۲ آذر ۱۳۹۳، ۱۹:۵۰

ضرغامی:

اقبالی برای کتابخوانی در جامعه وجود ندارد/ با آمارهای فرهنگی بازی نکنیم

اقبالی برای کتابخوانی در جامعه وجود ندارد/ با آمارهای فرهنگی بازی نکنیم

شهریار - خبرگزاری مهر: مدیرکل ارشاد استان تهران و دبیر اجرایی بیست و دومین هفته کتاب جمهوری اسلامی گفت: علم آمار همواره ابزاری در دست سیاستمداران است تا هر طور که می خواهند یا آن بازی کنند، گویا طایفه فرهنگی ما نیز همینطور با آن بازی کرده اما واقعیتی که جامعه ما را درگیر کرده این است که آنطور که باید و شاید اقبالی برای کتاب و کتابخوانی در جامعه وجود ندارد.

به گزارش خبرنگار مهر، برزین ضرغامی عصر یکشنبه در مراسم گشایش سومین نمایشگاه کتاب شهریار ضمن تبریک هفته بسیج اظهار داشت: رشادتهای بسیجیان در طول حیات انقلاب اسلامی بر هیچکس پوشیده نیست و عزت و اقتدار امروزی ایران مرهون این قشر ایثارگر و غیورمردان مبارز در هشت سال دفاع مقدس است لذا امروز باید از طریق انتشار آثاری قاخر، ارزشهای آن زمان را به نحو شایسته به نسل امروز منتقل کنیم.

این مسئول در زمینه علل نرخ پایین مطالعه در کشور ابراز تاسف کرد: آماری جامع (آماری که مورد اجماع تمام گروه های فرهنگی باشد) از وضعیت سرانه مطالعه کتاب در کشور نداریم و آمارهای موجود نیز یا مربوط به گذشته ای دور است و یا با آمارسازیها بدست آمده است.

وقتی سرانه مطالعه کشور 70 دقیقه اعلام شد

وی ادامه داد: علم آمار همواره ابزاری در دست سیاستمداران است تا هر طور که می خواهند یا آن بازی کنند، گویا طایفه فرهنگی ما نیز همینطور با آن بازی کرده و نرخی تا 70 دقیقه از سرانه مطالعه اعلام کرده اند اما واقعیتی که هم اکنون جامعه ما را درگیر کرده این است که آنطور که باید و شاید میان گروه های مختلف و اقشار اقبالی برای کتاب و کتابخوانی وجود ندارد.

دبیر اجرایی بیست و دومین هفته کتاب گفت: همواره زمانیکه بخشی از سبد خانوار به دلایل هزینه ای و ... حذف می شود، کتاب ( به جز در موارد تحصیلی و درسی فرزندان) به عنوان یک کالای غیرضروری در صدر لیست حذفیات قرار می گیرد.

حلقه نامناسب توزیع مهمترین مشکل حوزه کتاب است

ضرغامی افزود: برخیها علت نرخ پایین مطالعه در کشور را گرانی کتاب، در دسترس نبودن و برخی نیز عدم وجود کتاب خوب می دانند که ما در اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان تهران خود را مسئول می دانیم تا به تمام این دغدغه ها توجه کرده با یافتن راه حلی مناسب به آنها پاسخ دهیم که برای تحقق این مهم برغم محدودیتهای امکاناتی و اعتباری، سعی در شناسایی مسائل و مشکلات داریم.

این مسئول حلقه نامناسب توزیع کتاب را یکی از مهمترین مشکلات کشور برشمرد و بیان کرد: در دسترس نبودن کتاب مشکلی عمده در این حوزه است لذا باید کتابها را از آرشیو و طاقچه به بطن جامعه آورد و برای این مهم برگزاری نمایشگاه های کتاب بهترین شیوه محسوب می شود که علاوه بر عرضه کتب قدیمی و جدید، رقابت میان موسسات انتشاراتی و ناشران را دو چندان کرده و موجب ارتقای سطح کمی و کیفی محصولات خواهد شد.

سایه پایتخت بر شهرستانهای تهران بسیار سنگین است

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان تهران ابراز امیدواری کرد که نمایشگاه شهریار بتواند بخش عمده ای از دغدغه های حوزه کتاب و دسترسی به آن را در غرب استان تهران رفع کند چراکه این شهرستان و شهرستانهای همجوار آن نظیر قدس و ملارد، با برخورداری از جمعیتی 1.5 میلیونی از بسیاری استانهای کشور متراکم تر است اما متاسفانه آنطور که باید و شاید به این ظرفیت ها توجه نشده است.

وی همجواری با پایتخت کشور را یکی از دلایل عمده این بی توجهی داسنت و خطاب به مشاور فرهنگی استاندار تهران گفت: هیچیک از شهرستانهای استان از این مساله بی بهره نیستند لذا امیدواریم با همکاری استانداری بتوان این سایه را کمرنگ کرد، البته به نظر نمی رسد بتوان بطور کلی آن را برداشت زیرا این سایه بسیار بلند است.

گره عمیق اقتصاد و فرهنگ در حوزه نشر

ضرغامی یادآور شد: نمایشگاه کتاب همه ساله در استانهای مختلف کشور برگزار می شود که امسال طبق صحبتهای صورت گرفته با وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی خواستیم تا شهرستانهای شهریار، قدس و ملارد با جمعیتی 1.5 میلیونی، در حد استانی دیده شوند و در برگزاری نمایشگاه تمهیدات استانی متناسب با جمعیت برای آنها اندیشیده شود.

در ادامه این مراسم برزین ضرغامی در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به ضرورت حمایتهای مادی از ناشران عنوان کرد: در حوزه نشر، گره عمیقی میان دو مقوله فرهنگ و اقتصاد خورده است بنحویکه مشکلات مالی تاثیر مستقیم بر عملکرد ناشران خواهد داشت، درست است که بحث کتاب و کتابخوانی مقوله ای فرهنگی است اما در مواقعی نیز اگر ناشر به لحاظ اقتصادی تامین نشود نمی تواند به کار خود ادامه دهد.

زیرساختهای فرهنگی شهرستانهای تهران مناسب نیست

وی افزود: لذا یکی از شاخصهایی که امسال در میزان موفقیت نمایشگاه ها مورد ارزیابی قرار می گیرد، میزان فروش آنها است به عنوان مثال تا امروز در برخی نمایشگاه های استان بن های تخفیف به اتمام رسیده که این مساله نشانگر استقبال خوب مردمی است، البته می توان در کنار برگزار نمایشگاه، مباحثی همچون نقد کتاب، تجلیل از ناشرین برتر، نشستهای تخصصی و.. را نیز دایر کرد.

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان تهران در پاسخ به سوالی مبنی بر وضعیت امکانات کتابخوانی در شهرستانهای استان بیان کرد: متاسفانه شهرستانهای استان تهران به لحاظ زیرساختی آنطور که باید و شاید نیستند و تمام مسئولان باید دست به دست هم دهند تا این زیرساختها به نحو مطلوب ایجاد شود.

کد خبر 2427387