۲۵ فروردین ۱۳۹۴، ۱۷:۰۹

«نقش مؤمنان برای مقابله با افراط‌گرايی»/۴

هایدی هدسل: ادیان را متهم به تشكیل گروه‌های افراط‌گرا نكنیم

هایدی هدسل: ادیان را متهم به تشكیل گروه‌های افراط‌گرا نكنیم

رئیس مدرسه عالی دینی هاتفورد آمریكا گفت: هرگز نباید بگوئیم گروه‌های افراط‌گرا، مسلمان، مسیحی و یا یهودی هستند و نباید ادیان خود را در تشكیل و فعالیت این گروه‌ها متهم كنیم.

به گزارش خبرگزاری مهر، هایدی هدسل، رییس مدرسه عالی دینی هاتفورد آمریكا، در سخنان خود در نشست دینی «نقش مؤمنان برای مقابله با افراط‌گرایی» گفت: مدرسه عالی دینی هاتفورد آمریكا، قدیمی‌ترین و مهم‌ترین دانشگاه دینی در آمریكاست كه در ابتدا برای تربیت مبلغین مسیحی در مذهب پروتستان تأسیس شد و امروز بعد از ۱۸۰ سال به مركزی برای آموزش مسلمانان، یهودیان و مسیحیان، تبدیل شده است و دانشجویان بر اساس دین خود، در آن تحصیل می‌كنند.

وی در ادامه با قدردانی سخنان آیت‌الله تسخیری در این نشست، افزود: برای مقابله با افراط‌گرایی باید كارهایی انجام دهیم و همچنین از انجام برخی از كارها بپرهیزیم. از جمله اینكه نمی‌توانیم به وجود گروه‌های تروریستی بی‌توجه باشیم. در حقیقت بی‌توجهی ما به این گروه‌ها، دلیل بر از بین رفتن آنها نمی‌شود. گروه‌های افراطی در شرایطی به وجود می‌آیند كه ما ساكت باشیم. عدم وجود صداهای معتدل دینی علیه این گروه‌ها، زمینه ایجاد آنهاست.

وی ادامه داد: دومین كاری كه نباید انجام دهیم، این است كه هرگز نگوییم این گروه‌ها، مسلمان، مسیحی و یا یهودی هستند. به همان مقدار كه ما مؤمنان واقعی معتقدیم این گروه‌های افراط‌گرا مؤمنان واقعی نیستند، نمی‌توانیم بگوییم كه گروه‌های افراط‌گرا در فضای دینی به جود نیامده‌اند؛ اما مهم این است كه نباید ادیان خود را در تشكیل و فعالیت این گروه‌ها متهم كنیم.

این استاد اخلاق اجتماعی، ادامه داد: وقتی شروع به متهم كردن هم كنیم كه فلان دین باعث به وجود آمدن افراط‌گرایی می‌شود، معضل موجود را بیش‌تر دچار پیچیدگی خواهیم كرد.

هایدی هدسل، در بخش دیگری از سخنان خود در خصوص اقداماتی كه در مقابله با گروه‌های افراط‌گرا باید انجام داد، گفت: اولین كار تعلیم است تا به وسیله آن مردم را با حقیقت دین آشنا كنیم. نمی‌توان ادعا كرد كه جوانان، دین خود را به طور كامل می‌شناسند؛ پس باید مردم را با ارزش‌های اخلاقی دین، تاریخ دین، سبك زندگی دینی، تساهل و تسامح، ارتباطات و گفت‌وگو برای مواجهه با سایر مردم، آشنا كنیم.

وی ادامه داد: دومین اقدام ما برقراری ارتباط با افراد مؤثر در ادیان است. باید به ایده‌ها و نظرات دیگری كه در سایر جوامع دینی وجود دارد، ارتباط بگیریم؛ پیش از آنكه بخواهند خود را به صورت دیگری و یا خشن، معرفی كنند. این مهم در سایه گفت‌وگو و ارتباط علمی با افراد، محقق خواهد شد.

رییس مدرسه عالی دینی هاتفورد آمریكا ادامه داد: سومین اقدام ما، عمل كردن است. باید راه‌هایی برای ارتباط و گفت‌وگو بیابیم و آن را عملی كنیم. اگر گفت‌وگوها و تعاملات را عملی كنیم، از همدیگر شناخت پیدا خواهیم كرد.

وی تأكید كرد: البته باید راه‌هایی بیابیم و آحاد مردم جوامع را در این گفت‌وگوها شریك كنیم تا افراد بتوانند ارتباط‌هایی با هم داشته باشند و این فضا، بهترین روش مقابله با افراط‌گرایی خواهد شد.

از راهبردهای افراط‌گرایانه تبعیت نشود

سعود انوار، پزشك و فعال در امور صلح و حقوق بشری بین‌المللی و ملی، دیگر سخنران آمریكایی این نشست بود. وی در آغاز سخنان خود گفت: با افزایش فضا و امكان گفت‌وگوهای دینی، تأثیرات مفیدی حاصل خواهد شد.

وی ادامه داد: مسلمان سنی مذهب هستم. صادقانه بگویم كه تروریست‌ها تنها به نام اسلام این كار را می‌كنند و تنها ادعای مسلمانی دارند. با این حال در دنیا مطرح است كه این گروه‌ها سنی هستند؛ ولی بدانید كه آنها سنی نیستند؛ زیرا سنت پیامبر (ص) در عشق و دوستی است و در آن خشونت جایی ندارد. این گروه‌های تروریستی نمایندگان سلفی‌ها و وهابی‌ها هستند.

وی با بیان اینكه اقداماتی كه به نام اسلام سنی انجام می‌شود ربطی به اسلام ندارد، ادامه داد: وقتی مسلمان سنی خطایی انجام می‌دهد، وظیفه سنی‌هاست كه به‌پا خیزند و علیه او صحبت كنند. همینطور وقتی كسی كه ادعای مسیحی بودن می‌كند، مشكلی ایجاد كرد، وظیفه مسیحیان است كه با او مقابله كنند.

سعود انوار افزود: باید هنگام صحبت درباره افراط‌گرایی، درباره سیاست‌هایی كه منجر به افراط‌گرایی می‌شود هم صحبت كنبم.

وی در پایان سخنان خود گفت: باید بدانیم كه از سیاست‌ها و راهبردهای افراط‌گرایانه تبعیت می‌كنیم یا نه؛ چون پیروی از این راهبردها، افراط‌گرایی را ایجاد خواهد كرد.

اتفاقات سوریه و یمن مربوط به اسلام نیست

در ادامه برگزاری این نشست دینی، فریال سالم، دبیر پروژه امام و رهبری جامعه اسلامی كه توسط مدرسه عالی دینی هاتفورد آمریكا انجام می‌شود، گفت: من در سوریه و در خانواده‌ای اهل سنت، رشد كرده‌ام. با مطالعاتی كه در دمشق و آمریكا داشتم و مشاهداتم از ایران در این سفر، دانستم كه با شیعیان اشتراكات بسیار زیادی داریم.

وی ادامه داد: در بازدیدی كه از مدرسه عالی شهید مطهری داشتیم، دیدم كه همچون اهل سنت، بر سنت شفاهی تأكید می‌شود. معتقدم كه دین را نه تنها در كتاب‌ها كه باید در گفت‌وگوی با مردم در نظر بگیریم؛ مانند آنچه در مدرسه شهید مطهری بود.

فریال سالم، افزود: در مدرسه شهید مطهری همچنین اشتیاق و اهمیت آموزش دین را مشاهده كردم كه قابل تحسین است.

وی با اشاره به محبت اهل سنت به خاندان پیامبر (ص) گفت: عشق و محبت شما ایرانیان به خاندان پیامبر (ص) را تحسین می‌كنم. در احادیث اسلامی آمده كه داشتن محبت به پیامبر (ص) و خاندان او از صفات مسلمان است.

این پژوهشگر مسایل اسلامی در بخشی دیگر از سخنان خود، تأكید كرد: تعامل با افراد باتقوا كه می‌دانند بنیاد اسلام بر صلح و محبت شكل گرفته است، اهمیت گفت‌وگوی ادیان را یادآوری می‌كند.

وی همچنین با اشاره به كثرت‌گرایی مذهبی در ایران، گفت: به جز ایران، سراغ نداریم كه پیروان ادیان مختلف در طول تاریخ با همدیگر همزیستی مسالمت‌آمیز داشته باشند. در این كشور همكای و تعامل شیعه و سنی بسیار با اهمیت است. لازم می‌دانم این را هم عنوان كنم كه آنچه در سوریه و عراق و یمن می‌افتد، مربوط به سنی‌ها و شیعه‌ها نیست و دركل ارتباطی با اسلام ندارد.

گفت‌وگو تنها راه‌حل منازعات است

ترودی جی پریور، عضو هیأت علمی مدرسه عالی دینی هاتفورد، آخرین سخنران آمریكایی این نشست بود كه با بیان وجود تفاوت بین گفت‌گو و مجادله، اظهار كرد: من یك یهودی و دارای همسری مسیحی كاتولیك، هستم و از آموزه‌های اسلام و مسیحیت تحت تأثیر قرار گرفته‌ام. در خانواده بدون توجه به اختلافات دینی، همیشه با محبت برخورد كرده‌ایم و زندگی آرامی داشته‌ایم كه ناشی از تعامل بوده است.

وی افزود: در جامعه نیز با انجام گفت‌وگوهای دینی می‌توان به آرامش رسید؛ زیرا تنها راه حل مشكل بزرگ امروز جهان، همین تداوم گفت‌وگوهاست. باید پیغام این گفت‌وگوها را به جوامع خود برسانیم؛ هم در سطح ملی و هم در سطح بین‌المللی.

وی در پایان سخنان خود با بیان اینكه آشنایی‌اش با مردم ایران، بیش‌تر می‌شود، گفت: در بازگشت به آمریكا، از ایران و فرهنگ و مردم آن صحبت خواهم كرد و امیدوارم شما هم در بین مردم خود به این تلاش‌ها اشاره كنید.

بنا بر اعلام این خبر، مركز گفت‌وگوی ادیان و تمدن‌های سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی نشستی را با حضور اندیشمندان و صاحب‌نظران دینی كشورمان و هیأتی از اندیشمندان مدرسه عالی دینی هارتفورد آمریكا كه به همت مؤسسه بین‌المللی مطالعات اسلامی قم به ایران سفر كرده‌اند، با عنوان «نقش مؤمنان برای مقابله با افراط‌گرایی» برگزار كرد.

این نشست با حضور و سخنرانی ابوذر ابراهیمی‌تركمان، رییس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، آیت‌الله تسخیری، مشاور مقام معظم رهبری در امور جهان اسلام، مره صدق، نماینده كلیمیان در مجلس شورای اسلامی، كشیش گیورگیس نرسیسیان، نماینده اسقف اعظم سیبوه سركیسیان خلیفه ارامنه تهران، حجت‌الاسلام ابوالحسن نواب، رییس دانشگاه ادیان و مذاهب، از طرف ایران و خانم هایدی هدسل، رییس مدرسه عالی هارتفورد آمریكا، و تعدادی از اعضای هیأن امنا، هیأت علمی و دانشجویان این مركز آموزش دینی، از ساعت ۱۰ صبح امروز ۲۵ فروردین، در محل سالن شهید رحیمی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، برگزار شد.

کد خبر 2534390

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha