مجتبی گهستونی در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار كرد: هر اثری كه ثبت ملی می شود؛ اولین گام برای جلوگیری از تعرض به آن ابلاغ شماره ثبت است. برای جلوگیری از تعرض به آثار باید حریم و عرصه آنها را تعیین كنند.
وی افزود: متاسفانه كشور در زمینه تعیین حریم ضعیف عمل كرده و نسبت به آثار ثبت شده تعیین حریم صورت نمی گیرد. در خوزستان ۹۰۰ اثر از دوره های مختلف تاریخی ثبت شده كه تنها ۱۰ درصد آنها تعیین حریم شده است. این موضوع جای نگرانی دارد و باعث شده تا به آثار تعرض شده و صدماتی به بناهای تاریخی وارد شود.
دبیر انجمن دوستداران میراث فرهنگی خوزستان تصریح كرد: وقتی تعیین حریم صورت نگیرد؛ پروژه های مختلف عمرانی و حفاری های غیر مجاز در این محدوده ها انجام می شود. همچنین ساخت و ساز و كشاورزی در این محوطه ها انجام می شود زیرا عرصه و حریم را برای آثار تاریخی مشخص نمی كنیم. البته این تعیین عرصه و حریم نیاز به نیروی انسانی و تخصیص اعتبار دارد.
گهستونی یادآور شد: برخی از تعیین عرصه و حریم ها صورت می گیرد كه گاه از سوی مرجع آن یعنی میراث فرهنگی ابلاغ نمی شود و به این معنی است كه تعیین حریم صورت نگرفته و باز هم دچار همان مشكلاتی كه در نتیجه عدم تعیین حریم است، می شویم.
وی عنوان كرد: در مورد آثاری كه تعیین حریم صورت گرفته مانند چغازنبیل و سازه های آبی شوشتر مشكلات خیلی كم بوده و امكان برخورد قانونی بالا است. در حالی كه محوطه عظیمی چون ایوان كرخه تعیین حریم شده اند ولی این تعیین حریم ابلاغ نشده است.
دبیر انجمن دوستداران میراث فرهنگی خوزستان با اشاره به اینكه این وضعیت اصلا زیبنده استان نیست، تاكید كرد: در كنار برخی از آثار تاریخی، یک ساختمان بدون تناسب با آن ساخته شده كه در نتیجه عدم تعیین حریم است. البته لازمه تعیین حریم و عرصه آثار اعتباراتی است كه باید از سوی میراث فرهنگی كشور ابلاغ شود.
گهستونی بیان كرد: در زمینه ثبت آثار هم مشكلاتی داریم. به عنوان مثال طبق آمار غیر رسمی اعلام شده ۲۰ هزار اثر در خوزستان ثبت شده است در حالی كه آمار رسمی این ثبت شده فقط ۹۰۰ اثر است.
وی در پایان گفت: حجم تخریب ها و پروژه های دولتی زیاد شده و میراث فرهنگی كشور باید اعتبارات تعیین عرصه را اختصاص داده و نسبت به ثبت آثار و ابلاغ تعیین حریم و عرصه جدیت بیشتری به خرج دهد.
نظر شما