۲۸ شهریور ۱۳۹۳، ۱۲:۵۸

به قلم مهدی حجوانی

کتابی درباره سرویراستاری منتشر شد/ کدام سرویراستار به کار ناشر می‌‌آید

کتابی درباره سرویراستاری منتشر شد/ کدام سرویراستار به کار ناشر می‌‌آید

«سیری در سرویراستاری» عنوان کتابی پژوهشی از مهدی حجوانی است که به تعریف سرویراستاری و تفاوت آن با ویراستاری می‌‍پردازد.

به گزارش خبرنگار مهر، «سیری در سرویراستاری» عنوان کتابی پژوهشی از مهدی حجوانی است که از سوی انتشارات کانون پرورش فکری منتشر شده است.

نویسنده در پیشگفتار به سبب تالیف کتاب اشاره کرده و آورده است: «نگارنده، چهارچوب اولیه این کتابک را در سخنرانی 11 آبان 1388 در تالار کتابخانه ملی ایران ارائه کرد... مقوله سرویراستاری(که مقوله‌ای جدا از ویراستاری است) در ایران سابقه چندانی ندارد. تنها تعداد اندکی از موسسان نشر ایران به ضرورت حضور سرویراستار در نشر پی برده و از این تعداد هم، تنها شمار اندکی از ناشران توانسته‌اند آن را عملی کنند.»

سرویراستاری چیست؟، چرا سرویراستار در غرب اختیارات بیشتری دارد؟، مفهوم سرویراستاری به کدام نوع از ویرایش نزدیک‌تر است؟، ناشناختگی سرویراستاری در ایران، تفاوت‌های سرویراستاری در حوزه بزرگسال و حوزه کودک، کدام سرویراستار به درد ناشر می‌خورد؟ و... از جمله مواردی است که در کتاب «سیری درسرویراستاری» به آن پرداخته شده است.

مهدی حجوانی کوشیده تا سرویاستاری را تعریف و مرزهایش را روشن کند. او در این کتاب از اهمیت سرویراستاری گفته و مسئولیت‌های سرویراستار را مشخص کرده است. به گفته نویسنده، تنها آگاهی با جریان نشر کتاب به کار سرویراستار نمی‌آید و او باید رسانه‌های غیر کتاب چون سایت‌های مختلف و شرایط اجتماعی را هم بشناسد.

همچنین نویسنده در پی‌نوشت کتاب «سیری درسرویراستاری» آورده است: «در دهه‌های اخیر، به این دلیل که دولت‌ها به جای حمایت ازصنعت نشر، عملا از ناشر حمایت کرده‌اند خیلی‌ها به سودای دریافت کاغذ سهمیه‌ای و حمایتی و ارزان به شغل ناشری روی آورده‌اند. نتیجه این رشد ناموزون، بروز این عارضه عجیب و طنزآلود شده که در ایران تعداد ناشران، بیش‌تر از تعداد کتابفروشان است. طنز دیگر این است که در سال‌های بعد از انقلاب، برخی نویسنده‌ها ناشر شده‌اند و برخی ناشران نویسنده!»

حجوانی همچنین به کمبود منابع در زمینه سرویراستاری اشاره کرده و گفته است: «هنگامی که قرار شد پاره‌ای از تجربه‌هایم را در زمینه سرویراستاری مدون کنم، تصور می‌کردم منابع زیادی در این‌باره روانه بازار شده است، اما چنین نبود. اغلب کتاب‌ها و جزوه‌هایی که ازسوی مراکزی چون فرهنگستان زبان و ادب فارسی، مرکز نشر دانشگاه، وزارت آموزش و پرورش و موسسات غیردولتی منتشر شده‌اند، بر موضوع ویرایش زبانی یا صوری تمرکز کرده‌اند و نه ویرایش محتوایی که یکی از وظایف اصلی سرویراستار است.»

«سیری در سرویراستاری»، عنوان کتابی پژوهشی از مهدی حجوانی است که از سوی انتشارات کانون پرورش فکری در 3000 نسخه و به قیمت 3300 تومان منتشر شده است.

 

کد خبر 2373092

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha