۶ اردیبهشت ۱۳۹۴، ۹:۴۵

ولئی:

سعدی کیمیاگر جهان ادبیات است

سعدی کیمیاگر جهان ادبیات است

زنجان- عضو هیئت علمی دانشگاه زنجان گفت: سعدی کیمیاگر جهان ادبیات است چون شاعرانی نظیر مولوی تنها در ملکوت سیر می کنند و اندیشه و زبان و ارکان وحدت را در مسیر رسیدن به ملکوت استفاده می کنند.

به گزارش خبرنگار مهر، قربان ولئی شامگاه یکشنبه در مراسم بزرگداشت روز سعدی در محل دانشگاه زنجان افزود: وجه امتیاز سعدی این است که در ادبیات با رعایت اعتدال هر دو ساحت یعنی هم ملک و هم ملکوت را به تصویر می کشد و در واقع  بین عشق مجازی و حقیقی پل زده و همانند شاعر معاصر منزوی سعی در این امر داشته که با عشق ورزیدن به محسوسات میان بر بزند و به حقیقت برسد.

وی ادامه داد: سعدی یک عاشق بی قید و شرط است و در قرن هفتم بدون هیچ منفعت گرایی شخصی و نه به نحو تصنعی، مرکز آموزه های خویش را مهرورزی قرار می دهد و به طریق عشق انتظار یعنی عشق می ورزد بدون اینکه از معشوق انتظاری داشته باشد، توان وجود آدمی را تلطیف می کند و بالا ترین گوهر وجودی آدمی یعنی عشق را به تصویر در می آورد.

وی ادامه داد: بسیاری از شاعران سبک خراسانی به گونه ای به جهان نگاه می کنند گویی فقط این جهان  وجود دارد، حال سعدی هر دو جهان را به طور متعادل مورد بررسی قرار می دهد

وی با اشاره به اینکه این شاعر در قرن هفتم و در زمان حمله مغول ها که خشونت و بی اخلاقی و آشوب در جامعه حکمفرما بوده برای مخاطب خود شعر می سروده است افزود: سعدی، یک مصلح اجتماعی است و مانند یک پزشک به جامعه نگاه می کند و درد جامعه را تشخیص می دهد و درمانش می کند. پیش از سعدی، جهان ادبیات یا غلبه عقل را به تصویر می کشد یا غلبه احساس و در واقع سعدی میان این دو تعادل بر قرار می کند، همان طور که نثر و نظم را به هم نزدیک کرده و به تعادل می رساند.

وی با تاکید بر اینکه سعدی، میانه رو ترین شاعر در عرصه ادبیات است ادامه داد: سعدی بهترین منبع برای درست گویی و درست نویسی است و اگر کسی سعی در یادگیری درست زبان فارسی است می توان سعدی را به او توصیه کرد.

عضو هیئت علمی دانشگاه زنجان گفت: سعدی از منظر دیگر سعی در نزدیکی علم عرفان به اخلاق داشته است و با اشاره به این که کمتر کسی بوستان را عرفانی می داند بیان کرد این در حالی است که عرفان بخش عمده این کتاب را تشکیل می دهد و در شریعتی و طریقت و حقیقت حرفها برای گفتن دارد.

ولئی افزود: سعدی در بوستان جامعه آرمانی خود را به تصویر می کشد و در گلستان جامعه ای که در آن می زیسته را نشان می دهد و سعدی جامع وحدت و کثرت است و همانند و با یک چشم جامع حال را می بیند و مشکلاتش را بررسی می کند  و با چشم دیگر مسیر رو به کمال را می بند و سعی دارد جامعه را به آن سمت سوق دهد و از منحرف شدن آن جلوگیری کند.

وی گفت: سعدی شاعر متعادلی است و عشق و عقل، نظم و نثر و زبان و گفتارش متعادل است و سعی دارد تمام ساحت ها را در شعر خود بگنجاند.

کد خبر 2562006

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha