۱۵ تیر ۱۳۹۴، ۱۰:۰۵

اختصاصی مهر؛

آخرین وضعیت واگذاری رشته روانشناسی بالینی به وزارت بهداشت

آخرین وضعیت واگذاری رشته روانشناسی بالینی به وزارت بهداشت

رئیس دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی دانشگاه شهید بهشتی آخرین وضعیت واگذاری رشته روانشناسی بالینی را تشریح کرد.

دکتر محمد علی مظاهری در گفتگو با خبرنگار مهر درخصوص واگذاری رشته روانشناسی بالینی به وزارت بهداشت گفت: وزارت بهداشت تحرکاتی برای گرفتن این رشته از وزارت علوم داشته است درحالی که امکانات و صلاحیت لازم را در این زمینه ندارد.

انفعال وزارت علوم

وی با بیان اینکه جایگاه روانشناسی در سیستم وزارت بهداشت مشخص است، افزود: متاسفانه وزارت علوم نیز با یک بلاتکلیفی و بی عملی در سطح وزارت‌خانه روبرو است و عملا در این زمینه فعال برخورد نکرده است.

هنوز برای واگذاری رشته روانشناسی بالینی به وزارت بهداشت توافقی صورت نگرفته است

 رئیس دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی دانشگاه شهید بهشتی ادامه داد: در حال حاضر آنچه قطعی بوده این است که معاونان آموزشی دو وزارت خانه «علوم و بهداشت» در نشستی که برگزارشد، به نتیجه ای نرسیدند و توافقی برای واگذاری این رشته درحال حاضر صورت نگرفته است.

وی ادامه داد: توافق درهمین حد کمک گرفتن از بیمارستان های تحت پوشش وزارت بهداشت برای آموزش دوره بالینی بوده است.

بدفهمی وزارت بهداشت از رشته روانشناسی

رئیس دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی دانشگاه شهید بهشتی افزود: واقعیت این است که وزارت بهداشت با یک بدفهمی خیلی بزرگ در این خصوص مواجه است. این وزارتخانه تلاش می کند بنا به دستور مقام معظم رهبری در خصوص سازماندهی سلامت همه کارها را در وزارت بهداشت تجمیع کند.

مظاهری یادآورشد: این درحالی است که دستور‌العمل مقام معظم رهبری به هیچ وجه با این مساله که کار در جای دیگر انجام شود، منافاتی ندارد، فقط ساماندهی برعهده وزارت بهداشت است. همچنانکه می بینیم بخشی از سلامت نیز در وزارت‌خانه آموزش و پرورش و دیگر وزارت خانه و نهادها قرار دارد. در این صورت آیا باید همه وزارتخانه‌ها در وزارت بهداشت ادغام شوند تا سلامت ساماندهی شود؟

وی با تاکید براین مساله که این یک بدفهمی و یا سوء برداشت در مورد رشته هایی که وزارت بهداشت خواستار انتقال آن به این وزارت خانه است وجود دارد، گفت: برخی رشته هایی که من شنیده ام و بحث انتقال آنها وجود دارد شامل دامپزشکی، روانشناسی بالینی و روانشناسی سلامت می شود.

نمی توان رشته روانشناسی را تکه تکه کرد

مظاهری ادامه داد: مفهوم تکه تکه کردن روانشناسی این است که کسی رشته روانشناسی را نمی فهمد. چنین حرفی خنده دار است که رشته روانشناسی در وزارت علوم و رشته روانشناسی بالینی در وزارت بهداشت باشد. مگر می شود شخصی روانشناسی شخصیت نداند و بالین گر شود.

وی خاطرنشان کرد: مگر چه تعداد روانشناس در آن وزارت‌خانه وجود دارد و تاکنون چه خدماتی ارایه شده است. وزارت بهداشت تنها ۶ هزار دانشجوی روانشناسی دارد. درحالی که ۲۰۰ هزار دانشجوی روانشناسی در دانشگاه های وزارت علوم مشغول تحصیل هستند.

وی با بیان اینکه نمی دانم با چه منطقی روی این موضوع کار می کنند، افزود:  تعداد اعضای هیات علمی و امکاناتی که وزارت بهداشت دراین رشته دارد برابر با امکانات وزارت علوم نیست.

افرادی که علیه رشته روانشناسی بالینی هستند

رئیس دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی دانشگاه شهید بهشتی ادامه داد: واقعیت این است که افرادی که چنین مباحثی را مطرح می کنند علاقمند به روانشناسی بالینی نیستند بلکه علیه روانشناسی بالینی عمل می کنند. از سوی دیگر اتفاقی که اخیرا در حوزه بیمه‌ها افتاد دقیقا رویکرد وزارت بهداشت را نشان داد، وزارت بهداشت به دنبال خراب کردن روانشناسی کشور است.

وی ادامه داد: اینجا اخلاق حرفه ای کجا می رود؟ به هرحال وزیر بهداشت قسم خورده و موظف است بهترین وضعیت را برای سلامت عمومی جامعه ایجاد کند، حال کسانی که هیچ آموزشی در زمینه هایی که برای آنها در نظر گرفته شده، ندیده اند چگونه سلامت روان را برای جامعه فراهم می کنند.

وی ادامه داد: شورای عالی بیمه با درخواست وزارت بهداشت کل آنچه توسط روانشناسان به صورت تخصصی انجام می گرفت را به روانپزشکان واگذار کرده است. کدام روانپزشکی برای آموزش پیش از ازدواج آموزش دیده که می خواهد آن را ارایه دهد آن هم فقط در نیم ساعت. به عنوان مثال در حوزه خانواده با مسایل و مشکلات زیادی روبرو هستیم و حالا می خواهیم، روانپزشکی که فقط برای خدمات رسانی سطح سه یعنی (اختلات شدید روانپزشکی) آموزش می‌بیند را به سطح یک و پیشگیری وارد کنیم.

وی ادامه داد: کجای دنیا چنین اتفاقی افتاده است؟ این نشان می دهد وزارت بهداشت به دنبال خدمات و ارتقا کیفیت در حوزه روانشناسی نیست.

وزارت علوم نمی داند باید چکار کند

مظاهری افزود: متاسفانه وزارت علوم نیز در این زمینه استراتژی مشخصی ندارد. وزارت بهداشت آمده تا ۳۰ رشته را از دانشگاههای وزارت علوم بگیرد و وزارت علوم هم نمی داند باید چکار کند.

به گزارش مهر، گفتنی است ۳۰ رشته بین وزارت بهداشت و وزارت علوم شناور است از این رو یک کمیته ۷ نفره از اعضای هر دو وزارتخانه تشکیل شده است تا وضعیت این رشته ها مشخص شود. رشته روانشناسی بالینی نیز یکی از رشته هایی است که به محل منازعه تبدیل شده است.

کد خبر 2852487

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha

    نظرات

    • صالح ۱۵:۳۵ - ۱۳۹۴/۰۴/۱۵
      0 0
      تکه تکه شدن روانشناسی، دادن تعداد بالای دانشجوی روانشناسی به وزارت بهداشت و همچنین واگذاری کل آنچه توسط روانشناسان انجام می گرفت به روانپزشکان افتضاح تاریخی ست. تاریخ این بی مسولیتی و بی تدبیری رو ثبت می کند.
    • مینا مهدویان ۲۲:۰۸ - ۱۳۹۴/۰۴/۱۵
      0 0
      مسؤل مستقیم این وضعیت شخص وزیر بهداشت است و این نابسامانی در حوزه بهداشت روان مردم این مملکت یادگاری دوران وزارت ایشان برای همیشه تاریخ خواهد بود.
    • اشرف ۲۳:۳۷ - ۱۳۹۴/۰۴/۱۵
      0 0
      مفهوم تکه تکه کردن روانشناسی این است که کسی رشته روانشناسی را نمی فهمد. کاش در وزارت خانه های این مملکت از اساتید قابل استفاده می شد نه کسی که حتی نمی داند روانشناسی شامل چه چیزهایی است. تا کی باید اسیر این همه بی تدبیری بود و افرادی غیرمتخصص که درکی از علم ندارند در وزارتخانه ها باشند. کمی بیندیشیم.
    • مرجان نقدي ۲۳:۵۸ - ۱۳۹۴/۰۴/۱۵
      0 0
      واقعا تاسف آوره، در شرايطي كه بدنه ي اين علم به تازگي در كشور ما جان گرفته و روانشناسان بسيار تخصصي در اين حيطه عمل ميكنند عده اي تيشه به دست گرفته اند و حال به كدام قصد و نيت ريشه ي اين علم را ميخواهند در كشور بخشكانند. فاجعه زماني اتفاق مي افتد كه روانپزشكان بخواهند با تجويز دارو، مشكلات رفتاري و ارتباطي مابين اعضاي خانواده و زوجين را برطرف كنند. قطعا مسئولين بسيار آگاهانه و دلسوزانه جلوي اين فاجعه را خواهند گرفت.
    • جليل فتح آبادی ۰۱:۳۷ - ۱۳۹۴/۰۴/۱۶
      0 0
      قبول مسئوليت ارائه خدمات روانشناسی و مصادره رروانشناسی بالينی توسط وزارت بهداشت با عنايت به ظرفيت و امکانات محدود اين وزارتخانه و نيازهای نامحدود جامعه در اين حوزه مانند بلعيدن جوجه تيغی توسط مار حريص است. نه برای وزارت بهداشت نه برای جامعه و نه برای روانشناسی مفيد نيست. بد نيست به تجربه کشورهای موفق در حوزه سلامت نگاه کنيم.
    • saloomeh ghasedi ۰۲:۳۷ - ۱۳۹۴/۰۴/۱۶
      0 0
      با سلام و درود. سپاس فراوان از دکتر مظاهری ارجمند. چقدر غم انگیز است در عصری که کشورهای پیشرفته بر وجود روانشناس در حوزه های مختلف تاکید دارند در ایران نه تنهان آن را کوچک و بی مقدار میشمارند بلکه در حال حذف ان نیز هستند. جای تعجب ندارد هر روز روان جامعه ما آسیب پذیرتر و بیمارگونه تر می شود. کاش بجای نگاه منفعت طلبانه نگاهی مسئولانه و حرفه ای به جایگاه رونشناسان می کردند.بهر حال جامعه روانشناسی ساکت نخواهد بود و به تکلیفش عمل خواهد کرد.
    • صنم باقریان خسروشاهی ۰۶:۰۶ - ۱۳۹۴/۰۴/۱۶
      1 1
      روانشناسی بالینی به معنی سنجش و درمان مشکلات روان شناختی است که طبیعتا بدون شناخت همه ابعاد روانشناختی انسان هدفی دست نیافتنی است. با این گفته جناب آقای دکتر مظاهری موافقم که نمی توان روانشناسی را تکه تکه کرد. این یعنی کاهشی در شناخت انسان که طبیعتا حاصلش درمان انسان نخواهد بود.
    • امیر ۰۹:۰۳ - ۱۳۹۴/۰۴/۱۶
      1 0
      وزارت بهداشت اکه به فکر روانشناسی هست لطف کنه تعرفه هاشو درست کنه
    • مائده علی اکبری ۱۲:۳۱ - ۱۳۹۴/۰۴/۱۶
      0 10
      آقای وزیر بهداشت لطفا کاری کنید
    • جعفرمحمدی ۰۱:۰۱ - ۱۳۹۴/۰۶/۱۸
      1 0
      سلام.اینکه تو این کشور به علوم انسانی اهمیتی داده نمیشه بسیار پر واضحه چون!انسان و روان فراموش شده و اولویت به احتیاجات اولیه رسیده یعنی (نان بر سر سفره آوردن)
    • مریم ۱۷:۵۵ - ۱۳۹۵/۰۳/۳۰
      0 0
      مخالفم. همه چیز که دارو نیست