خبرگزاری مهر _ گروه فرهنگ: مرور حوزه کتاب در هفته را با اخبار مربوط به نمایشگاه کتاب آغاز می کنیم. علیرضا مختارپور دبیرکل نهاد کتابخانه های عمومی کشور در سفری استانی به اردبیل، ضمن سخنرانی در کتابخانه مرکزی اردبیل در جمع کتابداران این استان، به بیان مسائلی درباره عدم حضور نهاد در نمایشگاه امسال و حضور این نهاد در دوره های پیشین نمایشگاه پرداخت.
وی با اشاره به عدم حضور نهاد در بیست و هشتمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران، گفت: عدم حضور نهاد تنها به دلیل کمبودهای مالی نیست، اگر بودجه کافی هم داشتیم، در نمایشگاه شرکت نمی کردیم. آیا صحیح است در حالی که برخی ناشران کشور به دلیل شمارگان پایین کتاب در آستانه تعطیلی قرار گرفته اند، صدها میلیون، خرج حضور نمایشی نهاد در نمایشگاه شود؟
۳۰ میلیون تومان خرج بادکنک های نهاد در نمایشگاه سال ۹۲ شد
مختارپور در بخشی از همین سخنان گفت: من هرگز بنای باز کردن بسیاری از مسائل و پاسخگویی به برخی از مطالب را ندارم، اما فقط کافی است به دو نمونه اشاره کنم تا معلوم شود در نهاد چه خبرها بوده است؛ در سال ۹۲، فقط ۳۰ میلیون تومان خرج بادکنک نهاد برای توزیع در نمایشگاه شد؛ در سال ۹۳، قبل از دوره جدید نهاد، فقط ۲۰ میلیون تومان به مدیران و کارکنان نهاد در نمایشگاه پاداش داده شده است.
وی افزود: بهتر است این بحث پایان یابد و مجبور نشوم تمامی ناگفته ها را بازگو کنم. ترجیح می دهم تمامی این نوع بودجه ها را در راستای خرید کتاب مناسب برای کتابخانه ها هزینه کنم.
ورود ۵ محموله کتاب به نمایشگاه
طی روزهای این هفته، مدیر کمیته اجرایی بیست و هشتمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران از ورود پنج محموله جدید کتاب خارجی با وزنی حدود ۱۲۰ تن به گمرک نمایشگاه خبر داد. حسین صفری با اشاره به ورود محمولههای جدید کتاب به کشور اظهار کرد: طی روزهای گذشته ۵ محموله جدید کتاب از طریق زمینی و دریایی وارد نمایشگاه کتاب شده است.
وی گفت: این محموله کتابها حدود ۱۲۰ تن وزن دارند و از کشورهای انگلستان، پاکستان، لبنان، سوریه، هلند، مصر، ترکیه، کویت و آمریکا به ایران ارسال شدهاند. در مجموع تا به امروز ۱۷ محموله کتاب خارجی با وزنی حدود ۳۴۰ تن به نمایشگاه وارد شده است.
برپایی سالن چاپ نمایشگاه منتفی شد
خبر دیگر درباره نمایشگاه، مربوط به حوزه چاپ و نشر می شد. در پی ناتوانی روسای ۴ اتحادیه حوزه صنعت چاپ در جلب مشارکت اعضایشان برای حضور در سالن چاپ نمایشگاه کتاب تهران برپایی، این سالن منتفی شد.
چندی پیش مسئولان ۴ اتحادیه حوزه چاپ شامل اتحادیه لیتوگرافان، چاپخانه داران، صحافان و صادرکنندگان صنعت چاپ اعلام کردند که قصد دارند همزمان با برگزاری بیست و هشتمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران، سالنی ویژه با هدف معرفی صنعت چاپ و بستهبندی کشور برپا کنند. با این حال امیرمسعود شهرامنیا قائم مقام و معاون اجرایی بیست و هشتمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران در گفتگو با خبرنگار مهر، ضمن تائید کنار کشیدن روسای اتحادیههای حوزه چاپ از برپایی سالن چاپ در نمایشگاه امسال کتاب تهران، گفت: بله این موضوع صحت دارد.
وی بعد از توضیحات مفصلی که در این باره ارائه کرد، گفت: ما سالنی مستقل به عنوان سالن چاپ در نمایشگاه نداریم.
عرضه آثار تازه رهبرانقلاب در نمایشگاه
خبر دیگر درباره حضور انتشارات انقلاب اسلامی در بیست و هشتمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران بود. این ناشر با ۱۵۲ عنوان کتاب و لوح فشرده از آثار و بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامی در نمایشگاه حضور خواهد داشت.
ادامه سکوت درباره معرفی مدیر اداره کتاب
با خروج از فضای خبرهای نمایشگاه، به خبر مربوط به معرفی مدیر اداره کتاب می رسیم.
بیش از ۶ خبرگزاری به تواتر -و البته بدون ذکر منبع- روز شنبه ۵ اردیبهشت خبر انتصاب محمد سلگی را به عنوان مدیر اداره کتاب منتشر کردند.
از حدود ۳ ماه پیش (دقیقاً ۱۱ بهمن ۹۳) و پس از برکناری علی شجاعیصائین از مدیریت اداره کتاب وزارت ارشاد، این دفتر با سرپرستی همایون امیرزاده مشاور معاونت فرهنگی این وزارتخانه اداره میشود. ۱۸ فروردین امسال سخنگوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در نشست خبری خود با خبرنگاران از معرفی مدیر اداره کتاب تا قبل از شروع نمایشگاه کتاب خبر داد.
با وجود این شرایط و خبری که رسانه ها روز شنبه این هفته منتشر کردند، هنوز اعلام رسمی مبنی بر تائید این خبر منتشر نشد و این وضعیت هنوز هم ادامه دارد. حسین نوش آبادی سخنگوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در گفتگویی که روز دوشنبه ۷ اردیبهشت با خبرنگار مهر داشت، گفت: تا این لحظه که من با شما صحبت میکنم، اتفاقی در مورد مدیریت اداره کتاب نیفتاده و این مسئله منوط به تصمیم وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی است و همانطور که گفتم ۳، ۴ نفر برای این مسئولیت مطرح هستند اما هنوز تصمیمی در این خصوص اتخاذ نشده است.
معرفی معاون فناوری و اطلاعرسانی خانه کتاب
این هفته همچنین مجید غلامی جلیسه مدیر عامل موسسه خانه کتاب ایران طی حکمی مجتبی تبریزنیا تبریزی را به عنوان «معاون فناوری و اطلاع رسانی» منصوب کرد.
تبریزنیا که از سال ۱۳۸۹ تاکنون مدیرمسئول انتشارات آبادبوم است، تدوين كتاب «راهنمای ناشران و کتابفروشان ايران»، توليد نرمافزار راهنمای ناشران و كتابفروشان ايران، توليد و انتشار كتابچه گزيده كتابشناسی توصيفی «مديريت شهری» به مناسبت نخستين جشنواره انتخاب برترينهای پژوهش در حوزه مديريت شهری را نیز بر عهده داشته است.
درگذشت رئیس اسبق اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران
خبر درگذشت داوود رمضان شیرازی رئیس اسبق اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران هم روز شنبه ۵ اردیبهشت و ابتدای این هفته منتشر شد.
داوود رمضان شیرازی، ناشر پیشکسوت و مدیر انتشارات سنایی که ۸ سال ریاست اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران را هم بر عهده داشت، پس از یک دوره طولانی بیماری، غروب جمعه ۴ اردیبهشت در بیمارستان مهر در تهران درگذشت. رمضان شیرازی کار خود در زمینه کتاب از سال ۱۳۲۷ آغاز کرد. دیوان فخرالدین عراقی، دیوان سنایی و اشک مهتاب از جمله کتابهای انتشارات سنایی در دوره مدیریت زندهیاد داوود رمضان شیرازی بود.
یک کتابفروشی در آستانه تعطیلی قرار گرفت
دیگر خبر مربوط به وقایع بیرون نمایشگاه کتاب که این هفته منتشر شد، درباره تعطیلی کتابفروشی یک ناشر بود. به این ترتیب، مدیر نشر مثلث از تعطیلی کتابفروشی این نشر به علت شرایط بداقتصادی خبر داد و گفت: «شهر کتاب» ها هرقدر به ناشران در فروش بهتر کتابها کمک کردهاند به همان اندازه به کتابفروشیهای کوچک آسیب رساندهاند.
نیما سلیمی، مدیر نشر مثلث در گفتگویی که این هفته با خبرنگار مهر داشت، مشکلات مالی را دلیل اصلی تعطیلی کتابفروشی، عنوان و بیان کرد: من از یکسال و نیم پیش تاکنون مدیریت کتابفروشی را واگذار کردهام. واقعیت اینکه چرخ کتابفروشی نمیچرخد.
وی همچنین گفت: از سوی دیگر مردم، گرانی کتاب و اوضاع بد اقتصادی را بهانه میکنند اما مشکل اصلی ما در پایین بودن سرانه مطالعه، نه مشکلات اقتصادی که مسایل فرهنگی است.
تصویرگر باسابقه کتابهای کودک بستری شد
نورالدین زرینکلک نقاش و تصویرگر کتابهای کودک به علت حمله قلبی در بیمارستان بستری شده است. نورالدین زرینکلک متولد ۱۳۱۶ است و از پیشکسوتان تصویرگری کتاب کودک در کشور محسوب می شود.
بر اساس نظر پزشک معالج این تصویرگر، گویا حمله قلبی زرینکلک بر اثر خستگی و استرس بوده و در مغزش، لختهای دیده شده و او به این خاطر، مشکل تکلم پیدا کرده است.
درگذشت حنجره زخمی آفریقا
خبر دیگر، مربوط به حوزه بین الملل کتاب و ادبیات می شود. محمد الفیتوری، شاعر بزرگ سودانی که او را حنجره زخمی آفریقا لقب داده بودند در سن ۸۵ سالگی و به دنبال یک دوره بیماری، این هفته درگذشت. فیتوری از نمایندگان برجسته شعر نوگرای زبان عربی (شعر الحر) و از سخنسرایان پرآوازه آفریقا بود. او در سال ۱۹۳۰ در شهر جنینه در دارفور غربی (سودان امروز) به دنیا آمد. پدرش از صوفیان اهل طریقت بود و او را از کودکی با معارف و تعالیم دینی آشنا کرد.
فیتوری از مخالفان سرسخت رژیم جعفر نمیری، رئیس جمهور سودان بود و به خاطر اعتقادات سیاسی خود، سالهای طولانی از سفر به سودان منع شد.
نظر شما