دخیل عباس زارعزاده مهریزی در گفتگو با خبرنگار مهر، از نهایی شدن طرح «استانی شدن حوزه های انتخابیه مجلس شورای اسلامی» در جلسه عصر دیروز کمیسیون شوراها و امور داخلی خبر داد و گفت: این طرح در ۱۳ ماده تدوین شده و با همین تعداد ماده، به صحن علنی مجلس ارائه میشود.
وی با اشاره به رد موضوع استانی شدن انتخاب مجلس در بررسی سیاست های کلی انتخابات در مجمع تشخیص مصلحت نظام تصریح کرد: طرح کمیسیون شوراها با آن چیزی که اخیراً در مجمع رد شد، تفاوت دارد؛ در مجمع تشخیص مصلحت نظام، استانی شدن به این معنا بوده که مردم به فهرست رأی بدهند و مشابه نظام انتخاباتی عراق به صورت حزبی و فهرستی، نمایندگان خود را انتخاب کنند، اما در طرح مجلس اصلا چنین چیزی مطرح نشده که رد بشود.
سخنگوی کمیسیون شوراها و امور داخلی تأکید کرد: با فرض اینکه مجمع تشخیص مصلحت نظام بخواهد در این زمینه دخالت کند، میتواند در سیاستگذاری وارد شود، اما هنوز قانونگذاری از سوی مجلس انجام نشده است؛ اگر در نهایت شورای نگهبان به مصوبه مجلس ایراد بگیرد و مجلس بر مصوبه خود اصرار کند، طرح به مجمع تشخیص مصحلت نظام میرود.
لزوم کسب «۱۵ درصد اکثریت مطلق آراء شهرستان و اکثریت نسبی استان» برای نمایندگی
زارعزاده مهریزی در ادامه با اشاره به ساز و کار انتخاب نمایندگان مجلس در طرح استانی شدن انتخابات مجلس گفت: در این طرح، حوزههای انتخابیه مجلس به همین صورت فعلی باقی میماند، اما احتمال دارد پس از نهایی شدن طرح، «طرح اصلاح حوزه های انتخابیه مجلس» نیز بلافاصله تدوین و ارائه شود.
وی اظهار داشت: در طرح استانی شدن انتخابات مجلس، نامزدی که ۱۵ درصد اکثریت مطلق آراء حوزه انتخابیه شهرستان را کسب کند و در سطح استان نیز اکثریت نسبی آراء را نیز داشته باشد و در مجموع بیشترین رأی را کسب کرده باشد، به عنوان نماینده انتخاب میشود؛ در واقع در این طرح، کسب اکثریت مطلق آراء در شهرستان و اکثریت نسبی در استان، ملاک انتخاب قرار گرفته است.
سخنگوی کمیسیون شوراها و امور داخلی مجلس خاطرنشان کرد: در این طرح همچنین مقرر شده که اگر انتخابات میاندوره ای در یک حوزه برگزار شود، تنها کسب اکثریت نسبی آراء شهرستان ملاک انتخاب خواهد بود.
انتخابات مجلس به دور دوم نمیرود
زارع زاده مهریزی با اشاره به دیگر ویژگیهای طرح استانی شدن انتخابات مجلس نیز گفت: در این طرح، شرط بومی بودن برای نامزدی در یک حوزه انتخابیه قید و تصریح شده که ملاک بومی بودن، «متولد حوزه انتخابیه بودن یا سکونت دائمی در آن حوزه به مدت پنج سال» است.
وی اضافه کرد: در این شیوه همچنین انتخابات به دور دوم منتهی نمیشود و در یک دوره تکلیف آن معلوم میشود.
نماینده مردم مهریز و بافق در مجلس، خاطرنشان کرد: تلاش میکنیم که حداکثر تا هفته آینده این طرح به صحن علنی مجلس ارائه شود.
سخنگوی کمیسیون شوراها و امور داخلی مجلس همچنین درباره زمان رأیگیری برای هیات رئیسه این کمیسیون برای سال چهارم عنوان کرد: این برنامه روز سهشنبه هفته جاری انجام خواهد شد.
نظر شما