به گزارش خبرنگار مهر، ریحان سروش مقدم پیش از ظهر سه شنبه در کارگروه گردشگری استان همدان با بیان اینکه ۳۱ هزار اثر ملی در کشور ثبت شده است، اظهار داشت: هزار و ۷۵۰ اثر تاریخی در استان همدان وجود دارد که ۹۸۸ آن اثر ثبت ملی شده است.
وی در ادامه سخنانش به ثبت جهانی آثار تاریخی کشور در یونسکو اشاره کرد و ادامه داد: از ۱۷ اثری که از کشور ایران ثبت جهانی شده متاسفانه هیچ اثری متعلق به همدان نیست.
مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان همدان با تاکید بر اینکه استان همدان هیچ اثر ثبت جهانی ندارد، عنوان کرد: ثبت شدن هر یک از آثار همدان در فهرست جهانی می تواند زمینه بسیار مناسبی برای معرفی همدان باشد چرا که کارشناسان یونسکو با آن اثر آشنا می شوند.
سروش مقدم با اشاره به اینکه استان همدان باید درمدت دو، سه سال آینده حداقل یکی از آثار تاریخی و یا طبیعی خود را ثبت جهانی کند، افزود: این موضوع نیاز به همکاری گسترده مسئولان استانی و ادارات ذی ربط دارد.
وی با بیان اینکه استان همدان باید تا افق سال ۱۴۰۴ دو اثر ثبت جهانی داشته باشد، اظهار داشت: استان همدان در زمینه آثار تاریخی و طبیعی دارای حداقل ۱۰ اثر بوده که قابلیت ثبت جهانی را دارد.
مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان همدان در ادامه عنوان داشت: تپه نوشیجان، تپه هگمتانه، دست کند های ارزانفود، دست کند های سامن، قلعه جوق، غار علیصدر، کتیبه های گنج نامه و حتی کوه الوند قابلیت ثبت جهانی را دارند.
اما برخی مشکلات وجود دارد که معارض ثبت جهانی این آثار است سروش مقدم با تاکید بر اینکه آثار تاریخی و طبیعی استان همدان در دنیا منحصر به فرد است، بیان کرد: برخی مشکلات وجود دارد که معارض ثبت جهانی این آثار است بطوریکه به عنوان مثال فعالیت های دست سازی که در کتیبه های گنج نامه انجام شده و یا فعالیت های انسانی که در غار علیصدر صورت گرفته از جمله موانع ثبت جهانی این آثار بوده وگرنه این آثار بدون هیچ رایزنی ثبت می شد.
وی با اشاره به اینکه ثبت جهانی آثار استان همدان همکاری استانی را می طلبد، ابراز داشت: با همکاری مسئولین استانی باید حریم این آثار آزاد شود تا بتوان برای ثبت جهانی آن راحتر اقدام کرد.
مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان همدان با اشاره به اینکه هر ساله تنها یک اثر از هر کشور می تواند ثبت جهانی شود، افزود: در سال ۲۰۱۴ مجموعه شهر سوخته و در سال ۲۰۱۵ نیز مجموعه شوش از ایران ثبت جهانی می شود در حالیکه استان همدان نیز پتانسیل های بالایی برای ثبت جهانی آثار دارد.
سروش مقدم در ادامه با تاکید بر اینکه استان همدان نیز باید به سمتی حرکت کند که حداقل یکی از آثار تاریخی و یا طبیعی خود را به زودی به ثبت جهانی برساند، اظهار داشت: متاسفانه استان همدان علارغم اینکه جزو پنج استان فرهنگی و گردشگری در کشور بوده رتبه هفتم ثبت آثار را در کشور دارد.
وی با بیان اینکه بافت تاریخی همدان نیز می تواند ثبت جهانی شود، گفت: همدان با اثر ۹۸۸ ثبت شده و محلات قدیمی، قویترین بافت های تاریخی کشور را دارد.
مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان همدان در ادامه سخنان خود با تاکید بر اینکه نباید در حوزه فرهنگ استان همدان جزیره ای عمل شود، ابراز داشت: بر روی شاخصه های فرهنگی استان همدان به طور منسجم کار نشده در حالیکه همدان دارای فرهنگ دیرینه بوده است.
سروش مقدم با تاکید بر اینکه باید بر روی فرهنگ و آداب و رسوم استان همدان به طور مدون کار شود، افزود: رفتار، غذا و پوشش و غیره جزو مقوله های فرهنگی استان همدان بوده که باید بر روی آن کار شود.
وی با اشاره به اینکه فرهنگ استان همدان برگرفته از مادها است، بیان داشت: استفاده از نوع پوشش مادها و اشکانیان در اماکن دیدنی استان و یا موزه ها و نمایشگاه ها می تواند زمینه ای برای جذب گردشگر باشد.
مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان همدان با بیان اینکه قصد داریم طراحی لباس اشکانیان و ما ها را جزو برنامه های فرهنگی میراث فرهعنگی قرار دهیم، گفت: با این اقدام می توان فرهنگ و نوع پوشش قدیم استان همدان را زنده نگه داشت.
سروش مقدم در ادامه به برگزاری هشتمین جشنواره زمستانی همدان اشاره داشت و افزود: در جشنواره برنامه های مختلفی مانند جشنواره آدم برفی، باباطاهر خوانی، شیره و برف در ملایر، کنسرت موسیقی، جنگ شادی و غیره برگزار شده است.
وی با بیان اینکه همدان در هشتمین نمایشگاه گردشگری تهران عملکرد موفقی داشت، افزود: ۲۹ بهمن ماه سال جاری نمایشگاه صنایع دستی و سوغات همدان با برنامه های جنبی افتتاح می شود.
مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان همدان در بخش دیگری از سخنانش طرح تدوین شده در میراث فرهنگی استان همدان برای افق سال ۱۴۰۴ و برنامه ششم توسعه را ارائه داد و بیان داشت: میراث فرهنگی نقش موثری بر اقتصاد مقاومتی و تولید اشتغال در جامعه دارد.
میراث فرهنگی می تواند اشتغال زود بازده و پاک ایجاد کندسروش مقدم با بیان اینکه میراث فرهنگی شرافت فرهنگی کشور را به رخ جهانین می کشد، ابراز داشت: این حوزه می تواند اشتغال زود بازده و پاک ایجاد و از طرفی ایجاد شغل پایدار کند.
وی نبود آمار دقیق در حوزه میراث فرهنگی و گردشگری را یکی از مشکلات و معضلات این حوزه میراث فرهنگی عنوان کرد.
سروش مقدم با بیان اینکه برای توسعه گردشگری استان همدان برنامه طراحی شده است، ابراز داشت: متاسفانه گردشگری تنها سه و نیم درصد سهم اشتغال در استان همدان را به خود اختصاص داده است.
وی با اشاره به اینکه سهم استان همدان در برنامه چشم انداز بیست ساله جذب ۲۰ میلیون گردشگر در کشور است، عنوان داشت: استان همدان در حال حاضر با جذب گردشگر در رتبه ۱۷ در کشور قرار دارد.
مدیرکل میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری استان همدان در ادامه با بیان اینکه ۱۳ درصد تولید صنایع دستی در کشور مربوط به استان همدان است، اظهار داشت: سهم همدان از صادرات صنایع دستی در کشور ۱۸ درصد بوده است.
سروش مقدم با بیان اینکه هزار و ۷۵۰ اثر در استان همدان شناسایی شده است، بیان داشت: ۹۸۸ اثر در زمینه های مختلف طبیعی و تاریخی در استان همدان به ثبت رسیده که این میزان چهار درصد سهم کشور را در بر می گیرد.
وی با تاکید بر اینکه در برنامه طراحی شده برای بالابردن سهم اشتغال استان از گردشگری، افقی بالا در نظر گرفته شده است، ابراز داشت: پیگیری برای ثبت جهانی حداقل دو اثر در استان، حفظ و مرمت میراث فرهنگی تاریخی استان، انجام مطالعات پژوهشی، حمایت از تشکل های مردم نهاد از اهداف دیگر در توسعه گردشگری استان همدان است.
مدیر کل میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری استان همدان گفت: افزایش صادرات در حوزه صنایع دستی استان همدان، بسته بندی صنایع دستی و برند سازی، توسعه کارآفرینی در این حوزه، افزایش سهم تولید صنایع دستی استان در کشور و پیگیری برای دریافت مهر اصالت صنایع دستی استان از جمله برنامه ها در حوزه صنایع دستی است.
سروش مقدم جذب ۶۷۰ هزار نفر گردشگر به استان همدان تا پایان برنامه ششم توسعه را از اهداف گردشگری استان همدان عنوان کرد و ابراز داشت: برنامه ای استراتژیک برای تبلیغات استان همدان، ایجاد کمپ های اقامتی و گردشگری حلال و تبدیل استان همدان به مقصد گردشگری از اهداف مهم در توسعه گردشگری استان است.
نظر شما