به گزارش خبرگزاری مهر، «ایده» (ἰδέα، Idea، Idēe) در خاستگاهش، یعنی زبان یونانی، از مصدر ειδειν به معنای مشاهده کردن و دیدن برآمده است، اما رفتهرفته جایگاه آن از موضوع مشاهده بصری به موضوعی برای تأمل نظری و عقلی بدل شد. نخستین کارکرد فلسفی قابل توجهِ مفهوم «ایده» در فلسفه افلاطون و نظریه مشهور ایدهها (یا مُثُل) صورت پذیرفت، پس از آن «ایده» در طول نزدیک به دو هزار سال، وارد تاریخی از فراز و فرودها شد: از تصرف جایگاه «کلمه» (Logos) در الهیات مسیحی و نقش آن به مثابه صور علم الهی در قرون وسطی، تا بدل شدن به عالم عقول عرضی (ارباب طلسمات) نزد سهروردی. در ابتدای اندیشه مدرن «ایده» کارکردی متفاوت یافته و نزد بیکن، دکارت و لاک به سطح «تصورِ» ذهنی فروکاسته میشود. اما به مرور با پیوند خوردنش با اراده و طبیعت در اندیشه اسپینوزا و بدل شدن به ایدههای استعلایی نزد کانت و نهایتاً با «مطلقشدن» در اندیشهی هگل، به یکی از کلیدیترین و موثرترین مفاهیم اندیشهی مدرن بدل میشود.
دوره آموزشی «واکاویِ ایده مدرن» خواهد کوشید تا بررسی معنی و نقش «ایده» را از نخستین دقایق اندیشهی مدرن در قرون ۱۶ و ۱۷ آغاز کرده و همراستا با سیر تکوین اندیشه مدرن، جایگاه آن را تا دوران حاضر ردیابی نماید. در این مسیر، تلاش خواهد شد تا در بررسی سیر تکوین «ایده»، تمام منزلگاههای آن در تاریخ فلسفه مدرن غرب (اعم از عقلگرایی مدرن، تجربهگرایی مدرن، ایدهآلیسم آلمانی، اگزیستانسیالیم و حتی پستمدرنیسم) نه منفرداً و به نحوی مستقل و جداگانه، بلکه در یک زنجیره حتیالامکان پیوستهی مفهومی-تاریخی مورد توجه و تأمل قرار گیرند.
دوره «واکاویِ ایدهی مدرن» با تدریس دکتر محمدمهدی اردبیلی در هفت جلسه، روزهای یکشنبه ساعت ۱۴ تا ۱۶ برگزار میشود. آغاز آن ۲۰ اردیبهشتماه است. علاقهمندان به ثبتنام در این دوره آموزشی تا ۱۳ اردیبهشت فرصت دارند در ساعات اداری به مرکز فرهنگی شهر کتاب واقع در خیابان شهید بهشتی، خیابان شهید احمد قصیر (بخارست)، نبش کوچه سوم مراجعه کنند. برای کسب اطلاعات بیشتر با شمارههای ۸۸۷۲۳۳۱۶ و ۸۸۷۱۷۴۵۸ تماس بگیرند.
نظر شما