۲۳ آبان ۱۳۸۴، ۱۵:۲۲

راهكارهاي صيانت از يك "صنعت ملي"/ طرح هاي ابتكاري كارشناسان در فراخوان "مهر"؛ (5)

موسوي : بايد بتوانيم حركت ها را تا 10 حركت آينده پيش بيني كنيم//بيان حق زبان خاص مي خواهد// دولت بايد شعار و شعور را در كنار هم به كار گيرد// در مذاكرات نبايد صرفا به سه كشور اروپايي اكتفا كنيم

موسوي : بايد بتوانيم حركت ها را تا 10 حركت آينده پيش بيني كنيم//بيان حق زبان خاص مي خواهد// دولت بايد شعار و شعور را در كنار هم به كار گيرد// در مذاكرات نبايد صرفا به سه كشور اروپايي اكتفا كنيم

سيد خليل موسوي نماينده سابق ايران در آژانس بين المللي انرژي اتمي و سخنگوي سابق سازمان انرژي اتمي گفت: موضع ما حق است ولي بيان حق زبان خاص مي خواهد و آنچه ما امروز نياز داريم همين قسمت قضيه است.يك قسمت اين است كه تيم دولتمردان و تيم تصميم گيري ما تقويت شود و بداند كه كدام حرف را كجا بزند. طبيعي است صداي مسئولان از همه رسانه ها شنيده مي شود. مساله ديگري كه مي تواند مورد توجه قرار گيرد ايجاد احساس هم سرنوشتي ميان كشورهاي در حال توسعه مثل ايران است.

بخش دوم  و پاياني گفت وگوي خبرنگار "مهر" با مهندس خليل موسوي بدين شرح است:

مهر: در قطعنامه اخير شوراي حكام همه آنچه در توافقنامه پاريس به عنوان توافقنامه دوجانبه مطرح شده بود به عنوان تعهد حقوقي از ايران خواستند نظرتان در خصوص تعهداتي كه ايران در توافقنامه پاريس پذيرفت چيست؟

موسوي:
 بر اساس مذاكرات تهران و بروكسل و پاريس ايران و اروپا متقابلا يك سري تعهدات را پذيرفتند. ما تعهد داشتيم پروتكل را امضا كنيم و برخلاف متن خود پروتكل كه بر تصويب آن در كشور متعهد تاكيد دارد بدون تصويب مجلس داوطلبانه به اجراي آن پرداختيم. همچنين براي اعتمادسازي بسياري از برگ هايي را كه طبق
NPT موظف به باز كردن آنها نبوديم باز كرديم و اين براي اعتمادسازي قدم بسيار بلندي بود. اما اروپايي ها هيچگونه به تعهدات خود عمل نكردند. نه به پيوستن ما به WTO كمك چنداني كردند نه در برداشتن تحريم ها در خصوص تكنولوژي هاي برتر و ... حتي در خود آژانس نيز به ما كمك نكردند. آنها امروز معتقدند ما تعهد پاريس را نقض كرده ايم درحاليكه در حقيقت ما به نشانه اعتراض به آنها كه به تعهداتشان عمل نمي كنند بخشي از تعهداتمان را ملغي كرديم اما متاسفانه بوق تبليغات در دست آنهاست و به جوسازي مي پردازند.

اروپاييها سعي مي كردند خواسته هاي خود را در قالب قطعنامه ها بگنجانند و خواسته هاي ايران جايي ثبت نمي شد و اين همان قانون جنگل است

مهر: بله به نظر مي رسد علت بوجود آمدن اين مشكل اين بود كه هر آنچه ما پذيرفتيم به عنوان تعهد حقوقي ما بعد از تفاهم نامه ها در قطعنامه هاي شوراي حكام بر گردن ما آويخته مي شد. يعني اگر ما در توافقنامه پاريس تعليق چرخه سوخت را پذيرفتيم بعد از آن قطعنامه نيز بر آن صحه گذاشت و خواستار استمرار تعليق شد حتي توافقنامه هاي ما و اروپا خود از آژانس هسته اي تائيد و نظارت  بر پايبندي ايران به تعهداتش را مي خواست در حاليكه تعهدات اروپا در اين توافقنامه ها جايي ثبت نشد و هيچ مرجع بين المللي براي تاثير استمرار پايبندي اروپا به تعهداتش در نظر گرفته نشد، همين موضوع راه را براي عهدشكني اروپا باز مي گذاشت. اين طور نيست؟

موسوي: بله درست است . ببينيد ما سه كشور اروپايي را به عنوان واسطه پذيرفتيم تا آنها با ابزار قدرتي كه در دست داشتند خواسته هاي ما را منتقل كنند و آنها سعي مي كردند خواسته هاي خود را در قالب قطعنامه ها بگنجانند و خواسته هاي ايران جايي ثبت نمي شد و اين همان قانون جنگل است. آنچه كه در قطعنامه ها مشاهده شد اين بود كه در آنها به تعهدات اروپا بصورت اجمالي اشاره مي شد اما در مقابل تعهدات ايران بصورت جزء به جزء در بند بند قطعنامه ذكر مي شد. من فكر مي كنم بايد تعهدات آنها نيز بصورت جزء به جزء ذكر مي شد و حتي توافقنامه پاريس به قطعنامه الصاق مي شد تا تعهدات اروپا نيز قابل پيگيري باشد.

ما را به ناحق متهم كرده اند ما مجرم نيستيم ولي به ادعاي آنها يك كشور متهم هستيم .  خوشبختانه هرآنچه آمريكا ادعا كرده است اعم از آنچه توسط ماهواره هاي جاسوسي گرفته يا جاسوسان داخل كشور همه دروغ درآمده است و آژانس مي تواند با قطعيت اعلام كند كه چنين چيزي صحت ندارد و مي تواند بگويد چون هيچ يك از اتهامات اثبات نشده آنها را به دروغ پراكني متهم كند. امروز نيز بر اساس اين اتهامات به ارجاع به شوراي امنيت و تحريم تهديد شده ايم اما ما از ترس مرگ نبايد خودكشي كنيم ما از اينكه پرونده به شوراي امنيت برود ابايي نداريم اما چون شوراي امنيت داراي چارچوب و مقررات و قانون خاصي براي مصوبات نيست و نمي توانيم زير بار چنين حرفي برويم. اين قطعنامه سلطه آشكار است زورگويي آشكار است و دولت هايي كه با آن موافقت نكرده اند اين ظلم آشكار را ديده اند و مي دانند اگر اين روند زورگويي ايجاد شود ادامه پيدا خواهد كرد.

مهر: راه كارهاي تبليغاتي و سياسي و فرهنگي ايران براي اينكه حرف حقش را به حرف حقش را به گوش جهان برساند و آن را استيفا كند چيست؟

موسوي: ببينيد موضع ما حق است ولي بيان حق زبان خاص مي خواهد و آنچه ما امروز نياز داريم همين قسمت قضيه است كه چگونه حقمان را بيان كنيم و چگونه آن را پيگيري نمائيم. يك قسمت اين است كه تيم دولتمردان و تيم تصميم گيري ما تقويت و كامل شود و بداند كه كدام حرف را كجا بزند. طبيعي است صداي مقامات و مسئولان از همه رسانه ها شنيده مي شود حتي اگر رسانه هاي داخلي را در مقايسه با رسانه هاي غربي ضعيف بدانيم. مساله ديگري كه مي تواند مورد توجه قرار گيرد ايجاد احساس هم سرنوشتي ميان كشورهاي در حال توسعه مثل ايران است.

