به گزارش خبرنگار خبرگزاري "مهر" از وين، متن كامل بيانيه تروئيكاي نم كه خانم "رايمه جمع حسين" نماينده مالزي در آژانس آن را قرائت كرد، به اين شرح است :
جناب رئيس
1) افتخار دارم تا اين بيانيه را به نمايندگي از اعضاي نم شاخه وين ، به اطلاع برسانم.
2) در ابتدا مي خواهم قدرداني نم را از محمد البرادعي مديركل آژانس به خاطر گزارش مقدماتي شامل بر اجراي توافق پادمانهاي ان پي تي در جمهوري اسلامي ايران همانطور كه در سند Gov/2005/37 به تاريخ 18نوامبر 2005 گنجانده شده است به اطلاع برسانم ، همچنين تمايل داريم تا از معاون مدير كل در امور پادمان ها براي ارائه مسائل مشابه تشكر و قدرداني كنيم.
3) در اين باره نم قوياً بر حق مسلم تمام دولت هاي عضو براي توسعه انرژي هسته اي به منظور اهداف مسالمت آميز، بدون هيچگونه تبعيضي و در هماهنگي با تعهدات قانوني مورد احترام آنها تاكيد مي كند و بعلاوه، نم تاكيد مي كند كه انتخاب و تصميمات كشورهاي عضو در زمينه تكنولوژي هسته اي مسالمت آميز و سياست هاي مربوط به چرخه سوخت بايد محترم شمرده شود.
4) در اين چهار چوب نم :
(I) بر موضع اصولي خود مبني بر منع تكثير سلاح هاي هسته اي و استفاده صلح آميز از تكنولوژي هسته اي تاكيد مي كند و بايد به شيوه اي متوازن و به دور از تبعيض به اين مساله پرداخته شود.
(II) نم مجدداً تاكيد مي كند كه از بين بردن كل تسليحات هسته اي تنها راه تضمين عدم استفاده يا تهديد به استفاده از اين گونه تسليحات به شمار مي رود.
(III) نم مجدداً بر نگراني خود از گام هاي آهسته و آرام پيشرفت به سوي خلع سلاح هسته اي تاكيد مي ورزد و مساله خلع سلاح در اولويت اول اين جنبش قرار دارد.
5-نم خواهان تاكيد بر اين مسئله است كه ايجاد تمايز صريح و روشن بين تعهدات قانوني دولت هاي عضو به توافق هاي پادماني مربوط به خودشان و تعهدات داوطلبانه آنان مساله اي ضروري است. اين مسئله نيازمند اين اطمينان است كه تعهدات داوطلبانه دولت هاي عضو به تعهدات پادمان هاي حقوقي تبديل نشود. نم عقيده دارد كه تهيه اطلاعات در زمينه مواد و تجهيزات دو منظوره يك تعهد قانوني نيست.
6-نم معتقد است كه همه مسائل مشكل آفرين بايد از طريق گفتگو و به طور مسالمت آميز حل شود. نم به از سرگيري مذاكرات و همكاري بين تروئيكاي اروپا (انگليس ، آلمان و فرانسه) و ايران علاقمند است و مي گويد اين مذاكرات و همكاري ها اطمينان بين دو طرف را افزايش داده و اين ديد را در مورد اقدامات آژانس در برنامه هسته اي ايران راحت تر مي كند. در اين زمينه نم بيانيه اخير وزير امور خارجه ايران و نامه مورخ 6 نوامبر علي لاريجاني دبير شوراي امنيت ملي ايران را يادآور مي شود كه خطاب به وزاري سه كشورعضو سازمان ملل آمادگي ايران را براي از سرگيري مذاكرات با اين سه كشور مطرح كرده بود. نم از طرف اروپايي مصرا مي خواهد تا به اين پيشنهاد براي از سرگيري مذاكرات پاسخ مثبت دهند.
7- در ايجاد فضاي همكاري براي يافتن راه حل قابلي قبول دوطرف NAM از همه طرح هاي ديگر دول كه با هدف تسهيل در رسيدن به يك نتيجه سريع در مسئله هسته اي ايران در آژانس مطرح شده است تشكر مي كند. در اين مورد NAM با اشاره به پيشنهاد اخير رييس جمهوري ايران در مجمع عمومي ملل متحد در سال 2005 كه در آن از همه بخش هاي خصوصي و عمومي خواسته بود تا در اجراي غني سازي اورانيوم در ايران مشاركت داشته باشند تشكر و قدرداني مي كند.
8) نم از ديدار اخير نمايندگان تروئيكاي اين جنبش شامل وزراي خارجه سه كشور مالزي، كوبا و معاون وزير امور خارجه آفريقاي جنوبي از تهران كه درچارچوب رايزني هاي مداوم و نزديك اعضاي نم و تبادل نظر در راستاي كشف راهها و ابزار حل مسائل هسته اي ايران در روزهاي 11 و 12 نوامبر 2005 صورت گرفت استقبال مي كند.
به گزارش خبرگزاري مهر از وين در ادامه بيانيه گروه غير متعهدها آمده است:
9- با به رسميت شناختن آژانس بين المللي انرژي اتمي به عنوان تنها مرجع شايسته راست آزمايي ، نم اعتماد كامل خود را به تبحر وبي طرفي آژانس به مديركلي دكترمحمد البرادعي ابراز مي دارد . در اين باب ، قاطعانه معتقد است كه تمامي مسائل پادمان ها و راست آزمايي ايران بايد در چارچوب آژانس و بر پايه دلايل فني حل و فصل شود . از اين نظر، نم بر اين باور است كه تمامي فعاليتهاي پادماني در ايران به زودي به شيوه اي عادي به اجرا خواهد شد.
10- نم پيش تر، از اين حقيقت استقبال كرد كه تمامي مواد هسته اي اعلام شده در ايران توسط آژانس توضيح داده شد و اينكه چنين موادي به سوي فعاليت هاي ممنوعه منحرف نشده است . نم اذعان دارد كه كار آژانس درباره راست آزمايي برنامه هسته اي صلح آميز ايران مطابق اعلاميه هايش در جريان است و از اين جهت ، مهم است كه روند راست آزمايي اش نتيجه بخش باشد . از اين جهت نم از همكاري جاري ايران براي حل اين مسائل قدرداني مي كند .
11- نم از گسترش همكاري ايران با آژانس براي حل مسائل باقي مانده حتي فراتر از وظايف قانوني خود به ويژه اقدامات اعتماد سازي كه ايران به طور داوطلبانه به اجراي موقت پروتكل الحاقي همت گمارد استقبال مي كند .
12- نم از پيشرفت اساسي و مهمي كه كليد حل انجام توافق هاي پادماني ايران مي باشد استقبال مي كند و به اين مساله كه سؤالات باقي مانده به زودي حل خواهد شد خوشبين است.
13-نم در حالي كه محدوديت اختيارحقوقي آژانس را براي تعقيب راستي آزمايي فعاليت مربوط به تسليحات هسته اي احتمالي ياد آور مي شود، بر اين نظر است كه هر درخواستي براي اختيار حقوقي مضاعف بايد از سوي دولتهاي عضو مورد گفتگو قرار گيرد. در اين باره نم بر اهميت ترويج وتقويت فرايند چند جانبه تاكيد مي ورزد .
به گزارش "مهر" در انتهاي بيانيه غير متعهدها آمده است:
14-از گزارش سپتامبر 2005 به شوراي حكام مخصوصاً در زمينه محدوده و زمانبندي برنامه هاي P1 يك و P2 ، نم خرسند است به اين مساله اشاره كند كه ايران در ارائه دسترسي به مدارك اضافي مربوط به پيشنهاد 1987 و اجازه براي مصاحبه با شخصيتهاي مورد نياز پيشقدم بوده است. نم به تشويق ايران براي تهيه مدارك حمايت كننده بيشتر و مورد نياز براي تسهيل كار آژانس ادامه خواهد داد . آژانس در حال حاضر در حال بررسي دوباره اطلاعات جديدي است كه از سوي ايران در برنامه هاي غني سازي P1 و P2 تهيه شده است.
15-همچنانكه به آژانس اجازه داده شد تا از كارگاههاي ايراني وابسته به امور نظامي و مناطق R&D ( تحقيق و توسعه) باز ديد كند، نم از اقدام ايران كه اخيرا دسترسي به سايت پارچين را براي دومين بار فراهم كرده است ، استقبال مي كند.
نظر شما