به گزارش خبرنگار مهر، مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی فارس پیش از ظهر دوشنبه در آیین گشایش این همایش که با حضور نویسندگان و پدیدآورندگان ادبیات کودک و نوجوان ظهر امروز برگزار شد، گفت: دهه شصت میلادی دوره بازگشت به خویشتن بود. پس از آن دهه های دیگر با موضوع جهانی شدن و به واسطه محلی شدن با اتکا به فرهنگ عامه و فولکور شکل گرفت.
تاثیرات فرهنگ عامه در حوزه کوکان کم رنگ شده است
بهزاد مریدی ابراز کرد: در حوزه ادبیات محلی، جریان متفاوت بود و ادبیات به عنوان رکن اساسی شکل گرفت در حالیکه در دوره معاصر تاثیرات فرهنگ عامه در حوزه کوکان کم رنگ شده است.
وی این اتفاق را اجتناب ناپذیر دانست و افزود: با توجه به اینکه کودک کنونی انسانی جهانی است، دیگر این کودک نه ایدئولوژیک فکر می کند و تعصب های ملی و قومی نیز برای کودک متصور نیست، زیرا کودک جاذبه ها را می بیند از این رو دولتمردان وسیاستگذاران هر کشور می توانند از این اشکال در مسیر خود استفاده کنند.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد فارس تاکید کرد: امروز دانشمندان این حوزه گردهم می آیند تا استراتژی های خود را یک کاسه تا فرهنگ عامه را برای کودک ترسیم کنند.
وی افزود: کودک جهانی فکر می کند و این ماییم که باید این فضا را در جاذبه در نوشتار و ادبیات شکل دهیم.
در ادامه مراسم دکتر کاووس حسن لی استاد دانشگاه شیراز نیز اعلام کرد: فارس این ظرفیت را دارد که ادبیات کودک خود را بیشتر جستجو کند.
دانشنامه ضرب المثل های فارس در حال گردآوری است
وی با بیان اینکه در دانشگاه شیراز نیز این گنجایش وجود دارد، ابراز کرد: در این راستا دانشنامه ضرب المثل های فارس در حال گردآوری است از این رو آمادگی داریم گروه های تحقیقاتی درباره فرهنگ عامه و ایرانی در اختیار پژوهشگرانی چون پروفسور اولریش مارزلف قرار دهیم تا در زمینه تحقیقی و پژوهشی تاثیر ادبیات عامیانه در ادبیات رسمی یا ادبیات کودک را جستجو و تالیف کنند.
در ادامه برنامه های روز نخست این همایش که همراه با برپایی نشست های تخصصی، هم اندیشی ها و کارگاه های ادبی است دکتر مرتضی خسرونژاد، استادیار فلسفه تعلیم و تربیت دانشگاه شیراز با موضوع "در جست و جوی نظریه ویژه کتاب های تصویری داستانی" سخنرانی کرد.
همچنین در روز نخست این همایش مقاله های ارایه شده در کنفرانس (ACLAR,۲۰۱۴) استرالیا خوانده شد که فاطمه فرنیا مقاله خود را با موضوع «ایدئولوژی چگونه بر احساسات بازی می کند: بررسی شگردها و تکنیک های عاطفی در من نوکر بابا نیستم» خواند.
در پیوند با این بخش، سودابه شکراله زاده «رهاوردهای نظریه تمرکززدایی برای ایدئولوژی های جنسیتی بر اساس مطالعه موردی افسانه لجباز» را ارایه کرد.
همچنین در این روز، مقاله «شگردهای خوانش انتقادی در کتاب های تصویری داستانی ایرانی» توسط مهناز جوکاری و عطیه فیروزمند، کارشناسان ارشد ادبیات کودک دانشگاه شیراز خوانده شد.
آیین پایانی پنجمین همایش ملی ادبیات کودک و نوجوان ۱۶ اردیبهشت در تالار حافظ برگزار می شود.
نظر شما