راهكار ديگر ايجاد تعادل ميان تعاملات اقتصادي و سياسي است ما با انگلستان به عنوان دومين يا سومين شريك اقتصادي كار مي كنيم در شرايطي كه همه تصميمات انگليس به ضرر ماست بنابراين بايد در روابطمان با اين كشور تجديد نظر كنيم و چيزي كه مي توانيم از كشور ديگر بگيريم چرا از انگليس بگيريم. مردم ما هم بايد به اين مساله توجه داشته باشند. از قديم گفته اند حق گرفتني است نه دادني. مردم ايران بايد از حق خود آگاهي يابند و براي گرفتن آن تلاش كنند و سختي بكشند. نابرده رنج گنج ميسر نمي شود ما مي خواهيم گنجي به نام فناوري استراتژيك هسته اي گنجي به نام استقلال و آزادي را بدست آوريم و بايد برايش زحمت بكشيم الان ما مثل دانش آموز در آستانه كنكور نياز به تلاش و تحمل مضاعف داريم.


مهر : پيشنهاد شما براي بهره مندي بييشتر از توان و ظرفيت ملي در پاسداري از فناوري بومي هسته اي چيست؟


موسوي : همبستگي ملت و همبستگي ملت با دولت در اين مقطع ضروي است . دولت بايد شعار و شعور را در كنار هم به كار گيرد. هيچ يك بدون ديگري نه تنها كار ساز نيست بلكه مضر است. بايد به جا شعار بدهيم چه در داخل كشور و چه خارج از كشور ببينيد يك بار مقام معظم رهبري در يك سخنراني به درخواست تكبير بي جا در ميان سخنانش اعتراض كردند و فرمودند شعار بايد به جا داده شود و جاي شعار دادن معين است و از دل بر مي آيد. چنين شعاري شعور به همراه دارد.


مهر: آيا اطلاع رساني در خصوص اهميت موضوع هسته اي و ضرورت ايستادگي براي آن براي مردم تاكنون كافي بوده است؟

موسوي: ما هر جايي بايد ببينيم چه قيمتي را براي چه چيزي مي پردازيم. حتي خداوند در قرآن مي گويد مي خواهيم شما را به يك تجارت پر سود هدايت كنم؟ بعد مي گويد ايمان بياوريد تا سود ببريد و از عذاب جهنم نجات بيابيد خداوند هم از تجارب و معامله سخن مي گويد. در مقابل به دست آوردن گنج آزادي و گنج استفاده صلح آميز از انرژي هسته اي و گنج داشتن فن آوري هاي استراتژيك بايد تلاش كنيم و زحمت بكشيم و تحمل داشته باشيم  اعم از مسئولان، دانشمندان و مردم. ولي مردم بايد از اهميت موضوع آگاهي يابند. ببينيد برخلاف عراق كه 90 درصد مردم مخالف نظام بودند در ايران حداقل 90 درصد ملت موافق نظام هستند. ما شهيد داديم بي خوابي كشيديم بي آبي كشيديم، ترسيديم، جنگ بود شوخي نبود اما يك وجب از خاكمان را نداديم. امروز نيز به جاي خاك به استقلال فكري و صنعتي و استراتژيك ما چشم طمع دوخته اند.

موضوع صرفا برق توليدي از نيروگاه بوشهر نيست كه با ساختن چند سد ديگر قابل جبران باشد هر چند به برق هسته اي هم نياز داريم. ما به چنين دانشي دست پيدا كرده ايم و مردم بايد ببينند كه مي توانند از اين تكنولوژي استفاده كنند. همان مساله اي كه در مورد راديوداروها وجود داشت. در آغاز توليد راديوداروها در كشور را نه تنها غرب باور نمي كرد بلكه مردم و مسئولان كشور خودمان نيز باور نمي كردند. اما وقتي يك عده فداكاري كردند و قبول كردند اين داروها استفاده كنند و آژانس بين المللي انرژي اتمي مطابقت آن را با تمام استانداردهاي بين المللي تائيد كرد همه باور كردند. ما پايداري كرديم و الان به جايي رسيده ايم كه ديگر راديودارو نمي خريم و خودمان توليد مي كنيم و قادر به تامين نياز خاورميانه هم هستيم و اين بايد حفظ شود.

 

ما در تكنولوژي هسته اي در بخش هاي زيادي جزو چند كشور برتر جهان هستيم

                             

مهر : طولاني شدن تعليق چرخه سوخت چه آثاري خواهد داشت؟ 

موسوي :
اگر تعليق طولاني شود و نتوانيم دانشمندان هسته اي را حفظ كنيم هر آنچه بدست آورده ايم نيز از دست مي دهيم. ما در تكنولوژي هسته اي در بخش هاي زيادي جزو چند كشور برتر جهان هستيم از جمله در فراوري اورانيوم و بايد بدانيم كه اين بدان معنا نيست كه اگر ما همچنان در تعليق بمانيم ساير كشورهاي خاورميانه نيز پيشرفت نكنند و از ما سبقت نگيرند.

مهر : راهكار هاي ديپلماتيك برخورداري از حقوق هسته اي را چه مي دانيد؟

موسوي : بايد گستره مذاكرات را وسيع كنيم و صرفا به سه كشور اروپايي اكتفا نكنيم. با هر آنكه در آژانس و در عرصه بين المللي موثر است تعامل سازنده برقرار كنيم. همچنين در سطح سفرا به سفراي خود در ساير كشورها و به سفراي خارجي در ايران آگاهي و اطلاعات لازم و كافي را بدهيم. كنفرانس هاي سياسي و علمي را در هيچ نقطه از جهان بر هيچ قيمتي از دست ندهيم تا بتوانيم حقوقمان و توانمنديهايمان را مطرح كنيم و بگوئيم بر اساس حقوق بشر حق داريم از نعمات خداوند استفاده كنيم. مگر ملت هاي ديگر بشر تراز ما هستند؟ 
آنها به بهانه هاي كوچك مثل محاكمه يك متهم يا هر اتفاق درست و غلط ديگر مي گويند حقوق بشر در ايران زير سوال رفته است. اما بايد بگوئيم كه آمريكا و انگليس و يك عده ديگر مي خواهند يك ملت را از حقوق خود محروم كنند. اين نقض حقوق بشر نيست؟

استفاده از متخصصان ، با تجربه ها و توانمندي ها، حقوقدانان و متخصصان هسته اي ، اقتصادي ، امنيتي و سياسي كه موضوع را بطور منسجم بررسي كنند ضروري است . ما مثل يك شطرنج باز حرفه اي بايد بتوانيم حركت ها را تا 10 حركت آينده پيش بيني كنيم (مصاحبه هاي قبلي) واكنش درست و به موقع بدهيم. چون زمان تصميم گيري بسيار كوتاه شده است و مثل 10 سال پيش زمان واكنش ها و نتيجه گيري ها طولاني نيست.

مهر : به نظر مي رسد بعد از انتخابات، نخبگان خود را از جريان مباحث هسته اي كنار كشيده اند و صرفا در پاسخ به مصاحبه ها از آن دفاع مي نمايند. به تعبيري آنچنان كه بايد و شايد در پي راهكارهاي دفاع از حق ايران نيستند هر چند همگي در لزوم بهره مندي از اين حق متفق القولند . نظر شما در اين خصوص چيست و چگونه مي توان از اين پتانسيل بهره برد؟


موسوي : گسترش دامنه مشاوران و دخيل شدن جريانات و گروهها در تصميم گيري ضروري است . بايد  نظرات مخالفان و موافقان و احزاب و گروه ها و جريانات ايراني را كه  در چارچوب سه اصل عزت و حكمت و مصلحت است بررسي  و در آن چارچوب از همه عقايد استفاده كنيم. موضوع انرژي هسته اي بايد با مشاركت دادن نخبگان از مباحث سياسي و جناحي جدا شود. ما مي خواهيم اسلام و ايران را داشته باشيم پس بايد در عوامل اقتدار و عزت نيز به فرموده امام وحدت كلمه داشته باشيم.

کد خبر 250543

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha