به گزارش خبرنگار مهر، تقی آزاد ارمکی ظهر دوشنبه در نخستین کنفرانس ملی توسعه که در تالارشهید رجایی دانشکده ادبیات دانشگاه فردوسی برگزار شد اظهار داشت: در ادبیات توسعه ایران بیشتر مباحث مدرن و سنتی را ساده سازی می کنیم تاجایی که از ساحت اندیشه بیرون می افتد و یا تبدیل به ایدئولوژی می شود.
وی ادامه داد: مبانی اجتماعی توسعه در صورتی قابل دستیابی است که بتوانیم سرنوشتی را که برای حوزه اندیشه توسعه رقم زدیم و جایگاه دانش توسعه در جامعه ایران را بشناسیم.
عضو هیئت علمی دانشگاه تهران فقدان دانش و معرفت توسعه را آسیب مسئله توسعه در کشور عنوان کرد و گفت: آنچه در ایران تحت عنوان دانش توسعه و جامعه شناسی توسعه، اقتصاد توسعه و غیر آن مطرح می شود هیچ کدام دانش نیست و تنها ایدوئولوژی و برنامه ریزی هایی است که در حوزه اقتصاد صورت گرفته است.
وی دلیل فقدان دانش توسعه را عدم فهم تاریخی درباره جامعه ایرانی دانست و افزود: مختصات و ویژگی های جامعه ایرانی معلوم نیست.
آزاد ارمکی گفت: ما هنوز نمی دانیم که چه نیروهایی انقلاب مشروطه و انقلاب اسلامی را صورت دادند و یا آنچه تحت عنوان زندگی عناصر و نیروهای جامعه رخ می دهد کدام است و پیوندها و گره های جامعه را نمی شناسیم.
وی با بیان این که ما در ایران به جای این که عوامل توسعه را معرفی کنیم از موانع آن سخن می گوییم ادامه داد: تا کنون تنها به دنبال شناخت موانع دستیابی توسعه هستیم که این روش گمراه ترین راه برای شناسایی یکی از مسائل اجتماع است.
آزاد ارمکی لزوم توسعه را کالبد شکافی موازی کاری در این حوزه دانست و گفت: برای رسیدن به توسعه باید برگردیم به علوم انسانی و جامعه شناسی با همکاری تاریخ و سیاست و فلسفه و روانشناسی تا بتوانیم به درک و فهم چیستی جامعه ایران دست پیدا کنیم.
توسعه فرهنگی بر توسعه سیاسی تقدم دارد
در ادامه مهری بهار، عضو هیئت علمی دانشگاه تهران توسعه فرهنگی را دغدغه ای تاریخی عنوان کرد و اظهار داشت: توسعه فرهنگی باید منطبق با اصول و اعتقادات دینی همراه باشد و برای این شناخت به فضاهای بومی و تاریخی نیاز داریم.
وی به نظریات مختلف در مفهوم توسعه را بیان کرد و گفت: برخی معتقدند که شناخت بومی در توسعه فرهنگی جایگاهی ندارد و این سطح از توسعه امری پایدار و بدون نیاز به مولفه های جغرافیایی و تاریخی است.
بهار ادامه داد: برخی معتقدند که توسعه سیاسی به دلیل وجود تنش هایی سیاسی با دیگر کشورها برای کشور اولویت دارد و برخی دیگر بر توسعه اقتصادی به دلیل وجود مشکلات اقتصادی تأکید می کنند.
وی با تأکید بر لزوم توسعه فرهنگی و تقدم آن بر دیگر سطوح توسعه گفت: از خلال توسعه فضاهای فرهنگی توسعه فرهنگی امکان پذیر می شود و باید به کیفیت این فضاهای فرهنگی توجه کنیم.
بهار توسعه فرهنگی را حدفاصل میان جامعه مدنی و دولت عنوان کرد و گفت: ویژگی شاخص فضاهای فرهنگی پیوند تاریخی آن ها است به گونه ای که ورود به این فضاها به معنی ورود به فضایی با هویت است.
وی دیگر شاخص فضاهای فرهنگی را پیوند این فضاها با هنرهای بومی دانست و گفت: برخی عوامل باعث خانه نشینی این حوزه های فرهنگی و سیر میرایی آن ها شده اند عواملی مانند رسانه های سمعی بصری و تفریح گاه هایی که در شهرها به وجود آمده اند باعث فاصله گرفتن مردم از این فضاها شده اند.
وی بر لزوم احیاء فضاهای فرهنگی کشور تأکید کرد و گفت: این فضاها فرهنگ ایرانی را روایت می کنند و به نظر می رسد که حوزه های عمومی باید با احیاء کارکردهای اصلی خود از شکل فانتزی و سنتی که برای آن ها ایجاد شده است خارج شوند.
وی تأکید کرد: توسعه فرهنگی یعنی بازگشت به اماکن سنتی و فرهنگی شهر و آداب سنتی شهر و آثار هنری آن و به اشخاصی که فرهنگ دان و آداب دان هستند و برای بازسازی فضاهای فرهنگی شهر دغدغه دارند
نظر شما