۱۶ آبان ۱۳۸۴، ۱۰:۴۸

با برگزاري هم انديشي هاي تخصصي

واژه گزيني فارسي از انحصار فرهنگستان زبان و ادب فارسي خارج مي شود

فرهنگستان زبان و ادب فارسي قصد دارد با برگزاري نشست هاي تخصصي ، با حضور استادان زبان فارسي ، استانداردهاي واژه گزيني در زبان فارسي را تدوين و براي استفاده عمومي در اختيار جامعه قرار دهد .

به گزارش خبرنگار كتاب  مهر ،  نشست هاي فوق با هدف ايجاد كمسيون هاي استاندارد سازي براي اصول و ضوابط واژه گزيني برگزار مي شود .

علي كافي دبير هم انديشي ها و نشست هاي مذكور به مهر گفت : درطول ده سال فعاليت واژه گزيني در فرهنگستان زبان و ادب فارسي به طورمكرر درباره اين موضوعات  بحث و تبادل نظر صورت گرفته و هم اكنون موضوع مورد بحث در اين هم انديشي ها پخته و كارشناسي شده است .

عضو گروه واژه گزيني در ادامه تصريح كرد : سوالات ما در زمينه واژه گزيني روشن و جواب هاي متعارض هم در پيش روي ما قرار دارد ، هدف از برگزاري اين هم انديشي ها اين است كه پاسخ اين سوالات را يكسان و به فرهنگستان اعلام كنيم كه اصول و ضوابط واژه گزيني در شرايط فعلي زبان فارسي چيست .

به گزارش مهر ، هدف فرهنگستان از تدوين اين استانداردها اين است كه واژه گزيني را از انحصار خود خارج كند و براي همه كساني كه مي خواهند واژه اي را وارد زبان فارسي كنند اين امكان را فراهم كند كه بر اساس اين اصول و ضوابط بتوانند واژه فارسي جديدي به وجود آورند .

كافي در ادامه تصريح كرد : فرهنگستان قصد دارد واژه گزيني را عمومي كند و كساني كه براساس اين اصول و ضوابط به واژه گزيني مي پردازند با استفاده از نظام هاي ارزيابي و كيفيت سنجي به كار بپردازند و با اين اقدام تحولي در زمينه واژه گزيني به وجود آورد . 

دبيرسلسله هم انديشي هاي فرهنگستان زبان و ادب فارسي درادامه افزود : اين كمسيون هاي تخصصي كارشان را با برگزاري چندين سخنراني و ميزگرد دنبال مي كنند و نتايج اين جلسات كه با حضور همه صاحب نظران و كارشناسان اين حوزه برگزار مي شود به عنوان استادارد هاي واژه گزيني در زبان فارسي مشخص مي شود .

به گزارش مهر، اين هم انديشي ها درباره چهارده موضع اساسي در حوزه واژه گزيني كه بيشترين اختلاف صاحبنظران و اساتيد زبان فارسي در اين موضوعات است ، و براي رسيدن به يك جمع بندي نهايي ، برگزار مي شود .

وي تصريح كرد : در اين برنامه ريزي فرهنگستان قصد دارد وضعيت نهايي شرايطي كه ، زبان در تقابل با توسعه قرار مي گيرد را مشخص و در نهايت يك تصميم واحد در اين زمينه - با حضور و اشتراك نظر متخصصان - اتخاذ كند .

كافي در ادامه افزود : تصميم گيري درباره آن وجهي از زبان فارسي كه از جنبه علمي در تقابل با توسعه قرار مي گيرد يكي از مهمترين اهداف برگزاري اين هم انديشي ها است .

به گزارش مهر ، برخي از موضوعاتي كه قرار است در اين سلسله هم انديشي ها مورد بررسي قرار گيرد عبارتند از : واژه فارسي كدام است ؟ ، وازه گزيني مفهومي در برابر گرته برداري ، اصل شفافيت معنا ، ملاحظات آوا شناختي در واژه گزيني ، استفاده از قالب هاي جديد واژه گزيني در زبان فارسي ، ملاحظات املايي در ثبت واژه ، و  واژه هاي بين المللي .

اولين سلسله هم انديشي ها اوايل آذر يا دي ماه 1384 و با عنوان " واژه فارسي چيست ؟ " برگزار مي شود و پس از برگزاري اولين نشست طبق يك نظام برنامه ريزي هر دو ماه يك هم انديشي برگزار شود .

کد خبر 250061

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha