به گزارش خبرنگار گروه دين و انديشه" مهر"، هشام شرابي كه از برجسته ترين شخصيتهاي ادبي و فلسفي جهان عرب به ويژه فلسطين محسوب مي شود، با آميزش فكر و فلسفه در خدمت مسائل فلسطين به ايجاد وحدت و انسجام در اين كشور همت گماشت.
هشام شرابي كه از خانواده مسلمان سني مذهب بود در ساحل شهر يافا 4 آوريل 1927 متولد شد و جواني اش را در شهر عكا گذراند و سپس به شهرهاي ديگر فلسطين رفت.
زماني كه شعله هاي جنبش ملي در كشورش روشن شد به آمريكا رفت، وارد سياست شد وبه جنبش مخفي و سري عرب پيوست، در اين ميان افرادي چون شفيق حجا، كاظم صلح، واصف كمال، درويش مقدادي و ديگران با او در اين جنبش همكاري و فعاليت كردند و تحت تأثير استاداني چون شارل عيساوي و شارل مالك كه تحقيقات قومي و ملي سوريه را انجام مي دادند، قرار گرفت. در همين ايام بود كه به انطوان سعاده آشنا شد.
وي مدرك دكتراي خود را در سال 1953 احراز كرد و استاد تاريخ فكر معاصر اروپا در دانشگاه جورج تاون در دو درس تاريخ و فلسفه شد؛ وي استاد برخي از شخصيتهاي برجسته جهان مانند بيل كلينتون بوده است؛ به طوري كه بيل در كتاب" زندگي ام" نيز به هشام شرابي كه از استادان وي بوده است، اشاره مي كند.
وي از نظريه هاي انديشمندان جديد اروپا مانند هگل و بزرگان فلاسفه قرن بيستم استفاده كرد و در سخنرانيها و تدريس، فرهنگها و افكار روشن بينانه اش را منعكس كرد.
شرابي در سال 1970 كتاب " مشهورترين فرهيختگان عرب و غرب" را نوشت كه به پيشرفتهاي ايدئولوژيكي در جهان عرب اشاره مي كند و به بيان روابط سياسي كه افكار فلسفي و ديني را در برمي گيرد، مي پردازد. در سال 1970 به بيروت رفت و در مركز برنامه ريزي فلسطين فعاليت كرد و سپس كتابهايي چون مقدمات تحقيقات در جوامع عربي سال 1975 ، نقد تمدن جوامع عربي در سال 1988 را منتشر كرد.
او در ساخت و تأسيس تعدادي مؤسسه كه به بررسي امور جهان عرب و مسائل فلسطين بپردازد اقدام كرد؛ از جمله اين مراكز مي توان به مركز تحقيقات عرب معاصر در دانشگاه جورج تاون در سال 1975 ، مركز تحليلات سياسي درباره فلسطين در واشنگتن سال 1990، صندوق قدس كه سازمان فلسطيني است و به تحقيقات دانشجويان فلسطيني جايزه مي دهد، اشاره كرد.
وي در سال 1998 از دانشگاه جورج تاون به بيروت مي آيد و در آنجا دهه آخر زندگي اش را مي گذراند.
شرابي تحقيقات بسياري در زمينه گروه هاي اسلامي و اصول اسلامي كه ثمره بررسي و زندگي در جوامع عرب و اسلام بود را به جا گذاشت و همچنين در متون قرآن به منظور امكان ايجاد جامعه اسلامي اصيل در عصر كنوني بهره جست و معتقد بود كه مسلمانان بايد به راه مستقيم با وحدت دست يابند و به منظور مبارزه با دشمن در صفي يكپارچه متحد شوند.
وي آميختگي فكر و فلسفه را در خدمت مسائل فلسطين يافت و خدمات ارزنده و گرانبهايي به آنها ارائه كرد.
هشام شرابي در 13 ژانوريه سال 2005 درگذشت و او را در باشوره بيروت دفن كردند.
نظر شما