به گزارش خبرگزاری مهر، محمد رئوفی مدیرعامل مهندسان مشاور حرکت پایدار کشور با بیان اینکه درصد قابل توجهی از تصادفات به دلیل خواب آلودگی رانندگان رخ داده است افزود: اگر نگاهی به آمار تصادفات اتوبوس های برون شهری بیندازیم در می یابیم در سوانحی که منجر به جرح و فوت شهروندان شده، راننده بیش از توان و ظرفیت بدنی مشغول رانندگی بوده و از فرط خشتگی در پشت فرمان دچار خواب آلودگی شده و درنتیجه تصادفی رخ داده است.
وی با یادآوری اینکه کمک رانندگان اتوبوس ها نیز از تجربه کافی برخوردار نیستند بیان کرد: اگر کمک رانندگان از تجربه کافی برخوردار باشند، می توانند با تقسیم بندی زمانی، مانع رانندگی متوالی راننده اتوبوس ها شده و در نتیجه درصد بروز خطای انسانی را تا حد قابل توجهی کاهش دهند.
این کارشناس حوزه حمل و نقل کشوری، 8 الی 10 ساعت را میزان استاندارد ساعاتی دانست که یک راننده می تواند به صورت متوالی در جاده رانندگی کند.
وی تصریح کرد: بارها دیده شده یک راننده با وجود آنکه بیش از یک هزار کیلومتر رانندگی متوالی داشته اما بلافاصله پس از مسافرگری در پایانه مقصد، بار دیگر به دلیل نبود سیستم نظارتی کیفی سفری را به سمت مبدا یا شهر دیگری آغاز کرده. اقدامی که به دلیل خستگی راننده، جان مسافران را در معرض بروز خطرات و سوانح قرار داده است.
رئوفی بهره گیری از یک سیستم کنترل هوشمند برای ارزیابی عملکرد رانندگان را عامل مهمی در کاهش درصد خطاهای انسانی رانندگان اتوبوس های برون شهری ارزیابی و عنوان کرد که اگر یک روند صحیح و قانونی در پایانه های کشور به کار گرفته شود، هرگز راننده ای که دچار خواب آلودگی است پشت فرمان اتوبوسی جای نمی گیرد و آمار تصادفات جاده ای نیز تا حد قابل توجهی کاهش می یابد.
وی، نبود یک سیستم یکپارچه معاینه فنی در پایانه ها را از دلایل مهم دیگر سانحه ساز معرفی کرد و یادآور شد که اگر هم نظارت های لحظه ای بر عملکرد رانندگان جدی گرفته شود و هم کنترل های فنی تجهیزات خودروها، روز به روز شاهد افزایش آمار تصادفات نخواهیم بود و جان شهروندان در طول مسیر سفر به خطر نمی افتد.
نظر شما