دو جوان 15و 17 ساله سياه پوست كه به تازگي به فرانسه مهاجرت كرده اند، از بيم آنكه به خاطر رنگ پوستشان پليس آنها را اذيت نكند، دست به فرار مي زنند و در همين حال ماموران پليس به تعقيب آنان مي پردازند. جوانان براي فرار از پليس به حفاظ محوطه نيروگاه برق مي رسند و از آن بالا مي روند تا خود را از ديد پليس مخفي دارند، اما پس از لحظاتي بدون توجه به اخطارهايي كه بر روي حفاظ ديوار نوشته است، به منطقه ممنوعه مي روند و دچار برق گرفتگي مي شوند. اين جوانان را ديگر پليس تعقيب نمي كند و براي هميشه از تبعيض و نقض حقوق بشر نقسي راحت مي كشند.
در پي اين حادثه خانواده و ساكنان شهر "كليشي سو- بوآ" در حومه پاريس دست به تظاهرات مي زنند و اين خود بهانه اي مي شود تا مهاجران نارضايتي خود را نسبت به سياست دولت اعلام كنند.
به گزارش مهر، نيكولا ساركوزي وزير كشور فرانسه به دنبال اين حادثه و گسترش تظاهرات و ناآرامي در حومه دست به افزايش تدابير امنيتي زد و برخي افراد و جوانان سياه پوست مهاجر به فرانسه را دستگير كرد، اما مساله ريشه دار تر از اين حرف ها بود كه با افزايش تدابير امنيتي يا دستگيري چندجوان ماجرا خاتمه يابد.
موج اعتراض از شهر "كليشي سو - بوآ" به شهرهاي ديگر حومه پاريس نيز كشيده شد و صدها خودرو در آتش سوخت.
در همين زمان، كشور فرانسه اظهار داشت: ما هرگز ميدان را ترك نخواهيم كرد و در برابر آنها تسليم نخواهيم شد، همانطوري كه از نظام جمهوري دست نخواهيم كشيد و عاملان نا آرامي ها را رها نخواهيم كرد، زيرا آنها قانون شكن هستند و تصور مي كنند، مي توانند دست به هرگونه اقدامي در سرزمين جمهوري فرانسه بزنند.
ساركوزي افزود : جمهوري فرانسه تمام نيرو و توانايي خود را براي ساختن آينده براي ديگران بسيج خواهد كرد.
وزير كشور فرانسه اوضاع امنيتي را مناسب ندانست اما وي اذعان كرد كه نمي توان تخمين زد كه چه موقع ناآراميها و خشونت ها در اين كشور پايان خواهد يافت .
وي ناآرامي هاي كنوني در حومه پاريس را سازمان يافته دانست و گفت : جستجو براي يافتن عاملان اين ناآراميها آغاز شده است.
يك هفته از درگيري ها گذشته است ، تاكنون حدود 300 نفر دستگير و 1260خودرو در آتش سوخته است.
به گزارش مهر، ژاك شيراك رئيس جمهوري فرانسه هنوز هيچ اظهار نظري درباره درگيري هاي اخير در كشورش نكرده است كه اين مساله حتي تعجب مردم فرانسه را نيز برانگيخت.
پليس فرانسه نيز در اين زمان تلاش كرد تا بر روي اقدامات خود سرپوش بگذارد اما مردم خشمگين مناطق فقيرنشين "اسول"و "سين سان دوني" و"ايفلين" و"فالدواز" در تظاهراتي به اماكن عمومي حمله كردند و بيش از يكهزار و 200 وسيله نقليه عمومي در اطراف پاريس دچار حريق شدند.
مقابله خشن پليس و نيروهاي امنيتي با مردم فقير حومه پاريس كه سال ها از تبعيض موجود در فرانسه رنج مي برند، نشان داد كه دولت فرانسه وحشيانه ترين رفتارهاي نژادپرستانه را در مورد اتباع سياه پوست خود اعمال مي كند.
شهروندان آفريقايي الاصل كه در جريان دوران استعمار سياه فرانسه به عنوان برده از آفريقا به اين كشور انتقال داده شده اند، دهها سال از تبعيض موجود به شدت رنج مي برند. اين تبعيض به ويژه در زمينه ارائه خدمات بهداشتي ودرماني و كار وآموزش كاملا مشهود است.
مقايسه سطحي ميان وضعيت معيشتي سفيد پوستان و سياه پوستان نشان مي دهد كه فرانسويان نژاد پرست همچنان هموطنان سياه پوست خود را به چشم بردگان مي نگرند.
سياه پوستان محروم حومه پاريس كه ده ها سال است، تلاش مي كنند تا وضع معيشتي خود را بهبود بخشند متاسفانه براي اشتغال و اقامت در پاريس با يك سلسله موانع عديده اي روبرو مي شوند، زيرا دولت فرانسه آنان را شهروندان درجه دو به شمار مي آورد.
اما بازهم سكوت مجامع بين المللي و مدعيان دفاع از حقوق بشر در برابر عملكرد دولت فرانسه در اين ناآرامي ها نشان داد كه حقوق بشر تنها ابزاري در خدمت قدرت هاي استعماري است و كشورهاي غربي و آمريكا اين حربه را عليه كشورهاي جهان سوم به كار مي گيرند.
ازسوي ديگر، ساركوزي در سخنراني خود اعلام كرد كه قصد دارد تمامي خارجيان شورشي در اين اعتراضات را از كشور اخراج كند كه اين تصميم اگر عملي شود، مسلما پيامدهاي وخيمي براي اقتصاد دولت فرانسه خواهد داشت زيرا سياه پوستان و مهاجران آفريقايي بيشترين نيروي كار پائين دستي و ارزان فرانسه به شمار مي آيند و اخراج آنان موجب ركود اقتصادي اين كشور خواهد شد.
در همين حال، وزيرخارجه ايتاليا دولت فرانسه را به اتخاذ تدابير قاطعانه در قبال معترضان فراخواند و اظهارداشت : ما بايد تصميم قاطعانه خود را براي آنها اظهار كنيم زيرا اين درگيري ها نه تنها سياسي نيست بلكه توام با خشونت است .
درهمين حال امامان جماعت مساجد فرانسه با محكوم كردن درگيري ها، جوانان معترض را به آرامش و خودداري ازتعرض به اموال و داراي هايي عمومي و خصوصي فراخواندند.
عبدالله واد رئيس جمهوري سنگال نيز در سفري كه به پاريس داشت، خواستار ادغام مهاجران در جامعه فرانسه شد و تصريح كرد : بايد به وضعيت مناطق منزوي شده پايان داد.
در همين حال برخي از مقامات فرانسوي براي كاهش شدت اعتراضات با خانواده هاي جوانان كشته شده در نيروگاه برق ديدار كردند كه البته اين كار با استقبال مردم مواجه شد.
بيش از12 روز از درگيري ها مي گذرد و حدود 2هزار خودرو در آتش سوختند و هنوز شيراك هيچ موضعي در برابر اين ناآرامي ها از خود بروز نداده است.
وزير كشور فرانسه در اين زمان اعلام كرد : ناآرامي ها و خشونت ها همچنان ادامه دارد و به داخل پايتخت هم كشيده شده است به طوري كه 11وسيله نقليه در آتش سوختند.
به گزارش مهر، پليس اعلام كرده است كه چندين فروند بالگرد را در اين محل ها مستقر كرده و به دستگيري جوانان مسئول در اين ناآرامي ها ادامه مي دهد.
به رغم تمركز اين ناآرامي ها در مناطق فقيرنشين پاريس، خشونت به نزديكي مرز آلمان، جنوب شرق فرانسه و روستاي لوير نيز كشيده شده است.
از ديگر تدابير امنيتي پليس براي تشخيص هويت عاملان اين ناآرامي ها، استفاده پليس از هفت بالگرد مجهز به روشنايي قوي و دوربين است كه بر فراز شهرهاي آشوب زده فرانسه به پرواز درمي آيند. با اين وجود، 2 هزار و 300 نيروي پليس نيز در جريان اين شورش ها در خيابان ها حضور داشتند.
نيكولا ساركوزي نيز كه جوانان سياه پوست را افرادي اضافي در كشور ناميد و از پايگاه هاي پليس در جنوب پاريس ديدن كرده است، گفت : گروهي از اراذل و اوباش مسئول اين ناآرامي ها هستند.
وي در ادامه گفت : خشونت راه حل اين مساله نيست و ما تلاش مي كنيم كه در اين مساله صادق باشيم و از هر نوع تحريك آشوبگران اجتناب ورزيم . ما بايد جلوي هر انفجاري را بگيريم.
اين ناآرامي ها واكنش احزاب مختلف فرانسه را نيز برانگيخت. در اين رابطه ، رئيس اتحاديه جنبش مردمي در مجمع ملي فرانسه در واكنش به درگيري هاي اخير در حومه پاريس، تمام مردم اين كشور را به اتحاد و همبستگي با رئيس جمهوري و دولت فرانسه فراخواند.
برنارد آكوير در اين زمينه اظهار داشت : وضعيت كنوني حاد و بحراني است و در اين شرايط نبايد اظهارات جنجال برانگيزي ازسوي سياستمداران بيان شود.
كريستين بوتين نماينده اتحاديه جنبش مردمي نيز، نخست وزير، سران احزاب و تمامي نمايندگان مجلس فرانسه را به تلاش براي برقراري هرچه سريعتر نظم و آرامش در كشور فراخواند.
ازسوي ديگر، آنيك لپتيت سخنگوي حزب سوسياليست فرانسه حمايت خود را افراد قرباني اين درگيري شهري و تمام كساني كه در منطقه حضور دارند به ويژه ماموران پليس اعلام كرد.
اين حزب همچنين ضعف و عقب نشيني دولت در محله هاي ناآرام را مورد تقبيح قرار داد و خواستار برقراري آرامش شد.
به گزارش مهر، ژان ماري لوپن رئيس جبهه ملي فرانسه نيز وضعيت در محله ها را بسيار حاد و بحراني عنوان كرد و اين درگيري ها را سرآغاز يك جنگ داخلي دانست.
برنارد تيبولت دبيركل فدراسيون بانك ها و نهادهاي مالي فرانسه نيز اظهارنظر كرد كه هيچ پاسخ محكمي براي رفع مشكلات در محلات ناآرام كه مي تواند جوي از خشونت را به همراه داشته باشد، ارايه نشده است.
تيبولت همچنين خواستار يافتن راه حل هاي اساسي به ويژه در زمينه هاي آموزش و پرورش، شغل، مسكن و مبارزه با تبعيض نژادي در دراز مدت شد.
دومينيك دو ويلپن نخست وزير فرانسه نيز در يك گفتگوي تلويزيوني اعلام كرد كه مقامات منطقه بايد هر جا كه لازم باشد مقررات منع آمد و شد برقرار كنند.
دولت دوويلپن پيش از اين در مناطق ناآرام كه درگيري ها ادامه دارد، وضعيت اضطراري اعلام كرده بود كه به مقامات اين مناطق اجازه مي دهد مقررات منع آمد و شد را اعلام كنند و با گروه هاي معترض مقابله كنند.
اعلام وضعيت اضطراري ازسوي دولت محكم ترين اقدام دولت از آغاز اين درگيري ها به شمار مي رود كه طي آن دهها نفر از نيروهاي پليس مجروح شدند ، شش هزار خودرو آتش گرفتند و يك غيرنظامي هم كشته شد.
با توجه به نظرسنجي هاي صورت گرفته 73 درصد از مردم از مقررات منع آمد وشد استقبال كرده اند.
فرانسه كشوري است در قلب اروپا در كنار ايتاليا، سوئيس، آلمان، بلژيك و اسپانيا مي باشد كه داراي بيش از 60 ميليون جمعيت كه 88-83 در صد از آنها كاتوليك، 2 درصد پروتستان، يك درصد يهودي، 5 الي 10 درصد مسلمان و 4 درصد هم متفرقه مي باشد. گرچه سابقه اين كشور به لحاظ سابقه دموكراسي نسبت به ساير كشورهاي غربي بيشتر است، ولي بروز نا آرامي هاي اخير نشان مي دهد كه تقاضاهاي زيادي در اين كشور هم وجود دارد و تاكنون به آنها پاسخ درستي داده نشده و به همين منظور اين بزرگترين خشونتي است كه كشور از سال 1968ميلادي تجربه كرده است .
گرچه تاكنون درگيري هاي موجود نشات گرفته از درگيري هاي صنفي، طبقاتي و يا مربوط به سنديكاهاي كارگري اعلام شده است، ولي در روزهاي اخير، جهان شاهد تحولات كم سابقه در اين كشور بوده است.
به گزارش مهر، برخي از تحليگران نقطه آغازين اين درگيري ها را به دخالت پليس و تعقيب و گريزي مرتبط مي دانند كه چندي پيش منجر به مرگ دو نوجوان گرديد ولي اين نكته مهم و اساسي را نبايد از نظر دور داشت كه درگيري هايي در چنين سطحي داراي زمينه هايي است كه به مسائل عميق رجعت مي كند.
بحران كنوني در فرانسه را نيز به جاي مرتبط كردن موضوع با كشته شدن دو نوجوان مي توان به تبعيض ريشه داري مرتبط كرد كه در سطوح مختلف جامعه فرانسه ريشه دوانده و نهادينه شده است و اين مساله با آتش سوزي هاي اخير در اقامتگاه سياه پوستان در مركز پاريس پيچيده شد و با حادثه كشته شدن اين دو نوجوان به حد انفجار رسيد و در نهايت منفجرشد.
جامعه فرانسه اصولاً جامعه اي درهم تنيده از نژادهاي مختلف مي باشد كه به واسطه سابقه استعماري اين كشور در شمال آفريقا عمدتاً از اين قسمت مي باشند و بخش اعظمي از مهاجرين اين كشور هم از مسلمانان به شمارمي آيند.
تحليلگران همچنين يكي از استدلال هاي موجود براي درگيري اخير را تبعيض و بيگانه ستيزي مي دانند كه بعضاً به صورت سيستماتيك و در برخي موارد نيز به صورت عرف عليه مهاجرين اعمال مي شود.
فرانسه يكي از كشورهايي است كه بيشترين مهاجر را در خود جاي داده است در چند سال گذشته به دليل ازدياد بيش از حد آنها قوانين محدود كننده بسياري را عليه اين گروه اعمال كرده است.
يكي ديگر از معضلات جامعه فرانسه، اسلام ستيزي است كه اين كشور در چند سال اخير در پيش گرفته است. فرانسه داراي هفت ميليون مسلمان را مي توان اولين كشوري عنوان كرد كه با تصويب قوانيني از ورود دختران محجبه اسلامي به مدارس دولتي ممانعت به عمل آورد. اين قانون در ماه مارس سال 2004 تصويب و به موجب آن حجاب و تمام نمادهاي ديني در مدارس دولتي ممنوع شد.
16 روز از آغاز درگيري ها گذشت و همچنان اوضاع اين كشور متشنج است و به آتش كشيده شدن حدود شش هزار خودرو هزينه 200 ميليون يورويي بر شركت هاي بيمه اين كشور تحميل كرده است.
عدم توجه به وضعيت اجتماعي شهروندان كم درآمد فرانسه، درگيري با سياست هاي هزينه برخارجي بدون دستاوردهاي قابل توجه و همچنين نقض حقوق اقليت هاي مذهبي موجي از انباشت نارضايتي ها در طول سه دهه اخير به خصوص بعد از فروپاشي شوروي سابق بوجود آورده است.
در طول دوران دهه هاي 60 و 70 يك عامل فشار بيروني از جانب كمونيسم انگيزه حمايت از حقوق قشرهاي كم درآمد جامعه را ايجاد مي كرد، اما با مرتفع شدن خطر كمونيسم ، سياست هاي حمايتي از جامعه در كشورهايي نظير فرانسه كاهش يافت.
كشته شدن دو نوجوان سياهپوست به عنوان سرآغاز ناآرامي هاي اخير تنها ظاهر مساله است. آنچه كه اكنون از فرانسه به گوش مي رسد فرياد كارناوال هاي دل خسته اي است كه خود را مترسك جهان سرمايه داري مي دانند كه سوار بر چوب هاي برابري و آزادي انقلاب 1879 فرانسه به گردش درمي آيند.
ناآرامي هاي كنوني فرانسه پادزهر عملكردهاي استعماري مدرن در دهه هاي اخير است و همچنين پاسخ به تفكرات نژادي است كه از نردبان برابري بر مسند قدرت تكيه زدند و اكنون خود مظهر نابرابري و استيلاگري در جهان شده اند . آنچه كه در اينجا حايز اهميت خواهد بود، اين است كه پاريس ناچار است راه حلي متفاوت از سيستم كنوني براي خيل عظيم مطالبات قشر آسيب پذير فرانسه اعمال كند. راه حلي كه شايد در آن حذف "وزارت توسعه برابري فرصت ها" بهترين گزينه باشد.
دولت فرانسه مدت وضعيت اضطراري در كشور را تا سه ماه ديگر تمديد كرد. با اعلام وضعيت اضطراري مقررات منع آمد و شد حاكم شد و مقامات دولتي مي توانند به تفتيش خانه به خانه بپردازند و از هر گونه اجتماعات عمومي جلوگيري به عمل بياورند.
در همين حال، مقامات فرانسوي كه ديگر از شدت درگيري ها و خسارات وارده به تنگ آمده بودند، از كاهش موج ناآرامي ها در حومه شهرهاي فرانسه خبر دادند.
منابع پليس فرانسه در آخرين روزهاي ناآرامي اعلام كردند كه درگيري ها منجر به بار آمدن خسارت هاي فراوان از جمله به آتش كشيده شدن 8 هزار و 973 دستگاه خودرو و وسيله نقليه و دستگيري تقريباً 3 هزار نفر گرديد.
با گذشت تقريبا سه هفته از آغاز ناآرامي ها در اين كشور و علي رغم بازگشت نسبي آرامش به مناطق بحراني، مجلس اعلاي فرانسه لايحه تمديد وضعيت اضطراري را تصويب كرد.
به گزارش مهر، وزير كشور فرانسه پيش از راي گيري به قانونگذاران گفت :" تمديد اين زمان الزامي است زيرا عليرغم آنكه به نظر مي رسد آرامش به طور نسبي برقرار شده، اما هنوز هيچ اقدام خاصي در اين زمينه انجام نشده است."
در روزهاي پاياني ناآرامي ها، يك روزنامه كانادايي بر شكست فرانسه در رويارويي با مساله مهاجران و مهاجرت افراد خارجي به اين كشور تاكيد كرد.
روزنامه "لا پرس" در مقاله اي با عنوان "عرصههاي ويران شده" اعلام كرد: هيچ كشوري در جهان نيست كه مشكل جذب عده زيادي از مهاجران را به راحتي حل و فصل كرده باشد، اما فرانسه در اين زمينه با شكستي چشمگير مواجه شد.
روزنامه انگليسي زبان "گلوب و ميل" نيز در گزارشي اظهار داشت: اگر نظم و آرامش بار ديگر به تدريج به فرانسه بازگردد، شكاف ها در جامعه اين كشور به طور خطرناكي عميق شده و بدون شك غيرقابل ترميم خواهد بود.
در پايان اين ناآرامي مي بينيم كه رييس جمهوري فرانسه نيز لب به سخن مي گشايد و از بحران هويت در كشورش خبر مي دهد.
ژاك شيراك خطاب به مردم قول داد كه با "سم" تبعيضي كه پيش روي جوامع مهاجرنشين قرار دارد، مبارزه خواهد كرد.
رئيس جمهوري فرانسه، موج گسترده اعتراضات عمومي به تبعيض نژادي در كشورش را به عنوان "بحران هويت" تلقي كرد.
شيراك قول داد كه قانون و نظم را در كشور حاكم كند و همچنين با عوامل پنهاني اين شورش ها برخورد نمايد. وي كه متهم شده بود در جريان اين حوادث سكوت اختيار كرده است، با اشاره مستقيم به جوانان منطقه مهاجرنشين و فقير فرانسه گفت كه آنها از جايگاه كاملي در جامعه برخوردار هستند.
اما حال بايد ديد كه آيا رييس جمهوري فرانسه به قول هاي خود عمل خواهد كرد يا خير؟
نظر شما