۲۱ آبان ۱۳۸۴، ۱۳:۴۶

گزارش تحليلي اكونوميست از پيامدهاي انفجار هاي اخير در امان؛

اردن به رغم ادعاي مدرنيته بودن هنوز يك دولت سلطه جوست

برخي محافل رسانه اي جهان معتقدند كه انفجارهاي اخير در اردن در واقع بسياري از ناگفته هاي اين كشور را از لايه هاي زيرين جامعه به سطح منتقل كرد كه ضعف دولت امان در تامين امنيت اين كشور از جمله آنها بوده است.

به گزارش خبرگزاري مهر، هفته نامه انگليسي اكونوميست در مقاله اي به بررسي بمب گذاري هاي اخير اردن پرداخت و نوشت : حمله تروريستي هماهنگ شده در سه هتل امان نشان مي دهد كه اردن آنچنان كه ادعا مي كند چندان آرام و باثبات نيست.

اكونوميست در مقاله اي تحت عنوان" مثل هميشه، باز هم در خاور ميانه" افزود: ادعاهاي دولت اردن مبني بر وجود امنيت و آرامش در اين كشور با بمبگذاريهاي اخير در سه هتل اعيان نشين آن نقض شد.

اين هتلها اغلب مورد استفاده غربي ها، اسرائيلي ها و نخبگان دولت اردن قرار مي گرفت.

به نوشته اين مقاله ، اردن يك هم پيمان منطقه اي مهم براي آمريكا محسوب مي شود.اهميت اين هم پيماني در اين است كه موجب پيشرفت كشور شده و از حكومت پادشاهي 43 ساله آن حمايت مي كند. عبدالله دوم شش سال پيش جانشين پدرش، حسين شد و در پيشرفت اقتصادي ، سياسي و جهاني سازي كشورش بسيار موفق عمل كرد.

  اردن با وجود همه ادعاهاي خود مبني بر مدرنيته بودن و تكثرگرايي سياسي هنوز يك دولت سلطه جو است كه تحت رهبري يك پادشاه و يك قدرت تقريبا مطلق است و تحت يك سيستم امنيتي بي رحم و مراقب اداره مي شود.اصلاحات آن از نوع تحميلي و درجه بندي شده است، مطبوعات كه حق تنفس كمي دارند ، انتخاب شده هستند و هنوز آزادي بيان ندارند.
مجله اكونوميست

اين مقاله در ادامه آورده است اردن در حال حاضر چهارمين كشور از بين بزرگترين كشورهاي دريافت كننده كمك از سوي آمريكا به شمار مي رود.

اين كشور براي ديپلماتهاي غربي، تجار، آژانسهاي كمك رساني و افراد نظامي كه در حال رفت و آمد به عراق هستند به يك مركز تبديل شده است. علاوه بر اين امان مهم ترين ميزبان عراقي هاي تبعيد شده است كه حدود 400 هزار نفر از آنها در آنجا زندگي مي كنند و برخي از آنها نيز وابسته به رژيم سابق و عامل شورشها هستند و برخي نيز به دوره جديد تعلق دارند.

به نوشته اكونوميست، شاه اردن در سال 2003 با حمايت از آمريكايي ها در حمله آنها به عراق در يك قمار شركت كرد - به رغم اينكه پدرش در طول جنگ اول خليج فارس عليه عراق در سال 1991 خود را بي طرف نشان داد كه اين امر موجب رضايت صدام حسين واقع شد و به مذاق آمريكايي ها خوش نيامد -اما اين تصميم شاه اردن تا حد زيادي مورد نارضايتي شهروندان آن قرار گرفت كه بيش از نيمي از آنها داراي ريشه فلسطيني هستند : آنها نسبت به طرفداري آمريكا از اسرائيل نفرت دارند .بيشتر مردم اردن تحت نام بانكداران شرق ( شهروندان غير فلسطيني) مخالف سياست امريكا هستند.

به گزارش مهر، اين مقاله در بخش ديگري مي نويسد : اردن با وجود همه ادعاهاي خود مبني بر مدرنيته بودن و تكثرگرايي سياسي هنوز يك دولت سلطه جو است كه تحت رهبري يك پادشاه و يك قدرت تقريبا مطلق است و تحت يك سيستم امنيتي بي رحم و مراقب اداره مي شود.

اصلاحات آن از نوع تحميلي و درجه بندي شده است، مطبوعات كه حق تنفس كمي دارند ، انتخاب شده هستند و هنوز آزادي بيان ندارند.

نظرسنجي هاي اخير توسط مركز مطالعات استراتژيك در دانشگاه اردن نشان مي دهند كه 77 درصد از پاسخ دهندگان احساس مي كردند كه نمي توانند " دولت را بدون ترس از مجازات مورد انتقاد قرار دهند" در حاليكه فقط 16 درصد فكر مي كردند مي توانند از آن انتقاد كنند .

در بخش پاياني اين مقاله آمده است : در صورت دستگيري عاملان بمب گذاريهاي هفته گذشته بدون هيچ گونه بخششي با آنها رفتار خواهد شد. از سوي ديگر امير جوان مي داند كه بايد محتاط باشد.خشونت زياد براي سركوب اين عوامل ممكن است نتيجه عكس بدهد.

اين مجله تصريح كرد: اردن در زير چهره مهربان خود ميزبان بسياري از تنشهاي خطرناك است.

به گزارش مهر استفاده اكونوميست از جمله بالا در واقع اشاره اي است به تنوع ديدگاههاي مخالفت گونه احزاب و گروههاي اسلامي اردن نسبت به سياست هاي جانبدارانه دولت امان در قبال اهداف آمريكا و اسرائيل در منطقه. 

درانفجارهاي چهارشنبه گذشته درامان كه همزمان درسه هتل صورت گرفت، دستكم 67 تن كشته و 300 تن ديگر زخمي شدند.

کد خبر 252042

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha