عليرضا داوري درگفت وگو با خبرنگار سياسي "مهر"، مثبت ترين راهكار پيش روي ايران را مذاكره دانست و تاكيد كرد : قطع مذاكره و پاك كردن صورت مساله و حتي به تاخير انداختن آن در شرايط حاضر، به مصلحت نيست.
وي افزود : تاخير در ادامه مذاكرات باعث عميق تر شدن اختلافات و بلند پروازي هاي برخي مخالفان مذاكره خواهد شد و در واقع نزديكي مجدد به مذاكرات مسكوت ميان ايران و راوپا مي تواند خط مشي را بوجود آورد كه هم ايران و هم جامعه جهاني را راضي نگاه دارد .
اين تحليلگر مسائل بين الملل با اشاره به اينكه نگاه وسياست هاي آمريكا و اروپا در خصوص مسائل هسته اي ايران يكي است ، در خصوص انتخاب طرف هاي مذاكره هسته اي؛ اظهار داشت : در يك هماهنگي جهاني، اروپا نقش طرفدار گفتگو را بازي مي كند. اما در هنگامه تصميم گيري خواست آمريكا را لازم الاجرا مي داند، بر اين اساس خواسته يا ناخواسته بايد در توافقات ايران و اروپا نظرات آمريكا نيز ملحوظ شود .
در نبود آمريكايي ها ، توافق با اروپا بيهوده و بي اساس است |
وي تاكيد كرد : در نبود آمريكاييها توافق بيهوده و بي اساس است و بايد اين واقعيت را بپذيريم كه طرف اصلي ما درمساله هسته اي آمريكاست نه اروپا .
استاد دانشگاه در رشته روابط بين الملل اظهار داشت: منافع ملي ايجاب مي كند تا با حفظ حقوق مسلم جمهوري اسلامي ايران در استفاده از فن آوري هسته اي، به نظرات آمريكايي ها هم توجه داشته باشيم.
داوري افزود : امروز خود مقامات آمريكايي نيز به اين باور رسيده اند كه رويكرد جرح و تعديل در قبال ايران جوابگو نيست و فقدان يك تشريك مساعي مستمر با ايران از سوي آمريكا در حال حاضر به مصالح آمريكا در منطقه وجهان آسيب مي رساند .
وي يادآور شد : مقامات آمريكا نيز به مذاكرات مستقيم در زمينه هاي خاص كه مورد توجه دو طرف است مايلند .
دكتر داوري ايجاد فضاي مناسب براي همراهي با افكار عمومي جهان بر ضد تبليغات آمريكا، همزمان با اين رويكرد و تاكيد بر حق مسلم مسلم ايران را ضروري خواند و تاكيد كرد : مطمئنا با اصرار بر حق مسلم ايران در استفاده از تكنولوژي هسته اي
پرونده ايران به شوراي امنيت ارجاع نمي شود و حمله اي عليه ايران صورت نخواهد گرفت .
وي با تاكيد بر اينكه زمينه اعمال خواسته اهاي امريكا بر ضد ايران فراهم نيست، گفت: افكار عمومي امريكا ناكام ترين افكارند، وضعيت مبهم و ناهمگون نيروهاي اين كشور در عراق از يك سو و افت پرستيژ سياسي آمريكا در عرصه جامعه جهاني افكار عمومي آمريكا را سر افكنده كرده است .
اين استاد دانشگاه در رشته صلح و امنيت در روابط بين الملل در خصوص راهكار رفع نگراني جامعه جهاني بويژه اروپا از فعاليتهاي هسته اي ايران، گفت : ادامه اجراي پروتكل الحاقي درشرايط كنوني به صلاح است و عدم آن باعث تشويش اذهان عمومي جهان در مورد فعاليت هاي هسته اي كشور و جو سازي مخالفان پيشرفت هسته اي كشور با استفاده از ابزار پر قدرت رسانه خواهد شد .
دكتر داوري در بخش ديگري از اين گفتگو بر ضرورت آگاهي بخشي به افكار عمومي داخل كشور به عنوان پشتيبانان اصلي تصميمات هسته اي مذاكره كنندگان تاكيد كرد و افزود : هر گونه اتحاد ميان مردم و مسوولان مهمترين عامل كاستن از يك جانبه گرايي مخالفان پيشرفت و اعتلاي علمي و صنعتي كشور است .
وي در خصوص ايده نگاه به شرق و گسترش دامنه مذاكرات كه در دولت جديد مطرح شده است، گفت : امروز عرصه جهاني به اين باور رسيده كه پس از يك سال و اندي مداخله اروپايي ها در مسائل هسته اي ايران، بدون وجود كشور هاي ديگر عضو اژانس مشكلات همچنان باقي است، بنابراين نگاه به اعضاي غير اروپايي و آمريكايي آژانس مهم و مفيد است .
داوري بر ضرورت جلب نظر روسيه با هدف جلو گيري از يك جانبه گرايي غرب در مواجهه با پرونده هسته اي ايران تاكيد كرد و افزود: هر چند شوراي حكام آژانس بين المللي انرژي اتمي، ماه گذشته قطعنامه اي را تصويب كرد كه راه را براي ارجاع پرونده ايران به شوراي امنيت هموار مي كند، اما كشوري مانند روسيه به اين قطعنامه راي ممتنع داده است .
روسها با سياست صبر و انتظار خود همان كاري را انجام دهند كه ايران در تلاش است با طي نمودن راه ديپلماسي انجام دهد و ايران بايد به نحو احسن از اين فرصت استفاده كند |
وي تصريح كرد: روسها معتقدند كه هنوز زمان ارجاع ايران به شوراي امنيت فرا نرسيده است و راي ممتنع روس ها به معناي سياست صبر و انتظار است كه ايران بايد به نحو احسن از ان استفاده كند .
اين تحليلگر مسائل بين الملل تاكيد كرد: در واقع روس ها با سياست صبر و انتظار خود، همان كاري را انجام دهند كه ايران در تلاش است با طي نمودن راه ديپلماسي انجام دهد .
دكتر داوري در خصوص شيوه هاي ممكن براي اعتماد سازي در افكار عمومي جهان در خصوص فعاليت هاي هسته اي كشور مان، گفت : بايد توجه داشت كه مفهوم منافع درسياست خارجي نسبت به گذشته دگرگون شده و توان متقاعد سازي ديگران به شدت تحت تاثير انقلاب هاي ارتباطي دوران اخير است .
وي افزود : درعين تداوم قدرت سخت افزاري ، اين بعد نرم افزاري قدرت است كه جلوه جديدي به سياست خارجي داده است و عرصه جديدي را فرا روي نظريه پردازان و مجريان اين حوزه قرار مي دهد .
در واقع محتواي بازي نرم افزاري در سياست خارجي بطور مستقيم بر منافع ملي تاثير دارد وسه مفهوم به هم پيوسته پردازش سياسي ، دستور العمل سازي و ترجمه قدرت سياسي به نتيجه سياسي را بدست مي دهد.
دكتر داوري با بيان اينكه در بعد پردازش سياسي سه نمود شاخص امنيتي شدن، تسليحاتي شدن و قطبي شدن قابل مشاهده است، افزود : در مناسبات سياسي خارجي امروز، تمامي موارد از طريق گفتمان ها ابتدا امنيتي مي شود و سپس درپي امنيتي شدن به موضوعات خطرناك و تسليحاتي شدن پردازش شده و آن چنان اين بعد نرم افزاري تعميق شود كه نهايتا همه بازيگران حول و حوش اين موضوع امنيتي و خطرناك شده دسته بندي و قطب بندي مي شوند .
وي تاكيد كرد : جنگ رواني در قبال فعاليت هاي هسته اي ايران از سوي آمريكا در چارچوب اين مساله مي گنجد.
اين استاد دانشگاه به دستور العمل سازي تبديل موضوعات با بار اندك به دغدغه عمومي و جهاني اشاره و ياد آور شد : بدون ترديد بحث فعاليتهاي هسته اي ايرن كه امروزه به كانون توجه افكار عمومي و سياسي جهان تبديل شده است، در چارچوب اين سياست جاي مي گيرد .
داوري در بخش ديگري از گفتگو با "مهر" تصريح كرد : جمهوري اسلامي ايران از آغاز بحران هسته اي در 29 نوامبر توانسته است به جهان نشان دهد كه داراي پتانسيل بسيار خوبي در خصوص فن آوري هسته اي است كه توان اداره و هدايت آن را دارد .
كليد اصلي موفقيت ايران و نقطه اتكاي چانه زني در مذاكرات هسته اي پيشرفت هاي هسته اي ايران است كه براي ادامه مذاكرات بايد از آن بهره برد. |
دكتر داوري كليد موفقيت ايران در مذاكرات و و نقطه اتكاي ايران در چانه زني را پيشرفتهاي هسته اي ايران خواند و گفت : اگر پيشرفتهاي علمي و تكنولوژيكي نبود قطعا نمي توانستيم تا اين حد مرحله پيش برويم و اين بحران را مديريت كنيم .
وي تاكيد كرد: امروز نيز با اين كليد بايد راهكار هاي خود را در مذكرات آينده اعلام نماييم .
اين كارشناس روابط بين الملل با بيان اينكه در فعاليتهاي هسته اي به نقطه اي رسيده ايم كه اهداف و خواسته هايمان روشن است، گفت : بايد بر اين حق تاكيد ورزيم كه هيچ سند و قطعنامه اي نمي تواند بر حق غير قابل انتزاع يران براي بهره برداري صلح آميز از فناوري هسته اي تاثير بگذارد .
وي با اشاره به اينكه كليه فعاليت هاي هسته اي ايران از جمله از سرگيري فعاليت كارخانه "يو سي اف" اصفهان كاملا زير نظر اژانس بين المللي انرژي اتمي انجام مي شود، گفت : بايد توجه داشت كه اژانس بين المللي انرژي اتمي هيچ واقعيت جديدي از نقض معاهده عدم گسترش سلاح هستهاي از سوي ايران كه مستندي براي ارجاع پرونده به شوراي امنيت باشد در دست ندارد.
وي در خصوص تعامل ايران و آژانس گفت : بايد مصمم همكاري خود را با آژانس در چارچوب پادمان و پروتكل ادامه دهيم .
دكتر داوري تصريح كرد : هرچند ازادامه همكاري با آژانس سودي نبريم، ولي مي توانيم نشان دهيم كه اتهامات در خصوص فعاليت هاي هسته اي ايران واقعيت ندارد .
اين تحليلگر مسائل بين الملل در پايان بر ضرورت حضور حقوقدانان خبره در تيم مذاكره كننده هسته اي تاكيد كرد و يا د آور شد بايد با تدبير شرايط ممكن و حالات احتمالي پاي ميز مذاكره نشست زيرا تصميمات و اظهارات عجولانه نتايج بسيار منفي براي منافع ملي ايران به بار خواهد آورد .
نظر شما