسکو و آذرشهر ادامه داد: مجلس همواره در پی حمایت از مساجد و فعالیت های فرهنگی است و تعیین این سقف تنها به خاطر ممانعت از استفاده مجتمع های تجاری کنار مساجد بوده است.
وی افزود: با توجه به قانون مساجدهایی که به شکل خودگردان و بدون درآمد هستند باید برق و گاز آن ها به شکل رایگان حساب شود اما در این میان برخی محدودیت ها نیز لازم است.
سعیدی همچنین از ضرورت رعایت برخی موارد از سوی شرکت گاز نیز گفت: خود مجموعه شرکت گاز باید حمایت های لازم را از مساجد انجام دهد و در زمینه هزینه گاز مساجد یاری گر این مراکز باشد.
وی افزود: این مشکل به یکی از مشکلات بزرگ مساجد تبدیل شده است که به طور یقین در پی بررسی مشکلات قانونی این مورد در روزهای آتی خواهم بود.
وسعت مساجد در میزان الگوی مصرف لحاظ شده است
محمد حسین فرهنگی نیز در گفتگو با مهر اظهار داشت: الگوی مصرف بر حسب مساحت و کاربری مساجد در قانون لحاظ شده است و شرکت گاز نیز بر حسب این دستورالعمل ها عمل می کند.
نماینده مردم تبریز، اسکو و آذرشهر ادامه داد: این قانون بدین جهت بوده است که مجتمع های کناری مساجد مصرف گازشان را از مساجد جدا کنند زیرا تصویب این قانون تنها به خاطر حمایت از خود مساجد است.
وی با اشاره به اینکه هیئت امنای مساجد اگر شکایتی در خصوص میزان مصرف خود دارند، به شرکت گاز مراجعه کنند، گفت: اما در صورتی که شرکت گاز در این خصوص تخلفی انجام دهد، هیئت امنا و مسئولان مربوطه باید به دیوان محاسبات و بازرسی مراجعه کرده و شکایت خود را مطرح کنند.
با توجه به نقش مساجد در جامعه و تاثیر آن بر روی جذب جوانان به سمت فرهنگ اسلامی لازم است مسئولان مربوطه در جهت حل این مشکلات مساجد اقدام کنند و در غیر این صورت شاید این مساجد با بالا بردن هزینه مجالسی همچون ترحیم در پی جبران این هزینه خواهند بود و این امر، فشار اقتصادی دیگر بر روی مردم وارد کرده و موجب نارضایتی هایی می شود.
……………………………………
گزارش: فائزه زنجانی
نظر شما