به گزارش خبرنگار مهر، دکتر احمدعلی کیخا در دومین همایش مدیریت ومهندسی تالاب ها که روز دوشنبه در سازمان محیط زیست برگزار شد با بیان این مطلب افزود: مساحتی معادل ۸۶۰ میلیون هکتار تالاب در سایت رامسر به ثبت رسیده که روند نابودی آنها بسیار نگران کننده است.
وی با بیان اینکه نه تنها ایران بلکه تمام دنیا درگیر شرایط بد تالابی هستند اظهار داشت: نخستین بار اندیشه حفاظت از تالاب ها ۴۴ سال پیش در ایران و در شهر رامسر شکل گرفت و با عضویت ۱۸ کشور جهان کنوانسیون رامسر با هدف حفاظت از تالابها و گونه های تالابی شکل گرفت که در حال حاضر ۱۸۸ کشور عضو آن هستند.
معاون محیط طبیعی سازمان محیط زیست گفت: با اینکه انتظار می رفت تالاب های ایران به واسطه اینکه ایران بنیانگذار این کنوانسیون بود در شرایط بهتری باشند اما متاسفانه در حفاظت از تالاب ها موفق نبودیم به طوری که در حال حاضر دریاچه ارومیه، هامون، بختان، پریشان، گاوخونی و بسیاری دیگر از تالاب های کشور شرایط خوبی ندارند.
کیخا با بیان اینکه سیاست ها، برنامه ها و پروژه هایی که تاکنون برای تالاب ها انجام شد جوابگو نبوده و نتیجه مطلوبی نداشته است اظهار داشت: بر اساس اعلام دبیر کل کنوانسیون رامسر سالانه به طور متوسط یک درصد از وسعت تالاب های دنیا از بین می رود که چنانچه این روند نگران کننده ادامه داشته باشد در آینده ای نزدیک تنها نامی از تالابها باقی خواهد ماند.
وی تصریح کرد با توجه به اهمیت حفاظت از تالاب ها نباید در بالادست آنها اراضی دیم را به اراضی آبی و زمین های زراعی را به باغ تبدیل کنیم.
معاون محیط طبیعی سازمان محیط زیست با بیان اینکه در بسیاری از موارد سد سازی در بالادست تالاب ها ادامه دارد اظهار داشت: رسیدگی به این موضوع وظیفه دولت و رئیس جمهور است و بایستی با مدیریت و برنامه ریزی نسبت به این موضوع رسیدگی شود.
کیخا با بیان اینکه رویکردهای توسعه برای حفاظت از تالاب ها و رودخانه ها مناسب نیست تاکید : اگر قرار است وضعیت تالاب های کشور بهبود یابد بایستی در سیاست ها و قوانین موجود تغییرات اساسی ایجاد شود.
وی با اشاره به وضعیت نامناسب آبهای زیرزمینی تصریح کرد: در ۳۰ سال گذشته حدود ۶۰ میلیون متر مکعب مازاد برداشت از منابع زیر زمینی انجام شده اما در حال حاضر ۱۵۰ میلیارد متر مکعب برداشت از منابع آب زیرزمینی مطرح می شود یعنی در حقیقت این منابع مانند معادن با نگاه بهره برداری صرف دیده می شوند.
کیخا با بیان اینکه آبهای زیرزمینی ذخایر احتیاجی هستند اظهار داشت: این ذخایر تنها برای شرایط بحرانی در نظر گرفته می شود و برداشت از آنها نباید بیشتر از ۲۰ درصد برسد و اگر به ۴۰ درصد برسد شرایط بحرانی است این در حالی است که در کشور ما گاهی تا ۷۰ درصد نیز از آبهای زیرزمینی برداشت شده است.
معاون محیط طبیعی سازمان محیط زیست با اشاره به تغییر شرایط آب و هوایی در چند سال اخیر اظهار داشت: چنانچه خود را با این تغییرات تطبیق ندهیم و آن را باور نکنیم آینده نگران کننده ای در انتظار محیط زیست کشور خواهد بود.
وی گفت: بر اساس قانون سازمان محیط زیست مرجع تشخیص تخریب و آلودگی غیر قابل جبران بر محیط زیست است اما در عمل بسیاری از سازمان ها و دستگاهها اقداماتی برخلاف نظر سازمان محیط زیست و برخلاف قانون انجام می دهند.
معاون محیط طبیعی سازمان محیط زیست با تاکید بر ضرورت اصلاح قوانین حفاظت از محیط زیست و بویژه تالاب ها یادآورشد: طرح حفاظت از تالاب های کشور در قالب لایحه ای به مجلس ارائه شده که امیدواریم به زودی به صورت قانون تصویب شود.
کیخا با اشاره به تهیه برنامه عمل برای حفاظت از تالاب ها تاکید کرد: با داشتن این برنامه می توان مانع تغییر کاربری اراضی تالابی بدون ضابطه شد.
وی با بیان اینکه اعتبارات بخش محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی سازمان محیط زیست بسیار ناچیز است تصریح کرد: این بخش مسئولیت حفاظت از بیش از ۱۷ میلیون هکتار از اراضی و اکوسیستم های ارزشمند را دارد و در سال گذشته برای حفاظت از این میزان تنها ۳۱ میلیارد تومان اعتبار تخصیص داده شد که بسیاراندک است.
معاون محیط طبیعی سازمان محیط زیست با اشاره به اینکه ارزش زیستی تالاب ها بسیار بالاست اظهار داشت: به عنوان مثال تالاب انزلی ارزش زیستی بسیار بیشتری از سدهایی که در آن حوزه موجود است، دارد. بنابراین انتظار می رود دست کم به اندازه اعتبار یک سد برای این تالاب بودجه در نظر گرفته شود.
کیخا با تاکید بر اینکه در دو سال گذشته اقدامات خوبی درزمینه برخی از تالاب ها انجام شده اظهار داشت: برنامه عمل حفاظت از تالاب ها نیز با همکاری سازمان ملل در حال انجام است و بر این اساس اقدامات خوبی بخصوص در مورد تالاب هامون انجام شده است.
به گفته معاون محیط طبیعی سازمان محیط زیست همچنین در مورد دریاچه ارومیه نیز اقدامات خوبی انجام شده و تا حدودی روند تخریب این دریاچه کاهش یافته و در مواردی متوقف شده است.
کیخا با اشاره به اینکه در تالاب هورالعظیم نیز اتفاقات خوبی رخ داده است تصریح کرد: وزارت نفت پذیرفته است که آبراهه ها را بازکند تا آب روانه تالاب شود.
وی خاطرنشان کرد: اما در مورد انتقال آب بین حوضه ای باید با دقت عمل کنیم و تا جایی که ممکناست این اقدام تنها برای تامین آب شرب صورت گیرد.
معاون محیط طبیعی سازمان محیط زیست در پایان تصریح کرد: خوشبختانه نهضت حفاظت از تالاب ها در کشور آغاز شده اما نیاز به شتاب بیشتری دارد و سازمان محیط زیست به تنهایی قادر به شتاب بخشی در این اقدامات نیست تنها می تواند به عنوان مطالبه گر به احیا تالاب ها اقدام کند همچنین با توجه به اینکه ایران بنیانگذار کنوانسیون رامسر است بایستی برای حفاظت از تالاب ها نقش منطقه ای و بین الملل خود را به خوبی ایفا کند.
نظر شما