س - بحران پرواز هواپيماهاي جاسوسي و پايگاهاي مخفي شكنجه تا چه حد مي تواند بر فرآيند سياسي اتحاديه اروپا و همكاري با آمريكا تاثيرگذار باشد؟
ج ) اولا اين موضوع درحد نشريات است كه نشريه واشنگتن پست براي نخستين بار آن را مطرح كرد و هنوز قطعي نشده است. تردد هواپيماهاي آمريكايي طبق توافق هاي از پيش تعيين شده صورت مي گرفت . بحثي كه در اينجا است اينكه اين توافق ، مورد سو استفاده آمريكاييها واقع شده و به جاي جابجايي هاي متعارف يكسري افراد مظنون به حملات تروريستي به مكانهاي مورد نظردستگاههاي جاسوسي آمريكا انتقال داده شدند.علاوه براين موضوع بحث ديگري كه مطرح است مربوط به وجود زندانهاي مخفي در اروپاي شرقي است.كشورهاي اروپاي غربي كه تشكيل دهنده هسته اصلي اتحاديه اروپا هستند اعلام كرده اند كه عضويت بعضي ازكشورهاي اروپاي شرقي مجددا بايد بازنگري شود و اين مسئله بروضعيت بعضي از كشورهاي اروپاي شرقي كه در انتظار عضويت در اتحاديه اروپا هستند، تاثير گذار خواهد بود .
در مورد نقل و انتقال مظنونين از طريق راههاي ارتباطي عادي و يا مخفي شبهاتي مطرح هست، در اين بين اگر مشخص بشود كه اين سو استفاده ها از نقل و انتقالات عادي ناتو صورت گرفته باشد ، حساسيت افكار عمومي اروپا نسبت به عملكرد دولتمردان آمريكا بيشتر خواهد شد و ملاحظه كاري هايي كه اروپائيان در قبال اعمال ضد بشري كه نظاميان آمريكايي در عراق و گوانتانامو انجام مي دادند ممكن است در آينده اين رويه دنبال نشود و آمريكا توسط مجامع حقوقي در قبال اينگونه اعمال تحت فشار قرار گيرد و حتي در داخل آمريكا مخالفت نمايندگان با سياست هاي بوش در عراق با آهنگ تندتري دنبال شود .
س - عدم تفاوت ماهوي اعمال نظاميان آمريكا در كشورهاي اروپايي و كشورهايي نظير افغانستان و عراق چه نتايجي را در افكار عمومي اروپا ممكن است به دنبال داشته باشد؟
ج) اين مسئله ممكن است بحران درداخل اروپا ايجاد كند و بين طرفداران همكاريهاي امنيتي با آمريكا و مخالفان آن اختلاف ايجاد كند اما بطور كلي افكار عمومي اروپا نسبت به عملكرد آمريكا مظنون بوده و اين حس پس از روي كار آمدن بوش و حمله يكجانبه آن به عراق شدت يافته و در صورت مشخص شدن سوءاستفاده هواپيماهاي جاسوسي و مراكز مخفي و بازداشتگاهها ، در نوع همكاري اروپا با آمريكا تجديد نظري صورت بگيرد و تظاهرات اعتراض آميز وسيعي در سطح اروپا بر پا بشود .
س - سياست هاي بحث برانگيز آمريكا در عرصه جهاني چه پيامدهايي بر معادلات و امنيت بين المللي خواهد داشت؟
ج) الان بحث بر سر اين است كه يكجانبه گرايي آمريكا در عراق و ساير كشورها فاقد مشروعيت است و بدون مجوز سازمان ملل صورت گرفته است . بي اعتمادي و نفرت مسلمانان از غرب نخستين معلول همين يكجانبه گرايي آمريكا بود . ما مي بينيم كه برخلاف ادعاهاي بوش وبلر كه اقداماتشان را زمينه ساز پيدايش ثبات و امنيت در سطح جهان مي دانستند بر خلاف ادعاهاي فوق فضاي بين الملل وضعيتي متشنج تر به خود گرفته و مردم در خود اروپا و آمريكا ، دهها جا بخصوص در مبادي ورودي و خروجي مورد بازرسي و پرسش و پاسخ قرار مي گيرند و جامعه اروپايي اكنون علت نفرت مسلمانان از آمريكا را متوجه مي شوند . اثرات عملكرد آمريكايي ها سالها در عرصه بين المللي به جاي خواهد ماند و ميزان تشنجات بين المللي را افزايش خواهد داد و گروگانگيري و بمب گذاريهايي كه اكنون شاهد هستيم از نمودهاي بارز اين افزايش ناامني ها محسوب مي شود .
نظر شما