۱۸ آبان ۱۳۸۴، ۲۰:۴۱

شيوه هاي بازجويي سيا مغاير با قوانين بين المللي است/ پنتاگون شكنجه زندانيان را ممنوع مي كند!

شيوه هاي بازجويي سيا مغاير با قوانين بين المللي است/ پنتاگون شكنجه زندانيان را ممنوع مي كند!

يك روزنامه آمريكايي امروز گزارش داد:سازمان"سيا"در گزارشي محرمانه دراوايل سال 2005 هشدار داد كه برخي تكنيك هاي باز جويي كه پس از حملات 11سپتامبر توسط اين سازمان تاييد شد، ممكن است قوانين بين المللي ضد شكنجه را نقض كند.

به گزارش خبرگزاري مهر به نقل از خبرگزاري فرانسه، روزنامه نيويورك تايمزدر مقاله اي فاش كرد : اين گزارش كه در زمان افشاي رسوايي زندان ابوغريب انتشار يافت ، 10 تكنيك تاييد شده در اوايل سال 2002 شامل خفگي ساختگي كه ارتش آمريكا در بازجويي از زندانيان جنگي پا را از آن فراتر گذاشت، فهرست كرد .

اين روزنامه به نقل از مقامات سابق و فعلي سيا كه جزئيات اين گزارش را تشريح كردند، نوشت : دراين گزارش كه توسط جان هلگرسون بازرس كل سيا تهيه شد، از تكنيك هاي مذكور به عنوان شكنجه ياد نشده است كه در آن خاطر نشان مي كند كه اين تكنيك ها به ظاهر كنوانسيون بين المللي ضد شكنجه را نقض مي كند .

كنوانسيون بين المللي ضد شكنجه ژنو كه توسط سازمان ملل تدوين و توسط سناي آمريكا در سال 1994 به تصويب رسيد شكنجه و رفتارهاي تحقير آميز را كه ظالمانه و غيرانساني به شمار مي رود، ممنوع مي كند .

كشمكش ها در دولت آمريكا در اين باره بالا گرفته است كه آيا برخورد انساني با زندانيان بايد با زباني كه مستقيما در كنواسيون ژنو آمده است، تعريف شود يا نه؟ . 

روزنامه واشنگتن پست نيزدرهفته جاري با افشاگري هاي خود درباره اينكه يكي از اعضاي ارشد القاعده پس از حملات يازده سپتامبر به طور سري در بازداشت بسر مي برد و اينكه سازمان سيا در هشت كشورجهان زندانهاي سري دارد به اين جنجال ها دامن زده است .

سازمان اطلاعات مركزي آمريكا " سيا " كه بخشي از وزارت دفاع محسوب نمي شود به طور سري فعاليت مي كند و قوانيني كه طبق آنها فعاليت مي كند براي عموم شناخته شده نيست .

در گزارش محرمانه سيا از تكنيك هاي بازجويي از زندانيان خاص سخن به ميان آمده است كه شامل دهها مظنون تروريستي است كه دراماكن سري در سرتاسر جهان نگهداري مي شود .

درنيويورك تايمز نامي از 10 روش بازجويي كه در گزارش هلگرسون آمده است به ميان نيامده است و تنها به تكنيك خفگي ساختگي كه استفاده از آن توسط سيا تاييد شده است، نام برده شده است . 

اين در حالي است كه در پي افزايش خشم افكار عمومي از شكنجه اسرا و زندانيان از سوي نظاميان آمريكايي بويژه در عراق و افغانستان، وزارت دفاع آمريكا"پنتاگون" شكنجه جسمي و رواني را در بازجويي هاي ارتش از افراد مظنون ممنوع كرد.
 
از سوي ديگر، در پي افزايش خشم افكار عمومي از شكنجه اسرا و زندانيان از سوي نظاميان آمريكايي بويژه در عراق و افغانستان، وزارت دفاع آمريكا"پنتاگون" شكنجه جسمي و رواني را در بازجويي هاي ارتش از افراد مظنون ممنوع كرد.

به گزارش خبرگزاري مهر به نقل از روزنامه واشنگتن پست ، مقامات پنتاگون دستور العمل جديدي را براي بازجويي هاي اطلاعاتي وزارت دفاع آمريكا صادر كردند كه درآن خواستار رفتار انساني و ممنوعيت شكنجه جسمي و روحي شده است اما نحوه اين رفتار را مشخص نكرده است و اين مساله را به دستورالعمل هاي جداگانه كه بررسي آن در حال حاضر انجام مي شود، واگذار كرده است.

اين سند هشت صفحه اي براي اولين بارچندين مورد از سياست هاي وزارت دفاع را در مورد بازداشت ها و عدم سوء رفتار با آنها نقض مي كند، مثل بدرفتاري با زندانيان ابوغريب در عراق در سال 2003.

بر پايه اين گزارش اين دستورالعمل تا حد زيادي نشان مي دهد كه بهبود درسياست هاي آينده چطور بايد صورت گيرد و همچنين تاكيد مي كند كه نوع رفتار با اين بازداشت شدگان بايد به گونه اي مناسب صورت گيرد و از ديگر مفاد اين دستورالعمل اين است كه هرگونه بدرفتاري با آنها بايد به گزارش پنتاگون برسد.

اين دستورالعمل اولين گام درتلاش هاي وزارت دفاع آمريكا است كه قوانيني را براي عمليات بازداشتي تعيين كرده است.مساله بدرفتاري با بازداشت شدگان در عراق، افغانستان، گوانتانامو وكوبا طي دو سال گذشته مورد بررسي قرار گرفته است.

در دستورالعمل پنتاگون آمده است كه با تمام اشخاص بازداشتي و زنداني در خلال بازجويي هاي هدفمند براي دستيابي به اطلاعات بايد به شيوه انساني رفتار شود .

اين دستورالعمل تاكيد مي كند كه شكنجه روحي و جسمي ممنوع است و قانون جنگ و قانون بين المللي وقانون آمريكا و دستورالعمل هاي ديگر در اين زمينه بايد اجرا شود.

به گزارش مهر، اين در حالي است كه پيش از اين نيز سناي آمريكا طرحي را به تصويب رساند كه بر اساس آن بدرفتاري با زندانياني كه در بازداشتگاه هاي تحت نظارت آمريكا در خارج مانند عراق و افغانستان به سر مي برند، ممنوع مي شود .

اين دستورالعمل ها دربرگيرنده تدابيرديگري است كه هنوز درباره سياست بازداشت منظور از رفتار انساني را مشخص نكرده است.

به گفته ويتمان سخنگوي پنتاگون، هماهنگي نهايي درباره اين سند همچنان ادامه دارد و شروط و سياست هاي بازداشت افراد و رفتار با آنها و انتقال و آزادي آنها از ديگر مسائل آن است.

جنجال و مناقشه در داخل دولت آمريكا درباره اينكه آيا مشخص شدن رفتار انساني با زندانيان بايد با مفاد توافقنامه ژنو منطبق باشد، بوجود آمده است.

آمريكا در حالي همچنان با اجراي توافقنامه ژنو مربوط به حمايت از اسراي جنگي در مورد بازداشت شدگان شبكه القاعده و گروه هاي افراطي ديگر مخالفت مي كند كه درعين حال ادعا مي كند به رفتار انساني با آنها پايبند است.

به گزارش مهر، افشاي وجود زندان هاي سري در هشت كشور كه سازمان جاسوسي آمريكا مسئولان برجسته شبكه القاعده را در آن نگهداري مي كند، جنجال هاي داخلي در آمريكا را تشديد كرد.

جرج بوش رئيس جمهوري آمريكا با وارد كردن خود به اين مناقشه ها و حمايت از وجود اين زندان هاي مخفي، گفته است: كشور ما در حالت جنگ قراردارد و وظيفه دولت ما حمايت از ملت آمريكا است و هرآنچه براي تحقق اين هدف انجام مي دهيم و همه فعاليت هاي ما درچارچوب قانون است و ما شكنجه نمي كنيم.

ديك چني معاون جرج بوش خواستار مستثني شدن سازمان سيا از قانوني شده است كه سناتور مك كين، از حزب حاكم جمهوريخواه براي ممنوعيت رفتار وحشيانه و غير انساني و شرم آور دولت آمريكا با اسرا و زندانيان ارائه كرده است، شده است .

به گزارش مهر، اين قانون به عنوان طرح اصلاحيه لايحه تامين بودجه پنتاگون - وزارت دفاع آمريكا - به راي گيري گذاشته شد و گرچه دولت با آن مخالف بود اما سناتورهاي دموكرات نيز از آن حمايت كردند.

 نكته ديگر اينكه دستورالعمل هاي جديد پنتاگون درباره بازجويي ، اقدامات ديگري را كه برخي از آنها جنجال برانگيز است، مجاز دانسته است .

اين دستورالعمل ها به متخصصان اجازه مي دهد تا ضمن ارزيابي افرادي كه تحت بازجويي قرار دارند،  به افرادي كه بازجويي مي كنند، توصيه هايي ارائه دهند.

اين دستورها مشاركت نگهبانان زندان ها را در بازجويي اسرا و زندانيان ممنوع مي كند اما از آنها مي خواهد اطلاعاتي را درباره رفتار زنداني و روابطش كه امكان دارد براي روند بازجويي اهميت داشته باشد، فراهم كنند.

توصيه هاي پنتاگون همچنين استفاده از سگ ها را در جريان بازجويي يا تهديد زندانيان و ارعاب و وادار كردن آن به اعتراف براي اهداف بازجويي ممنوع كرده است.

کد خبر 251432

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha