۲۹ شهریور ۱۳۹۳، ۱۴:۵۰

رفاهي:

دادگستری یزد با بنگاه‌هاي پرونده‌ساز استان برخورد جدی خواهد داشت

دادگستری یزد با بنگاه‌هاي پرونده‌ساز استان برخورد جدی خواهد داشت

يزد ـ خبرگزاري مهر: معاون اجتماعي و پيشگيري از وقوع جرم دادگستري استان يزد با اشاره به اينكه برخي بنگاهداران اقدام به پرونده‌سازي مي‌كنند، گفت: با هر گونه اقدام سهوي يا عمدي در اين زمينه برخوردهاي جدي و قانوني صورت خواهد گرفت.

به گزارش خبرنگار مهر، سيد علي اصغر رفاهي در جمع بنگاهداران اتومبيل يزد اظهار داشت: برخي بنگاهداران اقدام به تشكيل پرونده هايي مي كنند كه اگر مشاهده شود پرونده های تشکیل شده در مورد معاملات از یک بنگاه به سمت دستگاه قضایی سرازیر می شود، چنانچه دلایل وقوع این مسئله عمدی باشد یا سهوی، دستگاه قضايی برخورد قاطع قانونی نسبت به این مسئله خواهد داشت.

وي در بخش ديگري از سخنان خود با تاكيد بر اينكه مردم بسياري از امور خود در مورد املاك، خودرو و دارايي‌هايشان را به دست بنگاهداران مي سپارند، بيان كرد: بنگاهداران بايد بايد علاوه بر افزايش آگاهي هاي حقوقي و قضايي خود، امانتداران خوبي براي مردم باشند.

مردم به سمت استفاده از اسناد رسمي هدايت شوند

رفاهي، بر هدايت مردم به سمت استفاده از اسناد رسمي تاكيد كرد و بيان داشت: بنگاهداران بايد نقش خود را به نحوي در اين زمينه ايفا كنند كه كار نقل و انتقالات املاك و مستغلات مردم با آرامش و با كمترين تنش انجام شود.

معاون اجتماعي و پيشگيري از وقوع جرم دادگستري استان يزد با تاكيد بر اينكه تنظيم قولنامه نيز بايد داراي شرايطي باشد و هم بنگاهدار و هم مردم بايد نسبت به تنظيم آن از اطلاعات كافي برخوردار باشند، تصريح كرد: مهمترين نكته اي كه در تنظيم قولنامه مورد تاكيد است، حضور حداقل دو شاهد مرد در تنظيم قولنامه است.

وي خاطرنشان كرد: بايد از هر نكته اي كه ممكن است زمينه ساز بروز اختلافات در قولنامه ها باشد، جلوگيري شود به عنوان مثال هرگز نبايد قولنامه سفيد به دست كسي داد يا حتي نبايد جايي از قولنامه را سفيد نگاه داشت.

فرهنگ مشاوره حقوقي قبل از هر معامله بايد در ميان مردم ترويج شود

رفاهي همچنين بر ترويج فرهنگ مشاوره حقوقي تاكيد كرد و افزود: لازم است قبل از هر گونه معامله، اطلاعات لازم و مشاوره هاي مورد نياز در اختيار خريدار و فروشنده قرار گيرد كه دادگستري استان يزد در اين زمينه تدابيري انديشيده است.

وي عنوان كرد: واحد ارشاد و معاضدت قضايي، تلفن 129، مشاوره حقوقي در ميعادگاه نمازجمعه يزد و ... از جمله مشاوره هاي رايگاني است كه به مردم يزد ارائه مي شود.

معاون اجتماعي و پيشگيري از وقوع جرم دادگستري استان يزد تاكيد كرد: انجام مشاوره قبل از معامله تا حد زيادي از مشکلات بعدی جلوگیری می کند و بهتر است مردم به جای اینکه پس از انجام معامله مدتها با صرف وقت و هزینه زیاد در راهروهای دادگاه پیگیر پرونده خود باشند، این مشاوره را قبل از هر اقدامی و بدون هزینه دریافت كنند.

بنگاهداران اطلاعات حقوقي خود را ارتقا دهند

مستشار شعبه هشت دادگاه تجدید نظر استان یزد نيز در اين جلسه اظهار داشت: مردم به بنگاهداران اطمینان می کنند به همين دليل اين انتظار وجود دارد كه بنگاهداران با ارتقاء آگاهی های حقوقی خود، زمینه انجام معاملات خوب و قانونی را فراهم آورند.

ابوالقاسم کریمی افزود: اگر در تنظیم قرارداد معاملات دقت صورت گیرد حقی از کسی ضایع نشده و از آمار ورودی پرونده ها به دستگاه قضایی به شدت کاسته خواهد شد.

وی با اشاره به این نکته که بند بند و حرف حرف یک قرارداد می تواند بار حقوقی ایجاد نماید، اظهار داشت: یکی از مسائلی که در حل اختلافات احتمالی می تواند کمک شایانی نماید وجود شهود در هنگام تنظیم قرارداد و معامله است.

كريمي تصريح كرد: بدون شک هر چه در تنظیم قراردادها دقت بیشتری صورت پذیرد، اختلافات بعدی کمتر خواهد شد و این وظیفه سنگین بنگاهداران است.

کد خبر 2373636

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha