به گزارش خبرنگار تئاتر "مهر"، محمدحسين صفار هرندي وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي كه ساعاتي پيش در كنگره بزرگ تئاتر كشور كه با حضور جمعي از هنرمندان تئاتر كشور، مسئولان فرهنگي و چند تن از اعضاي كميسيون فرهنگي مجلس در تالار وحدت برگزار شد، سخنراني ميكرد، ضمن اظهار اميدواري به بهبود وضعيت تئاتر در سالهاي آينده تصريح كرد: "يك سؤال هميشگي در مورد نارضايتي اهل فرهنگ و هنر وجود دارد و آن اين است كه چرا هم اهل فرهنگ و هنر و هم هنرمندان و هم دولت و مردم از وضعيت موجود راضي نيستند؟ ميگوييم سرمايهها به نفع يك جرياني مصادره ميشود در حالي كه حس ميكنم اين سرمايهها هدر ميرود. بنابراين اين يعني راضي نبودن از شرايط موجود، چه كنيم كه همه راضي شوند؟"
وي ادامه داد:"ممكن است بخشي از مشكلات تئاتر به بودجه برگردد. در حوزه فرهنگ و هنر هرگاه اعتراضي ميشود بايد به اين بودجه توجه كرد، زيرا بودجه فرهنگي يك پاره كوچك است از آنچه بايد باشد".
وزير ارشاد با اظهار اميدواري نسبت به نگاه مثبت دولت جديد و اعضاي كميسيون فرهنگي مجلس شوراي اسلامي، گفت: "گاهي گفته ميشود دليل ناكاميهاي مربوط به اين بخش به سوء تفاهم بين اهالي فرهنگ با سياستمداران برميگردد، من هم معتقدم در برخي موارد بين هنرمندان و مسئولان زبان مشترك وجود ندارد و اين باعث سوء تفاهم ميشود. ولي معتقدم حلقه مفقودهتري نيز به صورت جدي به ويژه در تئاتر وجود دارد كه اگر پيدا نشود بارها و بارها باز هم بايد در كنار هم جمع شويم و گله كنيم".
وزير ارشاد در ادامه خاطرنشان كرد: "من معتقدم تئاتر در وجود همه بشر يك امر فطري است و اين را از باب يك مشاهده عيني نه از بعد فلسفي ميگويم".
وي با اشاره به بازيهاي دوران كودكي متذكر شد كه بازيهاي دوران كودكي، طبيعيترين نمايشي است كه در خانه و براي تماشاگراني چون پدر و مادر اجرا ميشود.
وزير ارشاد همچنين به تكميل اين دوران نمايشي با اجراي نمايش در دوران مدرسه و دانشگاه اشاره كرد و گفت: "همانطور كه در آن دوران تماشاگران نمايشهاي كودكي ما (پدر و مادر) از اين نمايشها استقبال ميكردند و اين به ارتباط صميمي بين تماشاگر و هنرمند كه معطوف به يك عاطفه است، مربوط ميشود، بايد بين هنرمند تئا تر و تماشاگر هم يك ارتباط صميمي سامان پيدا كند".
صفار هرندي افزود: "فاصله زيادي بين هنرمند و تماشاگر وجود ندارد و هنرمند از چيزي ميگويد كه قابل حس و داراي نشانههاي قابل دركي است كه ميتوانند پيامهاي يكديگر را بگيرند".
وزير ارشاد متذكر شد: "چرا در مرحلهاي كه افراد حاضر ميتوانند براي يك كار كوچك و مبتذل (نمايشهاي كودكي) سرمايه عمر خود را صرف كنند، اما براي كارهاي بزرگتر (تئاتر حرفهاي) اين عمل را انجام نميدهند".
وي با بيان اين مطلب كه وقتي تئاتر ما دارد از حالت طبيعي خود به حالت حرفهاي دست مييابد، دارد يك حالت اقناع پيدا ميكند و ميخواهد حرفهاي شود و بايد حق صحنه و متن ادا شود، تصريح كرد: "اما گاهي به خاطر اداي كار حرفهاي ما يك اساس را به عنوان اعتماد تماشاگر از دست ميدهيم و اين اعتماد از دست رفته موجب نگراني كنوني ما يعني استقبال نكردن مردم از تئاتر ميشود".
وزير ارشاد در ادامه افزود: "راه درست اين است كه به لحاظ علمي و عيني تئاتر را آسيبشناسي كنيم و از نظر تاريخي آن را مرور كنيم. ما از نظر تاريخي داراي پيشينيه تئاتري هستيم".
صفار هرندي تعزيه را يكي از اشكال نمايشي پرمخاطب دانست و متذكر شد: "با استفاده و الهام از اين نمايش تاريخي ميتوان به حلقه مفقوده تئاتر رسيد".
وي با اشاره به كمبود تماشاگر تئاتر در شهرستانها گفت: "وقتي بدون توجه به اخلاق، فرهنگ و سنتهاي رايج مردم، تئاتري در شهرستان اجرا ميشود، ما ميبينيم نه تنها نظر مردم شهرستان را جلب نميكند بلكه موجب واكنش، شورش و اعتراض هم ميشود و اينجاست كه ما مسئولان فرهنگي بايد به خطاي خود در برنامهريزي پي ببريم".
وزير ارشاد با اشاره به اتفاقهاي سالهاي گذشته تئاتر تصريح كرد: "همين كه رئيس جمهور براي كنگره تئاتر كشور بيانيه ميدهد يعني قرار است به اعتبار تئاتر كشور كمك شود و اين پيروزي است."
صفار هرندي با اشاره به تجربه نمايشي خود در دوران كودكي، دانشآموزي، دانشگاهي و تئاتر غيرحرفهاي، متذكر شد: "من از كودكي به تئاتر دلبستگي داشته و به اين هنر علاقمند هستم. بنابراين براي اعتلاي تئاتر كار و طي دوران وزارتم به دوستان تئاتري خدمت خواهم كرد. فكر ميكنم با اين دوستان زبان مشترك هم دارم. بنابراين بسيار به بهبود وضعيت تئاتر اميدوارم".
نظر شما