۸ اردیبهشت ۱۳۹۴، ۱۱:۰۵

همزمان با دریافت گران‌ترین جایزه ادبی اسپانیا صورت گرفت؛

انتقاد برگزیده «سروانتس» از فقروفساد در دنیا/ بگذارید مجنون باشیم

انتقاد برگزیده «سروانتس» از فقروفساد در دنیا/ بگذارید مجنون باشیم

خوان گویتیسولو در سخنرانی کوتاهی در مراسم دریافت جایره سروانتس ابراز تاسف خودش را از وضع موجود اعلام کرد.

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از ال‌پائیس، خوان گویتیسولو یکی از مهمترین نویسندگان زنده اسپانیا، با ارایه کوتاه‌ترین سخنرانی دریافت جایزه، در این مراسم شرکت کرد.

این نویسنده ۸۴ ساله که در برابر شاه فیلیپ ششم سخنرانی می‌کرد و از دست او این جایزه را دریافت کرد، درباره عدالت اجتماعی و دون کیشوت شوالیه خیالی که میگوئل دو سروانتس خالقش بود حرف زد.

وی گفت: با بازگشتی به سروانتس و با فرض جنونی که او به عنوان فرم برتری از سلامت عقلی، به عنوان درسی در «دون کیشوت» نهفته دارد، برای خوانندگان آثار من که زندگی‌ را به لطف کتاب او ملموس می‌بینند، سخت است که خودمان را از دنیایی که زیر سایه بیکاری، فساد، موقعیت‌های مخاطره آمیز برای زندگی، رشد نابرابری اجتماعی و تبعید متخصصان جوان قرار گرفته، بیرون بکشیم و این مسایل را نادیده بگیریم. او با اشاره روشن به برخی از بزرگترین چالش‌هایی که اسپانیا به دلیل بحران اقتصادی با آن دست به گریبان است، این سخنان را بر زبان آورد و افزود: اگر این جنون است، پس بگذارید مجنون باشیم.

این جایزه که به یاد خالق دون کیشوت و به نام او خوانده شده به ارزش ۱۲۵ هزار یورو گران ترین جایزه ادبی زبان اسپانیایی است.

گویتیسولو فرزند یک خانواده اشرافی که در جوانی به حزب کمونیست پیوست و اسپانیا را در سال ۱۹۵۶ به مقصد پاریس و مراکش ترک کرد، اکنون ساکن همین کشور عربی است.

او در سخنانش اشاره‌ای هم به ایجاد حزب سیاسی پودموس کرد و گفت: بگذارید با صدای بلند و واضح بگوییم در اسپانیا «ما می‌توانیم». او به جنبش‌های اجتماعی هم اشاره کرد و نیز بنیادهایی که علیه ریاضت طولانی مدت فعالیت می‌کنند، و افزود: دلایل زیادی برای خشمگین بودن وجود دارد و یک نویسنده نمی‌تواند آنها را بدون خیانت به خود نادیده بگیرد.

او اشاره‌ای هم به کشف جدید مدفن سروانتس در مادرید کرد و گفت: به جای تاکید بر کشف استخوان‌های نازک سروانتس و استفاده تجاری از آنها، شاید با فکر جلب توریسم در ذهن، به عنوان اشیای عتیقه مقدس، که البته بیشترشان هم در چین ساخته می‌شوند، بهتر نبود بر دوران تاریک زندگی او نوری می‌تاباندیم و از اسارتش در الجزایر حرف می‌زدیم؟

این رمان نویس و شاعر و مقاله‌نویس ثابت ال پائیس، از کسب و کار نوشتن هم گفت و پس از تقسیم نویسندگان به آنهایی که شغلشان را به عنوان وظیفه‌شان می شمارند و آنهایی که کارآموزانی علاج ناپذیر هستند، اعتراف کرد که او پیش از این که به گروه دوم بپیوندد، از نوع اول بود و به دنبال شهرت و شکوه و بزرگی می‌گشت.

وی افزود: اما برای انجام کاری واقعی و هنری عجله‌ای نیست: می‌تواند چند دهه در خواب بماند، مثل «لا رجنتا» (شاهکار قرن نوزدهمی نوشته لئوپولدو آلالس کلارین) یا حتی قرن‌ها، مانند «لا لوزانا آندالوسا» (رمانی از قرن شانزدهم) و این واقعیت که از من این ستایش ادبی می شود مرا با سوالی روبه رو می‌سازد؛ حضوری ناخواسته بودن است که به من و کارم آرامش می‌بخشد.

گویتیسولو نویسنده اسپانیایی آذرماه گذشته به عنوان برنده جایزه معتبر سروانتس در سال ۲۰۱۴ انتخاب شد و در مراسمی که پنج شنبه سالروز درگذشت سروانتس در زادگاه این نویسنده برگزار شد، این جایزه را دریافت کرد.

گویتیسولو که پیش از این به عنوان برنده جایزه ملی ادبیات اسپانیا در سال ۲۰۰۸ انتخاب شده بود، خالق رمان، مقاله، خاطرات و کتاب‌های سفر است. اولین رمان از بیش از ۲۵ عنوان رمانی که وی خلق کرده با عنوان «قاتلان جوان» در سال ۱۹۵۴ منتشر شد. گویتیسولو مجموعه‌ای رمان منتشر کرده که در آن از رآلیسم اجتماعی بهره برده است. رمان سال ۱۹۷۰ او با عنوان «کنت خولیان» حمله ای به نظرات کاتولیکی و محافظه کاری در اسپانیا بود که مثل خیلی از کتاب های دیگرش تا زمان مرگ فرانکو در سال ۱۹۷۵، در سرزمین مادری‌اش ممنوع اعلام شدند.

این جایزه که در سطح نوبل ادبیات اسپانیایی زبان مطرح است، پیش از این به نویسندگان برجسته‌ای چون یوسا و فوئنتس اهدا شده و النا پونیاتوسکا در سال ۲۰۱۳، کابالرو بونالد در سال ۲۰۱۲ و نیکانور پارا در سال ۲۰۱۱ از برندگان اخیر آن بودند.

کد خبر 2563910

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha