۲۴ آذر ۱۳۸۴، ۱۸:۱۱

گزارش خبرنگار "مهر" از سفر رئيس جمهوري به استان سيستان و بلوچستان:(20)

طرح توانمند سازي فرهنگ بومي و تاريخي مردم سيستان و بلوچستان را در اولويت قرار دهيم

طرح توانمند سازي فرهنگ بومي و تاريخي مردم سيستان و بلوچستان را در اولويت قرار دهيم

عليرغم استعدادهاي فراوان و پيشينه غني فرهنگي و داشتن مردمي خونگرم، چهره اي كه مردم ايران از استان سيستان و بلوچستان مي شناسند، خشكسالي، برهوت، آدم ربايي، قاچاق مواد مخدر و مواردي از اين قبيل است.

به گزارش خبرنگاراعزامي"مهر" به سيستان و بلوچستان،عليرغم آنكه فيلم هايي كه طي ساليان متمادي در مورد اين سرزمين ساخته شد، نگاه مردم را به استان سيستان و بلوچستان به سمت مردمي نيمه متمدن وعقب افتاده برده است اما اين استان داراي مردمي خونگرم، متمدن، زحمتكش و داراي پيشينه غني فرهنگي است.

در اين ميان و در حالي كه همواره از فرهنگ به عنوان زيرساخت اساسي جامعه نام برده مي شود، اما در اين استان ودر بين مسئولان فرهنگي آن تاكنون چيزي به عنوان "طرح هماهنگ فرهنگي براي توانمند سازي مردم از لحاظ فرهنگ بومي و تاريخي" وجود نداشته كه البته استاندار جديد اين استان اقداماتي اساسي را در اين زمينه آغاز كرده است.

مراكز فرهنگي استان سيستان و بلوچستان در طول ساليان گذشته به جاي آنكه اقدامات خود را در راستاي توانمند سازي فرهنگي مردم با توجه به پيشينه اين استان سامان دهند، درصد قابل توجهي از وقت و امكانات خود را صرف امورات سمبليك و فانتزي كردند و به جاي احياي سنت هاي بومي همچون موسيقي محلي، نمايش هاي سنتي و صنايع دستي با اقدامات خود باعث از بين رفتن اين سنت ها شده اند.

گزارش خبرنگاراعزامي "مهر" مي افزايد، اين استان درهشت سال گذشته با معضل خشكسالي مواجه بوده واكثريت مردم آن به همين علت با فقر دست و پنجه نرم مي كردند، اما در همين ميان برخي از مسئولان همچنان به زندگي تشريفاتي خود ادامه دادند كه اين باعث ايجاد بدبيني در بين مردم نسبت به مسئولان شد و آنان را به سمتي برد كه اكنون قاچاق سوخت، قاچاق انسان و قاچاق مواد مخدر يكي از راحت ترين كارهايي است كه مردم مي توانند به آن اشتغال ورزند.

در اين شهر حتي هيچ ديوار نوشته اي در مورد مذمت قاچاق وجود ندارد و مسئولان فرهنگي حتي پيامدهاي اين گونه كارها را براي مردم اين استان تشريح نكرده اند و فرهنگ سازي لازم براي دور كردن مردم از اين گونه شغل هاي كاذب صورت نگرفته است.

با توجه به هم مرز بودن سيستان با افغانستان، از مشتركات فرهنگي سيستان و بلوچستان و افغانستان امكان بهره برداري فراواني وجود دارد، اما مسئولان طي سال هاي گذشته عملكرد خوبي براي ايجاد امنيت اقتصادي، اجتماعي و فرهنگي مردم استان نداشتند كه اين امر آسيب پذيري مردم اين استان را نسبت به فرهنگ و مسائل اجتماعي كشورهمسايه بالا برد.

كشت چاي ترش كه فقط در فرانسه توليد مي شود، با استفاده از چاه نيمه ها كه منابع غني آبي استان سيستان و بلوچستان را تشكيل مي دهد مي تواند شكوفايي اقتصادي خوبي را در اين منطقه ايجاد كند، اما هيچ كس به دنبال تغيير نوع كشت نرفت. در حالي كه اگر كشت اين گونه محصولات در استان رونق يابد مردم مي فهمند كه مي شود و مي توان از راه هاي درست و اقتصادي به پيشرفت دست يافت.

مسئولان برخي پمپ بنزين هاي خصوصي اين استان به گونه اي با يكديگر همدست هستند كه با ايجاد شبكه مافيايي سازمان يافته احساس حكمراني بر مردم دارند و به گونه اي مي توان گفت رزق قسمت قابل توجهي از مردم اين استان را دردستان خود گرفته اند و اينگونه افراد سعي مي كنند فرهنگي را در منطقه حاكم كنند كه مردم از توليد، اشتغالزايي و پويايي غافل شده و همچنان جيره خوار آنان باقي بمانند.

بسياري ازاتوبوس هاي مسافربري در اين استان به قاچاق سوخت مشغولند و با داد و ستدهايي كه دارند تقريبا هيچ مانعي بر سر راه آنان قرار نمي گيرد.

با اين گونه اقدامات اكنون به جاي فرهنگ ، تنها قاچاق در بين مرزداران غيور و بومي جا افتاده زيرا تقريبا مي توان گفت هدف گيري درستي در مورد فرهنگ استان سيستان و بلوچستان وجود نداشته است.

بهترين ساختمان هاي استان سيستان و بلوچستان ساختمان بانك ها و ادارات دولتي آن است و مردم معمولا دولتي ها را با عنوان پولدارترين افراد مي شناسند.

در اين ميان مراكز وهابيت به صورت فرد به فرد و چهره به چهره مشغول فعاليتند و سعي مي كنند كه تعداد هرچه بيشتري از مردم اين استان را جذب خود كنند .

مسئولان در سال هاي گذشته هيچ توضيحي در مورد تهاجم فرهنگي به مردم نداده اند و مردم تقريبا هيچ پيشينه فرهنگي براي خود متصور نيستند بلكه از دانشجوياني كه با فرهنگ هاي وارداتي خو گرفته اند، الگو برداري مي كنند كه همين مسئله نيز باعث فلج شدن اقدامات ناب فرهنگي در اين استان گرديده است.

قاچاق سي دي هاي مبتذل در سيستان و بلوچستان بيداد مي كند، به گونه اي كه يك فيلم با دو سي دي به قيمت كمتر از 500 تومان در معابر شهرهاي اين استان به فروش مي رسد.

به گزارش خبرنگارما يكي از مهمترين پايگاه هاي نظامي آمريكا در نزديكي مرز افغانستان با ايران قرار گرفته است و اكثر لباس و اقلام خارجي كه آمريكايي ها با خود وارد افغانستان كرده اند به راحتي وارد ايران نيز مي شود.

راديوهاي شايعه ساز آمريكا در افغانستان نيز به شدت فعالند و با زبان هاي بومي هر نوع اقلام ضد فرهنگي را در اين كشور توليد كرده و در صدد القاي آن به مردم اصيل سيستان و بلوچستان هستند..

اكثر مسئولان اين استان بومي هستند، اما متاسفانه به دليل وجود قبايل فراوان، فاميل سازي در ادارات دولتي به شدت مورد توجه است.

يكي ديگر از مواردي كه باعث عقب ماندگي فرهنگي در اين استان گرديده، اين است كه مسئولان از طايفه هاي مختلف تشكيل شده اند و يك مسئول به خاطر اينكه طايفه خود زير سوال نرود سعي مي كند تا از انعكاس مشكلات حوزه خود جلوگيري نمايد.

کد خبر 265798

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha