به گزارش خبرنگار مهر، نشر روزنه به تازگی کتاب «در مسئولیت دین» شامل مقالاتی از هلموت اشمیت صدراعظم پیشین آلمان را با ترجمه محبوبه شمشادیان منتشر کرده است که موضوع اصلی آن واکاوی دغدغههای اشمیت درباب صلح جهانی است.
اشمیت برای دستیابی به این مهم در مقالات خود به بررسی رابطه میان دین و سیاست پرداخته است. از دید اشمیت تحقق زندگی سهل در امنیت حاصل از صلح پایدار زمانی به وقوع میپیوندد که رهبران سیاسی و دینی جهان برای حفظ جهانی ـ منطقهای تلاش کنند. در غیر این صورت همواره شاهد اسفناکترین فجایع بشری خواهیم بود.
وی در مقالات خود در این کتاب همگان را به پیروی از قاعده طلایی برگفته از نوشته کانت به نام «به خاطر صلح دائم» دعوت میکند که در واقع سرلوحه اغلب ادیان الهی نیز هست: با دیگران چنان رفتار کن که میخواهی با تو رفتار شود. اشمیت بر همین مبنا در سخنرانیها و مقالات خود همگان را در هر کجای دنیا به احترام متقابل ملتها؛ فرهنگها، کسش و مذهب و تساهل میخواند.
اشمیت در مقدمه کتاب خود با اشاره به اینکه هنوز به این باور که دولت و دین دو زمینه جداگانه هستند، باقی مانده است اظهار داشته: وظیفه حکومت یا دولت ایجاد و برقراری توافق نظر گسترده تا حد امکان درباره ارزشهای به اصطلاح اساسی نیست. زیرا مفهوم ارزشهای اساسی که به طور غیر واقع و به لحاظ سیاسی به کار برده شده است، باورهای اعتقادی دینی و اصول ایدئولوژیکی را رد بر دارد... . دولت اصلا هیچ ارتباطی در خصوص مسایل اصول زندگی دینی و غیر دینی یکایک شهروندان ندارد. در هر صورت دولت فقط هنگامی که آزادی افراد از طریق اجرای عملی یک دین مورد خطر واقع شود، میتواند در امور دینی دخالت کند.
وی همچنین در بخش دیگری از مقدمه خود اذعان داشته: صلح در جهان به میزبان بالایی بستگی بدان دارد که رهبران ادیان جهان مسئولیتشان را برای صلح درک کرده و پیروانشان را به احترام متقابل و تساهل فراخوانند.
این کتاب در درون خود ۱۲ مقاله از اشمیت را با عناوینی مانند صفات اختصاصی مسیحی، سیاست و علم اخلاق، ارزشهای اساسی در حکومت و جامعه، اصول عملکردهای سیاسی، علم اخلاق مسیحی و مسئولیت سیاسی، و... منتشر کرده است.
در بخشی از مقاله «ما پیامبران مشترکی داریم» از این کتاب میخوانیم: ما باید نزد سیاستمداران و افکار عمومی، نزد تمام مومنان و شهروندانمان طرز تفکری را کسب کنیم که موجب میشود هیچ مسیحی از اسلام نفرت نداشته باشد و در برابر آن ترس نداشته باشد. هیچ هندویی، هیچ یهودیی به اسلام بی احترامی نکند. ولی هیچ مسلمانی هم در برابر پیروان تمام ادیان دیگر خصمانه قرار نگیرد. من از شما خواهش میکنم یک شناخت اصولی را به رسمیت بشناسیم: ما یا اینکه با همدیگر غرق میشویم و یای اینکه باید برپایه های ارزشهای مشترک ادیان مختلف ـ مجموعه قوانین تعلیم داده دشه و گسترده جهانی را از ارزشهای اسای اخلاقی دگرگون کنیم.
کتاب «در مسئولیت دین» را نشر روزنه رد ۲۷۲ صفحه و با قیمت۱۴۹۰۰ تومان منتشر کرده است.