آرش اسحاقی در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه از آغاز پژوهش تا تدوین نهایی مستند «خرابات» سه سال زمان برده است، گفت: ما برای ساخت «خرابات» با موضوع سلسلههای صوفیه سفری به 10 استان ایران و 2 کشور خارجی یعنی هند و ژاپن داشتیم. هر کدام از این سلسلههای عرفانی در شهر یا منطقهای خاص بیشترین فعالیت را دارند و به همین دلیل ناگزیر بودیم که برای تصویری واقعی، عینی و جامع از سلسله های فعال به بسیاری از استان های کشور و حتی دیگر کشورها سفر کنیم.
این کارگردان با اشاره به آثاری که در این مستند مورد مطالعه و پژوهش قرار گرفته است، گفت: تلاش ما این بوده که با توجه به قالب مستند، فضاها را تصویری ببینیم در این زمینه آثار قابل توجهی مورد مطالعه قرار گرفت، از «تلبیس ابلیس» ابن الجوزی گرفته تا «تاریخ تصوف» به قلم قاسم غنی و «جستجو در تصوف ایران» عبدالحسین زرینکوب و دیگر پژوهشهایی که در این زمینه انجام شده است.
اسحاقی با تاکید بر نیاز به پژوهش در همه آثار هنری و بویژه مستند بیان کرد: هیچ اثر هنری بیربط به پژوهش نیست، اما روش و متد پژوهش ممکن است با هم متفاوت باشد.
وی اضافه کرد: با این حال برخی آثار نیازمند پژوهش های بیشتری هستند اما متاسفانه این پژوهش با نفس عدم حمایت از آثار مستند در تضاد است.
اسحاقی با بیان اینکه تصوف به دلیل تاثیرگذاری در ادب و فرهنگ ایرانی و گستردگی سلسله هایش می تواند موضوع مستندهای مستقل و متعددی باشد، افزود: بدون تردید تصوف در تاریخ ادب فارسی نهادینه شده است و هم در فرهنگ و هم ادب تاثیرگذار بوده است، حتی می توان به روشنی تاثیر آن را بر فرهنگ عامه و خرده فرهنگ ها مشاهده کرد به طوری که در واکاوی رفتارهای اجتماعی، آموزه های تصوف دیده می شود.
وی افزود: با توجه به همین جایگاه و تاثیرگذاری، هر کدام از این سلسلهها میتوانند موضوع مستندی مستقل قرار گیرند. محور کار ما در «خرابات» بیشتر معرفی اجمالی و بررسی سلسلهها بوده است.
کارگردان مستند «تبر» در ادامه و با اشاره به عرفان های نوظهور به ساخت مستند «پزشکان بیمار» اشاره کرد و گفت: شاخصه اکثر عرفان های جدید، درمانگری و فرادرمانی است. به نظرم رسید که در این مستند هم نیاز بود که در انتها، نگاهی گذرا به عرفان های امروز داشته باشم.
وی در پایان سخنان خود اظهار کرد: متاسفانه بیشتر کارهایی که در این حوزه تولید شده با شعارزدگی همراه است و ضعف غالب آنها این است که از پژوهش بهره نبرده اند. این امر اتفاقا نوعی تبلیغ برای این فرقه هاست به همین دلیل معتقدم که می شود برای هر کدام از این فرقه ها هم به صورت مستقل کاری پژوهشی و مستند انجام شود.
عوامل مستند «خرابات» به شرح زیر بوده اند: پژوهشگر، کارگردان و تدوینگر: آرش اسحاقی. تهیه کننده: طلا آزاد روش. مدیر تصویر: مهدی افشار. مدیر تولید: مونا شریفی، صدابردار: علی علوی، دستیارتصویر: آریا آزادروش، دستیار تدوین و صداگذاری: گیسو آزادروش.
نظر شما