۹ بهمن ۱۳۸۴، ۱۱:۴۱

ارزيابي يك كارشناس اقتصادي از سهم بخش كتاب در لايحه بودجه 1385

هيچ جاي دنيا " ناشران " كه ماهيت فعاليتشان انحصارگري اقتصادي است يارانه نمي گيرند

هيچ جاي دنيا " ناشران " كه ماهيت فعاليتشان انحصارگري اقتصادي است يارانه نمي گيرند

دكتر جمشيد پژويان - كارشناس حوزه اقتصاد ، گفت : دادن يارانه كاغذ و تهيه مواد اوليه براي ناشران ، فقط به افزايش سود آنان كمك مي كند و نقشي در انتقال آن به مصرف كننده و خواننده كتاب ندارد .

دكتر " جمشيد پژويان " در گفتگو با خبرنگار كتاب مهر درباره لايحه بودجه سال 1385 دولت در بخش نشر و كتاب گفت : دولت از سالها قبل اشتباه بزرگي را كه مرتكب شده اين است كه به ناشران يارانه بدهد .

وي تصريح كرد : يارانه اي كه براي خريد كاغذ و تهيه مواد اوليه چاپ كتاب به ناشر داده مي شود اشتباه است به اين دليل كه ناشران انحصارگر هستند و  هنگامي كه يك مولف كتابي را به آنها تحويل مي دهد پس از آن ناشر در كسب سود و در آمد حاصله از كتاب مولف را شريك نمي كند و يارانه اي هم كه به ناشر داده مي شود به دليل ماهيت و عملكرد ناشران هيچ سودي براي جامعه فرهنگي ندارد .

اين كارشناس مسائل اقتصادي در ادامه تصريح كرد : يارانه هاي دولتي كه به حوزه نشر اختصاص مي يابد به هيچ وجه به طور عادلانه در چرخه توليد كتاب توزيع نمي شود و فقط به صورت انحصاري در اختيار ناشران است و مولفان و مترجمان سهمي از اين يارانه هاي دولتي نمي برند .

دكتر " جمشيد پژويان " در ادامه خاطر نشان كرد : اگر دولت مي خواهد به كتاب يارانه بدهد بايد بخشي از اين يارانه را به مولف كتاب اختصاص دهد يا به اين كه به خواننده كتاب يارانه بدهد و توجيهي براي دادن يارانه به ناشران وجود ندارد .

وي درباره دليل وجود يارانه كاغذ گفت : اين يارانه ها براي اين در حوزه نشر توزيع مي شود كه ناشران شبكه گسترده اي از ارتباطات و لابي هاي فرهنگي را در اختيار دارند و سعي مي كنند سهم بزرگي از بودجه هاي فرهنگي را در اختيار بگيرند .

اين استاد اقتصاد دانشگاه درباره " لايحه بودجه سال 1385 دولت جمهوري اسلامي " در بخش نشر و كتاب گفت : برخورد دولت با مقوله يارانه ها و هدفمند كردن آن كاملا غير علمي و كارشناسي است و كساني كه در مورد يارانه ها سياست گذاري مي كند از نظرعلمي آشنايي كافي با نحوه تخصيص يارانه ندارند ؛ اين موضوع باعث مي شود كه برخي از قوانين ، مقررات و مصوبات دولت در مورد تخصيص يارانه ها به دليل پايه هاي ضعيف نظري كه دارند قابليت اجرا پيدا نمي كنند .

وي درباره يك بند از " قانون برنامه پنج ساله چهارم " كه بر اساس آن بايد ساليانه 20 درصد از يارانه هاي بخش توليد كتاب به خوانندگان اختصاص يابد ، گفت : اگر از تنظيم كنندگان و نويسندگان اين قانون هم سوال شود كه انتقال يارانه از توليد كننده كتاب به مصرف كننده چيست ؟ ، نمي دانند و راهكار عملي و روشني هم براي آن در نظر گرفته نشده است .

وي درباره يكي ديگر از دلايل وجود اشتباه در تخصيص يارانه هاي حوزه كتاب به ناشران گفت :  ناشران فقط سودهاي كلان مي برند و اگر كاغذ دولتي هم در اختيار آنان قرار نگيرد ضرري متوجه كتاب نمي شود و فقط ناشران از بخشي از سود خود محروم مي شوند .

دكتر " پژويان " در ادامه تصريح كرد : در شرايط كنوني هيچ بخشي از سود معافيت هاي مالياتي حوزه كتاب و يارانه هاي كه به ناشران اختصاص مي يابد به مولفان داده نمي شود و اين در حالي است كه مولفان اولين بخشي هستند كه بايد دولت بخشي از يارانه هاي اين حوزه را به آنها اختصاص دهد .

وي تصريح كرد : شكل كنوني اختصاص بخشي از بودجه جاري كشور به حوزه نشر نخستين نتيجه اي كه در پي دارد پولدار شدن ناشران است بدون اينكه توليد كتاب اشاعه پيدا كند و اين مساله اي جدي و مهم است كه در حوزه فرهنگي كمتر به آن توجه مي شود .

اين كارشناس مسائل اقتصادي در ادامه به مهر، افزود : در هيچ كشور دنيا به ناشران كه ماهيت فعاليت آنها انحصارگري اقتصادي است يارانه نمي دهند و بلكه از آنها ماليات هاي كلان دريافت مي كنند .

کد خبر 283823

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha