اين در حالي است كه كشور اسپانيا با توليد 12 درصد توليد جهاني ، مقام دوم را پس از ايران به خود اختصاص داده و 15 تن ديگر نيز توسط ساير كشورها توليد مي شود .
اسپانيا با آنكه خود دومين توليد كننده زعفران جهان به شمار مي رود اما دومين وارد كننده زعفران ايران نيزاست .
اين كشور به دليل نزديكي به بازار مصرف و ارتباط تجاري اش با ساير كشورها قدرتمندترين تاجر زعفران در جهان است ، به طوري كه بيش از 80 درصد زعفران صادراتي ايران وارد اسپانيا شده و پس ازبسته بندي مجددا وبا قيمت بيشتر صادر مي شود .
محمد جواد رضايي رييس اتحاديه صادر كنندگان زعفران ، عدم توجه مسوولان را به توليد و صادرات زعفران موجب از دست دادن جايگاه ايران در زمينه توليد اين محصول در دنيا عنوان كرده و مي گويد : در گزارش سازمان خوار و بار جهاني (فائو) در مورد توليد كنندگان زعفران در دنيا ، تنها نام كشورهاي اسپانيا، يونان و منطقه كشمير كه توليد آنها روي هم به ده تن هم نمي رسد ، آمده است .
كارشناسان معتقدند ، برداشت سنتي و غيرعلمي زعفران و مشكلات بسته بندي و بازاريابي حضور ايران را در عرضه اين محصول در بازارهاي جهاني به خطر انداخته است .
اما مسائل و معضلات بي شماري موجب شده تا بخشي از صادرات زعفران به صورت قاچاق در آيد وچون ارزي آوري براي كشور ندارد صدمات جبران ناپذيري را به اقتصاد كشور وارد كند .
به گفته رضايي چندي پيش حجم بالايي از پياز زعفران از كشور و به صورت قاچاق وارد افغانستان شد كه پس از مدتي با پيگيري هاي مستمر جلوي اين صادرات غير قانوني گرفته شد ، اما زعفران هم اكنون در افغانستان نيز كشت مي شود كه ادامه اين روند شرايط توليد اين محصول در كشور را بحراني تر مي كند.
با وجود اينكه بيش از 80 درصد زعفران دنيا در ايران توليد مي شود اما تعيين قيمت زعفران توسط واسطه هاي جهاني نيز يكي ديگر از مشكلات اساسي توليد كنندگان اين محصول درايران است .
حميدرضا شوشتريان ، مدير كارگزاري بورس آگه انديش با انتقاد از اينكه در هيچ جاي دنيا چنين چيزي وجود ندارد كه كشوري كه توليد جهاني يك محصول را به خود اختصاص داده است ، قيمت آن را خود تعيين نكند .مي گويد: علي رغم اينكه ايران يكي از توليد كنندگان منحصر بفرد زعفران درجهان است اما وجود بازارسنتي با سازو كارهاي موجود ، موجب شده كه در حال حاضر تعيين قيمت اين محصول از اختيار صادركنندگان ايراني خارج شود .
همچنين افزايش تعداد صادركنندگان زعفران در بازار خريد و فروش اين محصول و در نتيجه ايجاد رقابت ناسالم و ارائه قيمت هاي غير واقعي از سوي صادركنندگان موجب كاهش قيمت كيفيت زعفران و افزايش مشكلات موجود در بازارهاي جهاني شده است .
عبدالرضا رضايي معاون باغباني سازمان جهاد كشاورزي استان خراسان با اشاره به عدم نظارت برفعاليت صادركنندگان زعفران تصريح كرده است: متاسفانه با وجود افزايش تعداد صادركنندگان زعفران و فرآوري سنتي حجم بالايي از زعفران توليدي در كشور هيچ نظارتي بر نحوه عملكرد آنان از نظر رعايت اصول بهداشتي و بسته بنديهاي استاندارد صورت نمي گيرد
نظر شما