ویکتوریا عزتیان در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به آلودگی زیاد هوای اصفهان نسبت به تهران اظهار داشت: در سنجش آلایندگی برای هر شهر آلاینده های متفاوتی لحاظ می شود که ۵ آلاینده استان اصفهان شامل اکسید و دی اکسید گوگرد، اکسید نیتروژن، ازن و ذرات معلق است.
وی با بیان اینکه که در شهر اصفهان آلاینده غالب مونوکسیدکربن و سپس ذرات معلق و ازن سطحی است، ابراز داشت: میزان آلاینده های شاخص هر استان در فرمول خاصی قرار می گیرد و شاخص AQI که نشانه ای از میزان آلایندگی است، به دست می آید.
رئیس مرکز ازن سنجی اداره کل هواشناسی استان اصفهان تصریح کرد: این نکته لازم به ذکر است که وضعیت آب و هوایی شهر اصفهان به گونه ای است که اینورژن همیشه در آغازین فصل های سرد سال رخ می دهد و به عبارتی ژنتیک منطقه ای که اصفهان در آن قرار دارد مستعد وقوع این پدیده است.
وی افزود: نکته مهم اینجاست که اینورژن زمانی خطرساز می شود که میزان آلایندگی در سطح زمین بیش از حد باشد که این پدیده موجب می شود این آلودگی از جو خارج نشده و ماندگار باشد.
عزتیان در توضیح این پدیده ابراز داشت: در حالت عادی و از لحاظ فیزیکی، هوای گرم به سمت بالا و هوای سرد به دلیل سنگینی به سمت پایین حرکت می کند و اين عمل باعث مي شود آلودگي و ذرات منتشره در هوا ناشي از فعاليتهاي انسان اعم از مصرف سوختهاي فسيلي در خودروها و كارخانجات از محدوده تنفس انسانها خارج شود و ما با مشكلي در تنفس مواجه نشويم.
وی با بیان اینکه در اوایل روز و هنگام طلوع خورشید لایه های بالايي به دلیل برخورد اشعه های نور خورشید گرمتر از لایه های زیرین می شود، افزود: با شروع روز و آغاز فعالیت های انسانی و مصرف سوخت دمای هوای سطح زمین زیاد می شود و این هوای گرم هنگام صعود و حرکت به سمت بالا یا هنگام جا به جایی به وسیله باد با لایه ای هم دما از هوا که توسط تابش خورشید در طبقات فوقانی جو تشکیل شده برخورد کرده و این مانع صعود و تبادل هوا می شود.
رئیس مرکز ازن سنجی اداره کل هواشناسی استان اصفهان تاکید کرد: نتیجه این امر تشکیل یک سطح پوششی بالای شهر است که با گذشت زمان و افزایش فعالیت های انسانی و به دلیل حبس هوا در زیر این لایه مواد آلاینده تولیدشده در سطح زمین باقی مانده و بالا نمی روند.
وقوع اینورژن در اصفهان از آبان تا اواسط دی ماه
وی اضافه کرد: هنگامی که این پدیده اتفاق می افتد هوای سرد و آلوده به دلیل سنگینی بیشتر در سطح پایین و هوای گرم در ارتفاع بالا قرارمی گیرد و لذا جو حالت پایدار به خود گرفته و امکان مخلوط شدن و تهویه هوا میسر نمی شود.
عزتیان تصریح کرد: این پدیده به ویژه در آبان و آذرماه تا اواسط دی رخ می دهد و تنها راهکار مقابله با خطر این پدیده در مواجهه با آلودگی، بالطبع به کار بردن راهکارهای مختلف برای کاهش آلودگی هواست که در این زمینه مسئولان باید اقدامات لازم در زمینه استانداردسازی فعالیت های کارخانجات صنعتی، خودروها و موارد دیگر را انجام دهند.
وی با اشاره به فعالیت های ضروری در روزهایی که شهروندان با پدیده اینورژن روبرو می شوند، گفت: کاهش استفاده از خودروها، کاهش فعالیت صنایع آلاینده، کاهش حضور غیر ضروری افراد آسیب پذیر مانند سالمندان، خرد سالان، بیماران قلبی تنفسی در فضای باز، کاهش فعالیت های ورزشی در فضاهای باز در چنین روزهایی ضروری است.
رئیس مرکز ازن سنجی اداره کل هواشناسی استان اصفهان ابراز داشت: این نکته حایز اهمیت است که بیماران قلبی تنفسی بهتر است به طور کلی مناطق خوش آب و هوا را برای زندگی انتخاب کنند و از زندگی در کلان شهرها بپرهیزند اما اگر در چنین موقعیتی از آلودگی و اینورژن قرار گرفتند لازم است از خانه خارج نشوند یا به طور موقت در مناطق خوش آب و هواتر مانند باغ ها ساکن شوند که تسویه هوا بهتر انجام می شود.
اصلاح الگوی مصرف و استاندارد سازی واحدهای صنعتی برترین راه های کاهش آلودگی
وی در ادامه با اشاره به اینکه اصفهان به دلیل قرار گرفتن در منطقه کویری در معرض مه دودهای زیان بار و خطرناک فتوشیمیایی است، گفت: مه دود از ترکیب آلاینده ها با رطوبت در برابر نور خورشید ایجاد می شود.
عزتیان مه دود فتوشیمیایی را یکی از معضلات مهم در شهر اصفهان به ویژه در تابستان دانست که ترکیبی از دود لندنی (گوگردی) و لس آنجلسی (ازته) است، بیان داشت: بهترین راهکار برای پیشگیری از این آلودگی ها اصلاح الگوی مصرف است چرا که به دلیل عدم فرهنگسازی صحیح مصرف برق و آب در کشور ما ۲۰ برابر استاندارد جهانی است.
رئیس مرکز ازن سنجی اداره کل هواشناسی استان اصفهان ۶۵ تا ۷۰ درصد آلودگی هوا را مربوط به حمل و نقل و استفاده از وسایل گرمازا و سرمازا برشمرد و بر لزوم صرفه جویی در مصرف برق برای کاهش آلایندگی تاکید کرد.