به گزارش خبرنگار مهر ثبت جهانی میمند موجی از شادی را در مردم کرمان و به خصوص ساکنان صخره نشین این منطقه ایجاد کرده است به طوری که جشن و شادی در روز و شب گذشته در این روستای تاریخی که یکی از نخستین سکونتگاه های بشری محسوب می شود برپا شد.
این روستای کهن در کنار تاریخی و تمدن کهنش همچنین آداب و رسوم کهن و شیوه تاریخی زندگی مردمانش را نیز حفظ کرده است و در کنار زیبایی های طبیعت میمند، هر بیننده با سفر به این منطقه به دل تاریخ سفر می کند زیرا به صورت مستند می تواند گویش، رفتار، پوشش و سبک زندگی مردم کهن ایران زمین را از نزدیک ببیند.
ثبت جهانی سومین اثر تاریخی استان کرمان در میراث جهانی بهانه ای شد که با محمد جهانشاهی معاون گردشگری میراث فرهنگی گردشگری و صنایع دستی استان کرمان به گفتگو بنشینیم.
جهانشاهی که نمی توانست شادی خود را از ثبت روستای میمند پنهان کند این امر را نتیجه پیگیری و مدیریت منسجم استاندار کرمان دانست و خواستار تداوم نگاه های مثبت مدیریت کلان به میراث تاریخی استان کرمان شد.
او می گوید: استان کرمان بزرگترین استان کشور است که دارای پهنه طولانی شمالی و عرضی است و همین امر موجب شده که در موقعیت های گوناگون آب و هوایی و زیستی قرار گیرد. این سرزمین مملو از محوطه های تاریخی است که در پهنای تاریخ شکل گرفته است و رشد و نمو داشته اند این امر موجب شده استان در تمام طول فصل های سال نیز به مکانی بی نظیر برای جذب گردشگر تبدیل شود در واقع ما در اکوتوریسم و گردشگری تاریخی هر دو پتانسیل های بسیار زیادی داریم.
به عقیده وی سرمایه گذاری و باز تعریف داشته ها و برنامه ریزی دقیق می تواند کرمان را در اوج صنعت گردشگری قرار دهد این امر در دو سال اخیر در کرمان به صورت پر رنگ پیگیری شده است و نگاه های بخش گردشگری به آینده را بسیار امیدوار کرده است. این گفتگو را در ادامه بخوانید:
ثبت جهانی میمند کرمان را در چه وضعیتی قرار می دهد؟
کرمان پیش از این ارگ بم و باغ شاهزاده ماهان را در این لیست داشت و حالا میمند نیز جهانی شده است این نشان از توان بالای کرمان دارد در کشور کرمان، خوزستان، اصفهان و شیراز از این قابلیت برخوردار هستند که سه اثر ثبت جهانی داشته باشند.
نکته قابل توجه اینکه در استان کرمان چهار اثر دیگر نیز از سال ۲۰۰۷ در صف پیوستن به آثار جهانی قرار دارند و به صورت سیستماتیک کار ثبت این آثار نیز در حال انجام شدن است که می توان به سایت باستان شناسی جیرفت در جنوب کرمان، ساختار تاریخی و فرهنگی شهر کرمان، کلوتهای شهداد و پارک ملی خبر نیز اشاره کرد.
ثبت هر یک از این آثار مسئولیت مردم و مسئولان استان کرمان را افزایش می دهد و ما باید یک باز تعریف و برنامه ریزی کوتاه و میان مدت برای تحول فوری در این آثار تاریخی داشته باشیم ما میزبان یک اثر تاریخی جدید هستیم این یعنی این اثر دیگر تنها متعلق به ایران نیست و به شدت زیر نظر گردشگران و بازرسانان یونسکو قرار دارد.
حفاظت، کنترل و نگهداری از این اثر تاریخی از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است و باید به این مهم به صورت ویژه توجه کنیم این ثبت برای استان کرمان و ایران اعتباری تاریخی از نظر کمی و کیفی به همراه دارد و ظرفیت های تازه ای ایجاد می کند و از سوی دیگر در مقطع کنونی که ایران در حال باز کردن دروازه های تمدنی به سوی تمدن های دیگر است نشان می دهد ایران غنای تاریخی و فرهنگی فوق العاده ای دارد و آن را می تواند جهانی کند و این امر از نگاه فرهنگ دوستان کشورهای مختلف جهان دور نمی ماند. در واقع این یک موفقیت قابل توجه در موقعیت خاص زمانی است.
اثر بعدی استان کرمان در این مسیر کدام اثر است آیا تمایلی برای ثبت آثار طبیعی کرمان نیز وجود دارد؟
استان کرمان یک طبیعت چهار فصل و ارزشمند دارد ما در سال ۲۰۰۷ ثبت جهانی کلوتهای شهداد را پیشنهاد دادیم چون کلوتها پدیده ای منحصر به فرد طبیعی در جهان است و در هیچ کجای دنیا یافت نمی شوند اما در مرحله بعد یافته های بیشتری از کویر اطراف کشف شد و بازدید ها نشان از وجود گرمترین نقطه جهان در این کویر داشت.
همچنین زیبایی های بسیار دیگر از این کویر به دست آمد و در نهایت پرونده کلوتها به پرونده کویر لوت به عنوان یک مجموعه که استانهای کرمان، سیستان و بلوچستان و خراسان جنوبی را در بر می گیرد تبدیل شد اما بیشترین جاذبه های این پرونده که می تواند از آن به عنوان بالغ بر ۶۰ درصد از حجم پرونده نام برد در استان کرمان قرار گرفته است.
در واقع کویر در کرمان یک ثروت است که هنوز دست نخورده است و بسیاری از مردم اروپا به خصوص در مناطق سردسیر علاقه بسیار زیادی به کویر دارند این در حالی است که کویر شهداد در نزدیکی شهر کرمان مملو از ناشناخته هایی است که هر روز هم بر تعدادشان افزوده می شود.
این توان بسیار بالایی در زمینه جذب گردشگر در استان کرمان است.
وضعیت جذب گردشگر خارجی در کرمان چگونه است؟
ما در دو سال گذشته شاهد سیر صعودی جذب گردشگر در استان کرمان بوده ایم و این روند بسیار امیدوار کننده است در دو ماه سال جاری رشدی معادل ۵۵ درصد در مقایسه با سال قبل را در این زمینه شاهد هستیم و حضور گردشگران خارجی در استان کرمان هر روز بیشتر می شود که بسیار قابل توجه و خوشحال کننده است.
هدف گذاری ما در سال جاری جذب ۲۰ هزار گردشگر خارجی است و گمان می کنیم در نیمه دوم سال حضور گردشگران اروپایی به خصوص از اروپایی جنوبی افزایش قابل توجهی در کرمان پیدا کند.
در بخش گردشگری داخلی نیز ما موفقیت های مطلوبی داشتیم که این موفقیتها در حالی روی داد که هزینه سفر داخلی کمی افزایش یافته است و در نتیجه تمایل سفر در سطح کشور کمی کاهش دارد.
در حقیقت سفر به ایران برای گردشگر خارجی بسیار ارزان اما برای گردشگر داخلی هزینه بر شده است ما شاهد افزایش ماندگاری مسافر در کرمان هستیم بطوریکه در ماه جاری نیز شاهد حضور گردشگران در استان هستیم و این امر در شهر کرمان به خوبی قابل مشاهده است اما در مقایسه با سالهای قبل و با پیروی از الگویی که در سطح ملی روی داد تعداد گردشگران داخلی کمی کاهش یافته است.
میمند چه آینده ای در مقابل گردشگری کرمان قرار می دهد؟
میمند جواهری در کرمان است که دیروز به خوبی درخشید و در این مسیر استاندار کرمان نقش کلیدی داشت و اعتبار مورد نیاز برای حل مشکلات این پرونده که سالها در یونسکو مطرح می شد اما ثبت نمی شد را در سال گذشته اختصاص داد و مشکلات را مرتفع کرد.
این روستای صخره ای پتانسیل بالای گردشگری است اما صرف ثبت جهانی نمی تواند گردشگر را جذب کند بلکه ما باید برنامه ریزی کنیم و زیر ساختهای لازم را برای جذب گردشگران در میمند را فراهم کنیم.
در این مسیر حضور موثر جوامع محلی نیز باید تعریف جدی داشته باشد میمند روستایی است تاریخی که سنتهای کهن خود را همچنان حفظ کرده است و طبعا گردشگران می خواهند این امر را ببینند و چون همچنان زندگی در میمند جریان دارد و پیشنهاد می کنیم جوامع محلی در ایجاد زمینه های رفاهی برای گردشگران با حفظ ساختار روستا نقش بسیار پر رنگ تری ایفا کنند و گردشگران داخلی و خارجی را با زندگی در دل کوه و این روستای صخره ای آشنا کنند.
بوم گردی مهمترین هدف ما در میمند است که به صورت جدی در این روستای تاریخی دنبال خواهد شد و زندگی میمندی را باید در این قالب به دیگر مردم جهان بشناسانیم.
چه اقدامی در راستای قرار گرفتن میمند در مسیر گردشگری و افزایش تمایل گردشگران پیشنهاد می دهید؟
میمند در مسیر جاده ادویه قرار دارد این جاده کشورهای چین و هند را که مهد ادویه جهان هستند از طریق کرمان و فارس به ترکیه و در نهایت اروپا متصل می کرده است این جاده باید احیا شود کل مسیر این جاده از کرمان به فارس ۲۶۰ کیلومتر است یعنی یک گردشگر به راحتی می تواند مسیر فارس تا کرمان را سه ساعت طی کند.
من پیشنهاد می کنیم این جاده بار دیگر احیا شود جاده ادویه در گذشته محل گذر کاروانهای متعددی بوده اما در زیر سایه جاده ابریشم مانده است ما باید به این جاده نور بدهیم تا همه بتوانند آن را ببیند و بار دیگر احیا شود.
جاده مذکور به گونه ای قرار گرفته که در مسیر حرکت در آن چندین اثر ثبت جهانی از استان کرمان و فارس قرار دارد. این جاده می تواند اصفهان، فارس، کرمان و یزد را به یکدیگر متصل و یک مسیر گردشگری بسیار پویا ایجاد کند.
نظر شما